Livsfara med LCHF till diabetes1-unga

Att jag inleder inlägget med typ1-diabetes hos unga beror på att min dotter haft sjukdomen i tio år, sedan första klass. Det angår oss i högsta grad. Hon har också Aspergers, ADHD och OCD m.m. Kombinationen neuropsykiatriska diagnoser med en svår sjukdom är en särskilt svår livssituation att hantera eftersom den ungas egna förmågor inte kan förväntas öka oavsett fler år fyllda.

Sedan är det ganska få som verkligen förstår sjukdomen diabetes. Men att experimentera kan sluta med livsfara. Det angelägna som nu – äntligen – sprids via riksvida nyheter är:

Tallriksmodellen är inte skadlig – tvärtom

Riskfyllt ge LCHF-kost till unga med diabetes1 – Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet berättar här vad det handlar om. ”Hos en person med diabetes som äter för mycket fett och för lite socker kan en ketoacidos i förlängningen leda till att hjärtrytmen rubbas vilket i sin tur – i värsta fall – kan orsaka hjärtdöd.”

Sveriges Radio – Läkare varnar: Ge inte unga LCHF – ”Att äta mycket fett och kött, men nästan inga kolhydrater kan vara mycket farligt för barn med diabetes typ1. Trots det marknadsförs den så kallade LCHF-dieten intensivt på nätet. Barnläkare som sett fler fall där barn tagit skada, varnar nu föräldrar för den populära så kallade LCHF-dieten. Helt vetenskapligt felaktiga påståenden och rent livsfarliga råd. Exempelvis kan någon framföra att barn med typ 1 diabetes inte behöver insulin, och det är ett råd som leder till döden för barnet om man följer det, säger överläkare Gun Forsander vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.”

LCHF-kritik leder till hot: Vetenskapsmän -och kvinnor som uttrycker kritik mot LCHF möter anklagelser om att vara ”köpta av  läkemedelsindustrin”. Är någon förvånad?

Sveriges främsta förespråkare av LCHF-kost är doktor Annika Dahlqvist har med sin iver vilselett en del. Hon visar nu ansvar för den gruppen som inte bör tvingas till en strikt LCHF-kost. Detta har inte framgått i LCHF/diabetes1-diskussionen innan. Att bara nämna allt positivt kanske gör en stor, men det är samvetslöst att ”offra några” på vägen. Men det är ”trevligt” att den mäktiga LCHF-doktorn nu också varnar .

Barndiabetesfonden fick 10 miljoner Barncancerfonden 275 miljoner

Inte för att ställa sjukdomar mot varandra – men allt handlar om upplysning och informationskampanjer till allmänheten!

Okunskapen om typ1-diabetes farlig: ”I Sverige är Typ 1 Diabetes den vanligaste kroniska (bot 0%) livshotande sjukdomen som drabbar barn och ungdomar – den är tre gånger vanligare än alla cancersjukdomar hos barn (bot 75-80%).
Allmänhetens stöd till forskningen om sjukdomen är förvånansvärt låg. 2014 fick Barncancerfonden in 275 miljoner, Barndiabetesfonden fick in 10 miljoner.”

Diabetes typ1 och diabetes2 olika sjukdomar med liknande symptom

Vad någon framför till vuxna och typ2-diabetiker är inte så viktigt här. Vid typ2 har kroppen kvar någon grad av insulinproduktionen och kan behöva mediciner som ökar insulinmängden och behöver i vissa fall insulin med sprutor. Diabetes typ1 däremot är en autoimmun, svårare sjukdom som idag inte kan botas så att symptomen försvinner – vilket går med typ2. Vid typ1 producerar bukspottkörteln inget insulin alls och behöver insulininjektioner för att diabetikerns celler kan öppnas för mottag av energi. I brist på cellbränsle så blir man inte bara lite trött – utan man står inför döden. 

Erfarenhet av att LCHf-kost kan leda till döden

Vår diabetesdotter var nära att dö två gånger på kommunens akutfamiljehem – p.g.a LCHF-kost.

Man leker inte Gud på bekostnad av andra, det är djupt oetiskt. Ät själv kvicksilver om du tror på det. Det är din personliga rättighet. Men utsätt inte barnen!

Tallriksmodellen med regelbundna måltider och sunda mellanmål är god kost för alla, både friska och diabetiker. Dieter bestämmer vuxna själv om.

0 Responses to “Livsfara med LCHF till diabetes1-unga”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv


%d bloggare gillar detta: