Neuropsykiatrisk diagnos och diabetes = katastrof

Fick jag välja mellan att ta bort dotterns neuropsykiatriska diagnoser eller hennes diabetes1 hade tveklöst sjukdomen rykt ditt pepparn växer! Nu må hon svära, men omsorgsbehovet var lika stort efter tio år som när hon insjuknade inför första klass. 

Hos diabetesläkaren har vi fått höra sånt som att hennes värden är OK – med tanke på diagnoserna. Deras mål har alltså inte varit att hon ska ha lika goda värden som barn utan Asperger och ADHD. Hennes kropp ska alltså få tåla mer, trots att hon kommer insjukna i följdsjukdomar tidigare eller svårare än andra.

Jag fick tjata om automatisk blodsockermätare i 2-3 år, trots att hon hade sina np-diagnoser. Jag låg på under ett par år för sk nålterapi, men sköterskan som höll i hanteringen av nålrädsla var tjänstledig om och om. Det blir väldigt opraktiskt på akuten, om vi säger så. All denna energi på att kämpa för självklarheter.

Stockholm ska få ett nytt kunskapscentrum (publicerat 2018) med fokus på unga med typ 1-diabetes och samtidig neuropsykiatrisk problematik – en särskilt utsatt grupp, enligt diabetesexperter. 

Märkligt nog är diabetes1 tre gånger vanligare bland barn med neuropsykiatriska diagnoser! Neuropsykiatri & diabetes Charlotte Nylander

Exekutiva funktioner är en typ av kognitiv funktion som innefattar planeringsförmåga, uppmärksamhet, impulskontroll, mental flexibilitet, intern reflektion, problemlösningsförmåga och arbetsminne. Exekutiva funktionsproblem förekommer vid ADHD, men också vid autism och depression.

Modern diabetesegenvård är kognitivt krävande och förutsätter goda exekutiva förmågor. Mot bakgrund av detta är det olyckligt att psykiatriska och kognitiva problem är vanligt förekommande bland patienter med diabetes typ 1.

Patienternas egenvård behöver ofta förenklas.
Påminnelser både via tekniska hjälpmedel och från omgivningen kan behövas, som stöd för minnet. En arbetsterapeut kan hjälpa till att utforma kognitivt stöd utifrån patientens behov.
Det var då på tiden – 13 år för sent?

0 Svar to “Neuropsykiatrisk diagnos och diabetes = katastrof”



  1. Kommentera

Lämna en kommentar




Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv