Endokrina sjukdomar eller ADHD.

En av mina facebookvänner som är bibliotekarie tipsade om boken ADHD av misstag av Frank Barnhill, om behovet att utreda andra orsaker till ADHD-symptom hos barn. Jag har inte läst de två bokbanden, men jag förstår frågeställningen. Vad är vad?

Beskrivning: Boken består av två delar: Bok1 och bok2. Bok1 innehåller problem beskrivning, att diagnostisera ADHD på fel sätt och på rätt sätt. Här ger författaren oss en utförlig genomgång av de olika tillstånd som liknar ADHD.
Bok2 beskriver psykiatriska sjukdomar inom lindrigt autismspektrum. inlärningssvårigheter, mat, droger, sociala problem och beteendefrågor är andra område som beskrivs i den delen.

Jätteviktigt att analysera andra fysiska somatiska sjukdomsorsaker. Det är precis som med alla tillstånd och sjukdomar, man får utesluta vissa saker först.
Speciellt om man misstänker endokrina sjukdomar, fel på inre organ som gör att kroppens hormonproduktiopn är ur balans. Personer med fel på njurarna kan tvingas äta SSRI-preparat för att upprättahålla hormonbalansen och undvika depressioner och ångest. Som vi vet är hjärnans signalsubstanser hormoner som jag har beskrivit i Kortkort om ADHD och hjärnan.

Att Frank Barnhill skrivit om symptom som liknar ADHD är bra, eftersom folk kanske inte vet. Men läkare bör ju veta detta iom sin utbildning. Det är det jag menar i detta något kritiska inlägget. När allmänheten ska tycka inom specialistvård blir det ofta snett. Senast var det Nathan Shachar som bredde ut sig i DN. Artiklen var pinsam och mest pinsamt blev det för DN när – inte helt oväntat – faktafel framkom.

Jag intar en kritisk hållning till den fördomsfulla inställningen till ADHD. Debatten om ADHD har varit och är infekterad och drabbar endast människor som redan är drabbade.

Man ska akta sig att peka finger åt föräldrarna, vilket bl a Sanna Lundell tycktes göra, med ”Debattinlägget” Raseriutbrott hos barn – den nya diagnosen på modet, med flera blogginlägg, men sedan som jag tolkar det gjorde avbön på. Sanna verkar ha läst på mer nu, bland annat genom att länka hit till min blogg.

Men åsikter som denna att det är föräldrarnas fel ”Poor parenting skills or improperly applied good parenting styles can cause ADHD behavior in children who are not ADHD!” – är vanliga. Ibland kanske korrekta? Men behöver barn hjälp är det för att de har problem och npf-utredning är inte så lätt att få som folk verkar tro. Tvärtom finns bland mina länkar till bloggar flera hemska berättelser om barn som hunnit bli unga vuxna innan deras föräldrars kamp för utredning hörsammats.

Vad som inte är korrekt är dock att anta att dåligt uppförande inte har med ADHD att göra eftersom många barn under en npf-utredning också får systerdiagnoserna Tvångssyndrom och Trotssyndrom. Dessa beteenden är kraftiga och påverkar helhetessymptomen mycket. Bok2 tar ju upp inlärningssvårigheter, mat, droger, sociala problem och beteendefrågor.
Jag har tidigare försökt sprida lite folkbildning: Kunskapen om neuropsykiatriska diagnoser måste förbättras så att någon som har ADHD inte bara klassas inom den vanliga psykiatrin utan rätt hjälp, som jag går igenom på mitt Newsmillinlägg som jag länkar till ovan. Frank Barnhill kanske i skrivande stund inte hade tillgång till den senaste forskningen om Den kända biologin i hjärnan vid ADHD? Brist på signalämnen i hjärnan och behov av snabb behovtillfredställese gör personer med ADHD extra vulnerabla för att hamna i missbruk. Detta gäller även matmissbruk, ätstörningar och självskadebeteende, som Svenny Kopp uppmärksammat i sin elva år långa forskning på flickor i riskzonen. Studien om biologin vid ADHD indikerade att fortsatta studier bör göras på  hyptomalus dopaminpåverkan vid ADHD och innefatta sömnproblem och även övervikt, vilket denna studien undantog.

Samtidigt måste neuropsykiatrin upprätta gemensamma riktlinjer för hur en utredning ska gå till, för allas säkerhet. Detta görs redan. Men eftersom neuro-vetenskapen är förhållandevis ny får fel rättas till efter hand.

En allmänläkare vet förhoppningsvis att depression kan bero på B12-vitaminbrist? Att utmattning kan bero på endokrina sjukdomar som typ1-diabetes, eller problem med sköldkörteln och dessutom visar inte de vanligaste testen alltid på en sådan störning. Själv var jag stamkund hos min husläkare för dessa tester, innan min ADHD-utredning samt medicinering med Strattera som idag ger mig normal dos noradrenalin – ett vakenhets -och stresshormon, som jag led brist på. Idag är jag pigg igen.

Hos vuxna ska man inte glömma att symptomen koncentrationsstörning och impulsivitet och dålig konsekvensanalys är den samma vid ADHD som om man exempelvis drabbats av en dramatisk livskris. Dålig koncentration, impulsstörning på så sätt att konsekvensanalysen är satt ur spel och vardagslivet knappt fungerar. Och många människor har allmänt sett ADHD-liknande symptom utan att ha ADHD eftersom det bara är mänskliga egenskaper. Skillnaden mellan diagnos eller inte är om livet påverkas så kraftigt att det inte funderar. Att ha grav ADHD eller bara vara lite spontan och tankspridd.

Vad som också är vanligt vid ADHD är extra svår PMS, sk PMDD, det forskas ännu på detta. Men där har vi exempel på sk uppförandestörningar, som kan sättas i samband med ADHD och inte dålig uppfostran.

Människan är en kemisk biologisk varelse, jämte uppväxtparametrar. Som alltid har barn tur om de föds av föräldrar som är kompetenta nog att fostra och tillgodose barnens behov. Ibland görs det på lite annorlunda sätt, eller så är vissa faktiskt inte så väl rustade eller redo på att vara föräldrar. Barn kan må psykiskt dåligt av sina hemförhållanden och det är en fråga för socialtjänsten och skolan, samt familjens nätverk. Depressioner hos barn är tyvärr inte ovanligt. Det krävs en by för att uppfostra ett barn.

Men barn till olyckliga föräldrar kan också ha ADHD, eller kanske ADHD och diabetes, eftersom man inte får glömma bort att samsjuklighet är fullt möjlig.

Vad jag inte hoppas med utgivningen av Frank Barnhills två böcker är att det tas som sanning att ADHD alltid är feldisgnosticerad. Det händer garanterat. Men det är är tvärtom mycket vanligare att ADHD inte utreds hos vuxna inom psykiatrin eller hittas i tid på skolbarn – iaf fram tills nu.

ADHD är tvärtom underdiagnosticerat visar Sahlgrenska UniversitetssjukhusetEn genomgång av 20 års registerdata omfattande drygt 56 000 patienter som vårdats inom vuxenpsykiatrin i Lund visar att diagnosen ADHD fortfarande är relativt sällsynt. De fördjupade utredningarna visade att 22 procent av patienterna som behandlades i den öppna vuxenpsykiatrin hade ADHD, men att bara tre procent faktiskt fått diagnosen. Studien visade också att hälften av ADHD-patienterna fått annan psykiatrisk diagnos, vanligast depression men också störningar relaterade till bruk av alkohol och/eller droger.

Annonser

10 Responses to “Endokrina sjukdomar eller ADHD.”


 1. 1 Farsanmittilivet mars 7, 2012 kl. 3:22 e m

  Tack! Det här var intressant.
  Ska operera mig för cysta i sköldkörteln och den här artikeln sporrar mig att läsa på lite om hormoner.

  • 2 Victoria mars 11, 2012 kl. 12:33 e m

   Hm, intressant. Ja, det kan ju inte bara vara kvinnor som är hormonkänsliga! Återkom gärna med ett blogginlägg i saken kanske? Hoppas du kryar på dig snart efter operationen!!
   -Victoria

   • 3 Farsanmittilivet mars 12, 2012 kl. 12:09 e m

    Tack så mycket! Ska försöka vara uppmärksam på humör och känsloläge efter operationen. Nu är det ett ganska långsamt hormon. Det tar tex en månad innan man kan mäta nivåer när man äter ämnesomsättningsmediciner.

 2. 4 volpinomatte.se mars 7, 2012 kl. 9:31 e m

  Det står att personer med fel på njurarna kan tvingas äta SSRI för att upprätthålla hormonbalansen och det stämmer inte. Njurarna tillverkar inget hormon, däremot binjurarna, men där är det inte SSRI man behandlar med utan hydrokortioson. Sköldkörteln i obalans kan man ofta felbehandla med SSRI då det kan ge liknande symptom.

  Jättebra att du bloggar om det här, så viktigt att andra får större förståelse. 🙂

  • 5 Victoria mars 11, 2012 kl. 12:37 e m

   Min pojkvän led av njursvikt i 18-årsåldern och låg inne för det på sjukhus länge, sedan fick han psoriasis och depression och ångest. Läkarna har dömt honom till att äta SSRI-preparat resten av livet mot ångesten och depression. Kanske binjurarna var påverkade?

 3. 6 Sussie Rundström mars 16, 2012 kl. 11:24 f m

  Intressant! Jag har själv tänkt i de här banorna. Jag har en hormonstörning (är intersexuell o har genomgått ”könsbyte”) och äter hästdoser av östrogen och gestagen sedan 13 år. Jag fick definitivt fler symptom på ADHD sedan jag började med hormoner,och fick en diagnos för 1½ år sedan. Jag vet flera i min ”bransch” där det är så! Fler transsexuella/intersexuella än vad som statistiskt verkar rimligt har ADHD-diagnos, och jag tror inte alls att alla verkligen har ADHD!

  Sedan kan man förstås inflika att har man diagnos och får stöd som hjälper, så är kanske diagnosen av godo? Inte alltid, pga arbetsmarknadens fördomar om ADHD = inlärningsstörning/begåvningshandikapp… :/ F.ö. har jag inget stöd (medicin/hjälpmedel/terapi etc.) utöver en smartPhone som jag har betalt själv. Och skulle mycket väl klara en ganska avancerad arbetsuppgift/anställning om jag inte var stämplad ”i pannan” med ADHD… :/

  • 7 Victoria mars 18, 2012 kl. 3:42 f m

   Jag är, antagligen tvärtemot vad folk kan tro av mina något heta inlägg i ADHD/Asperger/NPF-debatten inte särskilt för diagnostisering. Ser bara att det tydligt behövs idag – innan fler går under av okunskap och att hjälp behövs akut! Hur menar du att du är stämplad i pannan? Det enda problemet jag ur min synvinkel idag ser med sådana påståenden – är att omgivningen har fördomar, vilka jag försöker motarbeta. Men kan du friställa dig själv från det inbrända märket i pannan, som du uppenbart upplevt det och söka jobb oavsett?? Jag tror starkt på att alla passar helrätt någonstans.
   Kan du tillerkänna dig själv dina speciella styrkor? Kan du ta till dig att ADHD ibland är en funktionsnedsättnig och ibland den bästa tillgången man kan ha. Och hur tror du att du hittar de styrkor du har, som bäst bär dig framåt och gör att du mår bra?

   Det jag erfarit av rehabiliteringsförsök är ingen hjälper en utan egen vinning, om de inte verkligen är en vän, eller har en djup ideologi av altruism. Trist.
   Men, det är faktiskt inte hela världen att ingen bryr sig, så länge man själv vill! 😉

   Har du läst Trollhares blogg?

   /Victoria

   • 8 Sussie Rundström mars 18, 2012 kl. 2:12 e m

    Jag skriver absolut under på att det handlar om fördomar!

    Jag håller med om att det finns en plats för alla, där man passar helrätt! Och att det i första hand är mitt ansvar att hitta den platsen, för överlåter jag letandet åt nån annan så hittar jag den aldrig. Det jag menar med ”Stämplad i pannan” är t.ex. att arbetsförmedlingen (och majoriteten arbetsgivare) är av åsikten att ADHD per automatik är jämförbar med ”svårlärd” eller ”misskötsam”, innan man ens vågar pröva min förmåga.

    Ja, jag kan definitivt tillerkänna mig själv mina speciella styrkor. Hade jag kapital eller lånemöjlighet för att starta ett eget företag, och de kontakter som behövdes för att få lönsamhet, så vet jag min kapacitet! Och jag vet att ADHD ibland är en tillgång såväl som ett hinder, och att jag ska se hindren såväl som fördelarna, vilket jag tror mig göra.

    Jo, jag har läst Trollhares blogg vid enstaka tillfällen, men inte regelbundet.

 4. 9 M.O.B. oktober 7, 2012 kl. 9:32 e m

  Tydligen är det så att många som är diagnostiserade med ADHD i Sverige i själva verket lider av sjukdomar med symptom som liknar beskrivningen av ADHD.

  • 10 Bengt_ANderson_B_O_M oktober 8, 2012 kl. 3:44 e m

   Vad menar du med ”många” MOB? Har du någon procentsats för feldiagnostiseringar eller någon undersökning du stöder ditt uttalande på? Om det är ”tydligt” som du skriver, så borde det finns tydliga, klara underlag!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: