Så fräckt att köra över ett barn

when-youre-forced-to-make-the-right-decisionAxel blev sjuk av 7c. En artikel i Lärarnas Nyheter berättar om Axel med autism, som flyttades från Särskoleklassen han gick i – en flytt med katastrofala följder för honom. För hans autism fungerade den föregående undervisningen, men hans IQ bedömdes vara för högt. Gränsen går vid 70. Och plötsligt satt han för första gången i en stor klass där han började må jättedåligt och självskadade sig av pressen.

Vad som ofta ställer till det vid neuropsykiatriska diagnoser är att man inte har fri tillgång till sitt IQ, utan funktionsnedsättningen hindrar.
Varsamt individanpassad undervisning är därför grundläggande för eleven.

Axels mamma säger: ”Jag skulle önska att det fanns något mittemellan särskola och grundskola. Allt är så fastlåst nu. Det blir omöjligt för vissa barn. Övre gränsen för lindrig utvecklingsstörning går vid 70. Den som har 71 i iq tillhör grundskolan. Åsa menar att graden av autism är mer avgörande än iq-siffran.”

Axel fungerar inte en stor klass dit han flyttades från särskolan, eftersom hans autism hindrar honom från att hänga med i lärarens gruppinstruktioner, som att öppna ett visst sidnummer i en bok. Axel kopplar inte att det gäller honom om han inte får individuella instruktioner.”

Nu hoppas familjen på en ljusning, att skolan har förstått Axels problem och ger honom den undervisning han borde ha och har rätt till enligt lag. Vi kan inte ha en hemmasittare till bara för att elevers särskilda behov negligeras. 

8 Responses to “Så fräckt att köra över ett barn”


 1. 1 jiiizes mars 19, 2016 kl. 1:58 e m

  Jag kan säga att efter att vår fina LSS-handläggare reagerat och hjälpt oss med att kalla till SIP-möte och när skolinspektionen flåsade förvaltningschefen i nacken så har det löst sig ganska ok för oss. Torsten (Axel och Åsa fick vi heta med hänsyn till skolan) är fortfarande sjuk och medicinerar. Han har anpassad skolgång 3 1/2 timme om dagen.

 2. 2 Ingegerd Eriksson mars 19, 2016 kl. 2:25 e m

  I Älmhult finns en liten grupp som heter ORION för dessa barn och som fungera mycket bra.

 3. 3 Pixiepatrullen mars 20, 2016 kl. 11:45 f m

  Sånt här gör mig bara så trött och frustrerad.
  Svenska skolan och systemet är så fyrkantigt. IQ säger ju inte så mycket om elevens specifika behov.

 4. 7 jiiizes april 8, 2016 kl. 2:15 e m

  vi är fortfarande – efter sju månader – på nivån att få honom att utstå dagarna. 3,5 timme inkl lunchrast. att lära sig saker står långt borta. vad bortkastat högstadiet blev för oss.. 😦

  • 8 Victoria Qvarnström april 17, 2016 kl. 4:07 e m

   Vi lade ner målet att skolan skulle funka. Det har vi gjort flera gånger! Studier kan tas igen. Må-bra är högst upp på priolistan!
   Tänker på Er och fortsätt gör som ni gör – ni vet vad er son behöver!
   Kram från Victoria


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv


%d bloggare gillar detta: