Förslag om större isolering av funktionsnedsatta – Ättestupan nästa steg?

Förslag om att inskränka rörelsefriheten för funktionshindrade – trodde faktiskt inte det kunde bli värre. Det är livsfarlig väg att med incitament slå fast och uppmuntra inskränkningar av rättigheterna till särskilt utsatta grupper. Om förslaget går igenom banar det vägen för att dra undan tryggheten för fler och fler grupper. Vilka är nästa i ordningen? Vilka mister det lika människovärdet nästa gång?

Regeringens utredare, Gunilla Malmborg, har i uppdrag att se över LSS, lagen som ger vissa funktionshindrade rätt till personlig assistans. Funkaportalen om vad personlig assistans kan betyda för en normal livskvalitet. Det är en hjälp som enligt rättighetslagen LSS ska ge dem i behov möjligheter som icke funktionsnedsatta har. Vuxna såväl som barn, som vill idrotta eller göra andra aktiviteter utanför hemmet ska kunna göra det och deras frihet inte inskränkas.

SvT Nyheter rapporterar 2018-02-16:

”Regeringens utredare: Avskaffa den [personliga] assistansen för barn och gamla.
Funktionshindrade barn under tolv år och äldre över åttio år ska inte ha rätt till personlig assistans. Det föreslår regeringens utredare i den kommande LSS-utredningen som SVT Nyheter tagit del av. Istället ska de få stöd framför allt i hemmet, vilket innebär inskränkningar för barn som inte specifikt behöver vård hemma utan vill kunna röra sig som andra. Tidigare har lagen fokuserat på att alla ska kunna delta i samhället, oavsett ålder och funktionshinder. I dag kan barn med personliga assistenter åka på kollo eller fritidsaktiviteter, som andra barn.”

Personlig assistans innebär ett personligt utformat stöd som ges av ett begränsat antal personer till den som på grund av stora och varaktiga funktionsnedsättningar behöver hjälp med fem så kallade grundläggande behov: personlig hygien, måltider, på- och avklädning, att kommunicera med andra eller annan hjälp som kräver ingående kunskaper om personen med funktionsnedsättning.

Istället ska två nya insatser införas, enligt förslaget – ”aktiv tillsyn av övervakande karaktär” och ”omvårdnad och stöd för barn”. Det första är ett stöd för barn över 12 år som har en psykisk funktionsnedsättning som har aggressivt och utåtagerande beteende. De ska kunna få rätt till en annan sorts assistent som hjälper till med övervakning så att barnet inte skadar sig själv. Det andra är för barn under 12 år med allvarliga fysiska funktionshinder. De barnen har stora vårdbehov under hela dygnet och kan få hjälp i hemmet.”

Ingen kommer komma helskinnad från inskränkningarna – för någon gång händer saker man inte trott.

Indragna rättigheter kommer göra många mer beroende av andras goda vilja och belastningen på nära och kära kommer öka. Funktionsnedsatta blir osjälvständiga och kan känna sig till last för sin omgivning, som ofta redan har fler vardagsuppgifter än andra. Går förändringen igenom är det första steget mot Ättestupan.

En passande dikt av pastor Martin Niemöller:

I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;
Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.

/Victoria Qvarnström

0 Responses to “Förslag om större isolering av funktionsnedsatta – Ättestupan nästa steg?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv


%d bloggare gillar detta: