Kortkort om ADHD och hjärnan.

Varför personer med ADHD kan behöva centralstimulerande pepp för att uppnå ”normal” koncentration. Det låter ju lite motsägelsefullt om man inte vet det här:

Med ADHD har ens hjärna en lägre aktivitet än andra i grunden. Bland annat beror detta på obalans i hjärnans signalsubstanser. Signalernas överföring brister, som i ett tillverkningsfel med glapp i en elkabel.

Men hjärnan söker naturligt ändå alltid normalhög aktivitet.

För att ADHD-hjärnan inte ska ”somna” försöker den alltså hitta nåt intressant som stimulerar den, därav flackandet och okoncentrationen. Hjärnan kan på så sätt trigga upp sig själv för att få kickar av signalämnen eller vanligt adrenalin och därför kan man verka lite manisk.

Med en lätt centralstimulans eller bibehållen signalsubstansnivå genom medicinering behöver inte hjärnan sticka iväg så. Tankarna kan stanna och koncentrera sig på en enda sak.

Den aktiva dosen i centalstimulerande mediciner är för liten för att skapa ett beroende.

Men den kan ge människor med denna dolda funktionsnedsättning ett bättre liv. Med mer kontroll och valmöjligheter.

Utöver de centralstimulerande medicinerna som inte är Amfetamin, utan ”ameftaminlika” så kan man medicinera med Strattera som är noradrenalinåterupptagningshämmande. Funkar som ”lyckopiller”. Noradrenalin är ett stress/vakenhetshormon som håller hjärnan alert. Men ger inte en normal (höjd för någon med ADHD) koncentration, dock en jämnare verkan. Särskilt gynnsamt om man lidit av depressioner, en vanlig bieffekt av ADHD. Strattera var från början ett depressionsläkemedel.

Lätt långversion om vad ADHD är finns här: ADHD i bilder.

26 Svar to “Kortkort om ADHD och hjärnan.”


  1. 1 mammakaos juli 13, 2011 kl. 9:13 e m

    Tänk om de läkare som sitteroch ska förklara detta kunde göra det på detta sätt, så enkelt det skulle vara att förstå hur de menar att det hjälper att medicinera.
    undrar varför de alltid ska krångla till allt och behandla en som om man inte begriper nåt på samma gång.
    Tack för din beskrivning

  2. 3 Mib juli 18, 2011 kl. 3:59 e m

    Ja jag tycker också det var jättebra skrivet. Jag tycker förresten att du ofta skriver jättebra saker. Din blogg borde läsas av proffessionella. Öh vad jag nu menar med det…???
    Alla fall så är det ju så där för mig i olika perioder. ADHD och bipolär är väldigt lika varandra och många med bipolär har ju även adhd. Men skillnaden för mig är väl att det där kommer i perioder och faktiskt är borta i perioder då jag är ganska normalfungerande.
    Fast bara ganska….
    Ibland får man för sig att pedagogik kan fixa allt. Så är det inte. Jag jobbar som pedagog men inser ofta att pedagogik inte alls är botemedel för saker egentligen. Det underlättar förstås. Men det fungerar inte för allt. Mediciner behövs.
    Kram!

    • 4 Victoria juli 29, 2011 kl. 9:31 f m

      Ja, medicin behövs som stöd för många, men jag anser att pedagogik, handlingsberedskap och kunskap är till stor hjälp för den enskilde särskilt. Vet man vad man har för problem behöver man inte bli så nedslagen ”när det blir så där igen”. Det blir lättare att hantera när man knner sig lite trygg i vad det är som händer, känner igen och kan minnas att det gick över förra gången. Att ha psykiska eller neuropsykiatriska problem är ju inget man valt, så då känns kunskap skönt. Man är inte så konstig utan har det som många andra, fast några grader värre ibland.

  3. 5 Tänkaren september 6, 2011 kl. 4:11 f m

    Bra förklaring, den skulle du lagt upp på Aftonbladets sida nu när de envist hävdar att ADHD är en påhittad diagnos, och att vi bara vill ha våra mediciner för att kunna knarka fullt legalt.

    • 6 Victoria september 6, 2011 kl. 7:36 f m

      Tack, kul att du tycktejag förklarar bra! Vi får väl se, jag har slutat skicka in till Aftonbladet Debatt, de artiklarna ska vara ganska korta och man skrapar därför bara på bara på ytan. Kanske det som är felet?

      • 7 Kalle Blomqvist januari 12, 2012 kl. 2:26 e m

        ADHD-medicin är en oerhörd hjälp för mig och många andra. Skall naturligtvis användas i kombination med pedagogik (inte minst för barn), bättre hem- och arbetsmiljö och hjälpmedel (kalender, anteckningsbok, att-göra-listor, TODO-program i mobilen osv). PS. Jag är VÄLDIGT mycket mot alla typer av drogmissbruk. Men ADHD-mediciner enligt utbildade läkares ordination är en helt annan sak.

      • 8 Victoria februari 29, 2012 kl. 2:12 e m

        Hej Kalle. Du som vet mer om olika appar, har du lust att skriva en kommentar under mitt inlägg Appar vid npf-funktionshinder?
        Mvh Victoria

  4. 9 Jimmy Nejd januari 2, 2013 kl. 10:16 f m

    Hej!
    Läste din korta förklaring till adhd, vilken källa har texten. Vill gärna använda i min undervisning, bra pedagogik men måste ha källhänvisning till själva innehållet.
    Hälsningar Jimmy

  5. 11 Ulrika Nyblom februari 26, 2017 kl. 4:46 e m

    Håller på att läsa på om ADHD. Denna avvikelse var bra, när vi var jägare men fungerar inte i varat samhälle i dag. Ja det är ärftligt av mamman t 80% .
    De delar av hjärnan, som styr känslorna är mindre. Accumbens kärna som styr belöningssystemet kickar fort igång och då går dopaminet ner och motivationen hämmas.
    Sist ska jag berätta vad som e min vinst m medicinering från att ha stor handlat i två timmar och glömt saker. Till att handla på 45 minuter och ingenting var glömt. Jag blev dessutom chef över inhandlingen. =kommenderade vad var och en skulle göra och talade om vad jag själv skulle göra. Lite skillnad? Eller och jag kan avstå medicinering. Jag avstår gärna alkohol också årsvis altså.
    MVH Ulrika i Skarpnäcks

    • 12 Victoria Qvarnström mars 15, 2017 kl. 4:42 f m

      Vad bra att du skrev om hur det funkat för dig Ulrika!
      Det är viktigt, att var och en berättar hur de gåt för dem. Alla fungerar olika – så man ska inte ge upp när man prövar olika mediciner, doser osv. 😀
      Med vänlig hälsning Victroia


  1. 1 Dyslexi är bara lahet. Vill man så kan man. « Bloggmalplace’s Blog Trackback vid augusti 18, 2011 kl. 9:47 f m
  2. 2 ADHD svartmålat i pressen. « Bloggmalplace’s Blog Trackback vid september 5, 2011 kl. 2:41 e m
  3. 3 Fördomar får utrymme på debattplats. | Victorias ankedoter Trackback vid september 5, 2011 kl. 2:56 e m
  4. 4 Att medicinera eller ej? « vid vedspisen Trackback vid oktober 21, 2011 kl. 12:57 e m
  5. 5 Medincinindustrins fintar inte unika för ADHD-medicin. « Bloggmalplace’s Blog Trackback vid oktober 30, 2011 kl. 5:04 e m
  6. 6 Endokrina sjukdomar eller ADHD. « Victorias ADHD-blogg. Trackback vid februari 29, 2012 kl. 1:42 e m
  7. 7 Hur 17 är normalt? « Victorias ADHD-blogg. Trackback vid maj 8, 2012 kl. 12:07 e m
  8. 8 Pressen – här är era sunkigaste rubriker om npf. « Victorias ADHD-blogg. Trackback vid augusti 11, 2012 kl. 8:27 e m
  9. 9 Apatisk och överaktiv samtidigt. « Victorias ADHD-blogg. Trackback vid september 25, 2012 kl. 2:46 e m
  10. 10 Ljudstörningar är ett helvete. « Victorias ADHD-blogg. Trackback vid oktober 24, 2012 kl. 8:00 e m
  11. 11 ADHD i bilder. | Victorias ADHD-npf-blogg. Trackback vid februari 23, 2013 kl. 5:41 e m
  12. 12 ”Nyhetstorka? Släng in nåt utmanande om ADHD som förra året.” | Victorias ADHD-npf-blogg. Trackback vid januari 7, 2014 kl. 2:36 e m
  13. 13 Mina bästa ADHD-inlägg här. | Victorias ADHD-npf-blogg - om att vara mal placé. Trackback vid maj 29, 2014 kl. 1:33 e m
  14. 14 Mina bästa ADHD-inlägg samlade | Victorias ADHD - autism - blogg om NPF Trackback vid oktober 26, 2014 kl. 12:26 e m

Lämna en kommentar




Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv