Donia dog i familjehem – utan rättslig utredning

Familjehemmet brydde sig inte. Det blev för sent för Donia som efter lång tids obehandlad eskalerad sjukdom dog helt ensam. 15 år gammal och utan sina anhöriga där –  på det outredda familjehemmet dit hon förvisats med Simrishamns kommun som huvudman.

Skriv direkt under på namninsamlingen – innan ni glömmer det: Oklara omständigheter kring Donias död gör att vi Kräver att fallet tas upp igen av Åklagare!

Donia mådde uppenbart väldigt dåligt – med en månads ständigt förvärrat och obehandlat sjukdomsförlopp. Familjehemmets vuxna brydde sig inte, fast mamman tydligen sagt att hon aldrig sett någon så sjuk? Men hon tänkte att proteindrinkar skulle göra barnet friskt?

15-åringen genomlevde sina sista timmar – troligen under stor dödsångest ensam på sitt rum medan familjehemsföräldrarna hade en middagsbjudning på undervåningen. Donia hade sagt att hon inte kunde delta för hon mådde så dåligt. Men hon kanske bara surade?

Barnet hittades dagen efter – likstel – utan att någon hade tittat till henne på tio timmar, fast hon var sjuk. Utan någon annan människa som frågat om de kunde laga en kopp te, torkat hennes panna eller brytt sig alls – och inte skaffat medicinsk omsorg.

Det ansvariga familjehemmet missade bl.a ett telefonmöte med läkare och sökte inte den rådgivningen igen. Och familjehemmet dröjde, under denna kritiska månad tre dagar med att ta Donia till läkare trots att Sjukvårdsupplysningen uppmanat dem köra Donia till Akutmottagningen direkt. De tog inte heller med Donia till hennes inbokade läkarmöte som skulle skett dagen innan flickan dog. Som jag nu förstått det – summa summarum, total ignorans av flickans hälsa under osedvanligt lång tid!

Det var 7 minuter till en Vårdcentral och
22 minuters resväg till Lunds sjukhus. 

Varför var och är Donia helt oviktig?

De flesta tar sitt eget barn till sjukhus när en halsfluss inte gått över. Man kan jämföra med det stora engagemanget för exempelvis hästars välmående – så blir man grön av vämjelse.

Varför var inte 15-åriga Donia värd lindring och bot inom en kvalificerad sjukvård? Penicillin skulle ha räddat 15-åringens liv med bara ett rutinbesök lite tidigare – när det började visa sig bli riktigt illa.

Donias riktiga familj hade blivit avstängda från sin dotter och syster – som de garanterat inte låtit bli så sjuk.

Allt om Donias död är bara frågetecken än idag. Locket på från de ansvarigas sida, och nedlagda polisutredningar. Men det är inte för sent för myndigheterna att ge hennes efterlevande riktiga familj svar på alla frågor.

Ditt barn eller mitt barn – har de olika värde? Familjen mottog 32 500 kronor i månaden för att ta hand om Donia – ett åtagande som de svek så grovt. Hade de agerat tidigare har Donia överlevt.

 

donia-hastgarden-alvbesparr

 

Varför ingen brottsutredning?

Brottsbalken 3 kap. Om brott mot liv och hälsa paragraf 7 § ”Den som av oaktsamhet orsakar annans död, döms för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter.” 

Men finns det ingen utredning eller lagföring i det här dystra och väldigt allvarliga fallet.

Socialstyrelsen riktade skarp kritik mot Simrishamns Socialnämnd. Socialstyrelsen kritiserar bland annat att det saknats vårdplan, att ingen dokumentation gjorts av vården av den unga tvångsomhändertagna flickan och att dödsfallet inte utretts.

Attendos personal mailade ändå Simrishamns kommun – när Donia redan var dödssjuk: ”Familjehemsplacerade 15-åriga Donia Hassan var så dålig i lunginflammation att hon ”regredierat till 2-3 års ålder” och luktade ”så illa att det knappt går att vistas i hennes rum”.   

Lukten kom från hennes då livshotande infektioner med var-ansamlingar och vävnadsdöd i lungorna. Men man vädrade ut – som om allt skulle bli bättre då?

Polisen har inte genomfört utredningar efter flera anmälningar eftersom de tyckte att den medicinska orsaken efter obduktion stod klar: Lunginflammation. Ingen rättslig uppmärksamhet har ägnats åt att Donias allt mer försämrade hälsotillstånd ignorerades, av placeringsfamiljen som hade henne mitt framför ögonen.

 

Detta kunde varit min dotter – eller din. Men är inte sin mammas dotter att krama om mer.

Detta kunde varit min dotter – eller din. Men är inte sin mammas dotter att krama om mer.

Jag kan inte ta ansvar för vad som skrivs eller sägs i länkarna jag lagt in
men de kan bidra till en översikt om händelseförloppet:

19 viktiga minuter att se med mammans väninna bland andrahär diskuterar TV 4 fallet.

Kalla Fakta; 11 minuter om Donjas sista tid i livet.

Nordiska Komittén för Mänskliga Rättigheter (inte KMR) höll ett heltäckande symposium 2014
om Donias öde med hennes mamma närvarande som godkänt detaljer om mer som kan ha skett på Donjas placeringshem.

Mindre värd än en hund – ett utförligt blogginlägg samt en film på ovärderliga Donia när hon levde.

Donia Hassan föddes den 5 mars 1997 och dog den 28 april 2012. 15 år gammal.

Lika osynlig fortfarande som när hon levde under kommunens ansvar.

Vem av oss hade stått ut med allt detta? Vi kan väl inte tillåta att Donia och hennes öde faller i glömska. Dödfallet är inte rättsligt utrett trots att grov försummelse kan ha orsakat hennes död. Det gått fem år och hennes familj lider vidare utan några svar. Vad kan vi göra ihop för att väcka den folkstorm som kanske kan ge en helt ignorerad flicka rättvisa?

Detta angår mig – och alla i vårt samhälle. Vem kan garanteras rättssäkerhet om detta får fortsätta gå obemärkt förbi?

Varför ljuger inblandade om Donias död – trots starka motdokument?
Donia våldtagen inom Familjehemmets väggar – outrett

/Med vänlig hälsning Victoria Qvarnström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv


%d bloggare gillar detta: