Kaleidoskop uppfattas inte med fyrkantiga ögon

Okunskapen, fördomarna och ointresset bland den icke personligt adresserade allmänheten och alla de viktiga, ofta myndighetsutövande yrkesgrupper vi kommer i kontakt med sätter personer med neuropsykiatriska funktionsvarianter i sämre lägen – alltid.

Vi med NPF gör vårt bästa att förstå samhällets och privatpersoners sätt att vara och fungera. Men varför är det så svårt, kanske rent motvilligt att få samma behandling tillbaka?

NPF-tänkande är kaleidoskopiskt vridbart och gränsfritt – eller med skarpa gränser. Allt NPF-tänkande och existens äger udda kraft med många både motsträviga och intressanta sidor av livet som fler utomstående behöver kunna förstå, även om den äkta upplevelsen är färre förunnade.

kaleido2

Det enda sättet och tillfället som NPF utgör ett funktionshinder är vid konfrontationer eller bortviftningar av omgivningen. Det är den orespekten som utgör hinder. I de mötena är ens förmåga att förklara och rättfärdiga sig nedsatt.

Vi kan inte förklara för dem som inte vill lyssna och lära. Vi kan aldrig rättfärdiga vår ojämna prestationsförmåga för dem som inte visar respekt för alla människors olikheter och ändå lika värde.

Det kan bli till ett ständigt grubblande över ologiska regler och om varför vissa människor är rent elaka. Behandlar en med en självgod Von Oben-attityd då de tar sig orättfärdiga friheter att känna sig som bättre i mötet med någon de vägrar förstå.

Vi försöker förstå majoriteten av befolkningen och varför, trots att det är svårt. Det kan kännas, rent subjektivt som att anpassningen krävs av personer med NPF-funktionsvarianter, i vardagligt tal kallat funktionsnedsättningar. Vi kan inte ändra oss särskilt mycket. Förstå intellektuellt och kognitivt, ja. Men inte ställa om oss till andra.

Det är väl därför det kallas funktionsnedsättningar, för svårigheterna att anpassa förmågorna till orimligheterna i NT-världen – befolkad av neurotyper som ibland, faktiskt väldigt ofta tar sig rätten att tolka rätt eller fel, och bra eller dåligt.

Mvh Victoria

2 Responses to “Kaleidoskop uppfattas inte med fyrkantiga ögon”Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv


%d bloggare gillar detta: