Autism fotograferbar?

En artikel: Nu kan autism spåras med hjärnkamera.

”Forskarna har utvecklat en ny metod för att kartlägga och spåra funktioner i hjärnan som är påverkade hos människor med autism och andra så kallade autismspektrumtillstånd.
– Metoden ger oss ett konkret verktyg för att kunna följa tillståndets neurobiologiska utvecklingsförlopp, säger Malin Björnsdotter, hjärnforskare vid Sahlgrenska akademin och Linköpings universitet. Hon har lett studien som gjorts tillsammans med forskare på två amerikanska universitet – Yale och George Washington.
114 amerikanska barn och ungdomar med och utan en autismspektrumdiagnos deltog i studien. De fick titta på filmer där figurer i form av ljuspunkter rörde sig på olika sätt. Under tiden registrerades deras hjärnaktivitet med en magnetkamera, eller hjärnkamera som Malin Björnsdotter kallar den med ett enklare ord.
Resultatet visade att metoden kan urskilja autism med hög träffsäkerhet hos både yngre och äldre barn och ungdomar – men bara bland pojkarna.
– Autism är nästan fem gånger vanligare hos pojkar än flickor, och vi vet inte varför det är så, säger Malin Björnsdotter.
Därför fortsätter forskarna nu att studera flickor med autism och andra tillstånd som är kopplade till förhöjda autistiska drag.
Den nya metod som nu presenteras ger enligt forskarna helt nya möjligheter att kunna mäta effekten av en behandling.
– Beteendesymptomen vid autism är så komplexa och varierade att det kan vara svårt att avgöra om en ny behandling verkligen fungerar. Då kan vår nya metod ge specifika och objektiva mått som är lättare att utvärdera, säger Malin Björnsdotter till GP.
I dag används magnetkameror bara vid forskning. Den specialiserade och dyra bildutrustning som används i den nu aktuella studien har sjukvården ännu inte tillgång till.
– Men vi hoppas att det framöver ska gå att utveckla enklare och billigare metoder som kan användas inom bland annat psykiatrin, säger Malin Björnsdotter.”

Orkar just nu inte leta reda på exakt rätt bild, som jag måste källgranska, men ni kan ju kolla på googlesökningen Autism brain scan och läsa mer om källorna..

Så jag postar istället tussilagogo för våren!
Bara namnet.. 😀

250px-TussilagoMK

 

2 Responses to “Autism fotograferbar?”


 1. 1 juliann66 april 26, 2016 kl. 8:50 f m

  Intressanta bilder och jag blir väldigt nyfiken på vilken behandling som avses. Enligt vad jag erfarit är autism inte behandlingsbar, bara övningsbar om man så säger. Jättebra att forskningen går framåt, men förstår inte varför det skiljer så mycket mellan pojkar och flickor.

  • 2 Victoria Qvarnström juni 2, 2016 kl. 11:34 f m

   Nej, autism är inte ”botbar” utan man kan ju medicinera mot ångest osv. Det är ju en typ av behandling. Kan tänka mig att de också kan mena terapeutiska metoder med inlärning, som du nämner, det finns ju flera. Man blir ju nyfiken på vad som skiljer sig mellan flickor och pojkars hjärnor. Har det med en generellt snabbare mognad hos flickor, eller ”som vanligt” att beteendekriterierna mätts på manliga individer?
   Kram Victoria


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv


%d bloggare gillar detta: