CSN räknar fel på reella inkomster för Sjukpensionärer

CSN – Centrala Studiestödsnämnden – räknar felaktigt in skattefritt Bostadstillägg som inkomst! CSN nekar en studielåns-avskrivning, eller i.a.f sänkt månadsavgift för de flesta som har Sjukersättning (förr kallat Sjukpension) – på felaktiga grunder.

CSN inkluderar i sina beräkningar helt automatiskt in det skattebefriade Bostadstillägget i totalinkomsten. Och det är förvånansvärt dåligt – när man trott att de samkör och alla myndigheter känner till vad som gäller!

Som de flesta känner igen: ”Är man sjuk – så behöver man vara frisk för att kunna kämpa för sin rätt.” Min sambo pratade med CSN och FK – och det stämde inte. Kanske har han fel – men värt att kolla upp!? Kommer Ni fram till något annat – så ge gärna en kommentar!!

Läs mer om Bostadstillägget – som är menat att kompensera de som har låg SGI – sjukdomsgrundande inkomst. Det är inte ett extra lyxtillägg, utan är nog avsett att automatiskt förenkla och att inte överbelasta Socialbidragen.

Får din sambo högre inkomst så dras Bostadstillägget ner för ert hushåll.  Samhället står bara för konstgjord andning – inte för att komma på en lite grönare kvist och kanske bli skuldfria. Så är det.

Har man studerat och tagit CSN-lån kan man söka avskrivning eller kanske i.a.f få betala mindre varje månad – för man lever runt existensminimum. Så CSN-avbetalningarna blir en stor belastning på ekonomin, när man ändå försökt studera sig till ett självförsörjande jobb. Men inte kunnat gå vägen ut, av olika orsaker som sjukdomstillstånd.

Men SCN räknar faktiskt fel – eftersom de räknar Bostadstillägget ihop Sjukersättningen. Det är FEL. Hör med Försäkringskassan – be om en jurist? Handläggare är inte de rätta specialisterna: ”Snacka med hästens ansikte – inte med svansen”.

Lycka till – rätt ska vara rätt! Eller be någon som kanske orkar mer att höra med alla förbund som finns. Du har alltid rätt att ha ett ombud. Antingen tillsatt via kommunen eller bara någon du litar på privat.

Ett systemfel ska inte enskilda som lever i fattigdom behöva offra sin värdighet i vardagen för! Det finns så många andra som kan jobba – och som vill!

Mvh Victoria – ta reda på rättigheter som ingen talar om

 

2 Responses to “CSN räknar fel på reella inkomster för Sjukpensionärer”


  1. 1 Annorlunda juni 12, 2016 kl. 5:45 e m

    Jag har fått mitt årsbelopp nedsatt till noll dom år jag haft hel sjukersättning och bostadstillägg. När jag frågar dom vad dom vill ha för uppgifter när jag ska ansöka så säger dom bara beslutet om sjukersättning och uppgifter på hur mycket jag får per år. Dom har inte frågat om bostadstillägg eller andra inkomster och jag får godkänt och nedsatt till noll varje år.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s




Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv


%d bloggare gillar detta: