Apatisk och överaktiv samtidigt.

Illustrerad Vetenskap skriver att deprimerade hjärnor är hyperaktiva. Att hjärnan knappt går att stänga av och spinner på när den borde vila efter en utförd uppgift.

Ett symptom på depression är ju apati, så då blir det krångligare att få ihop att depression kan leda till att hjärnan blir hyperaktiv?

Men att aldrig kunna stänga av hjärnan – leder till ångest, koncentrationssvårigheter, sämre minne och sömnstörningar. Antagligen för att hjärnan blir utmattad utan vila. Det är ju dessutom en väl beprövad tortyrmetod att utifrån aldrig tillåta psyket vila. Men nu är det krafter inifrån vi pratar om.

Detta verkar till synes kanske paradoxalt – sambandet mellan lågaktivitiet dvs depression med hyperaktivitet. Nu visar ju en studie på det och det låter inte helt oroligt eftersom depressioner är väldigt svåra att komma till rätta med och läka ifrån.

Hyperaktiviteten som upptäckts vid depressioner, den måste ju leda till ännu mer utmattning och krascher. Den där apatin och kraftlösheten som betecknar depression. Inte konstigt att depression är ett så svårt tillstånd att tillfriskna från.

Att låg energi i hjärnan föranleder koncentrationsstörningar förklarar jag här: Kortkort om ADHD och hjärnan. Alltså hjärnor som lider brist på kopplingar, som ett elfel när signalerna inte går fram. ”Elfelet” beror på brist på signalsubstanser, hormonerna som möjliggör flödet till normal nivå. Annars kämpar ju hjärnan för att hitta sin harmoni och söker på egen hand tillräcklig stimulans – och tankarna blir splittrade och ofokuserade. Är inte spänningen i balans – så söker man den.

Koncetrationsstörning vid exempelvis Dyslexi och ADHD är ju bevisat biologisk pga gener.

Flera återupptagningshämmande mediciner får kontaktämnen som produceras naturligt i hjärnan att stanna kvar och inte absorberas för snabbt och leda till brsit. Därför har exempelvis ADHD-medicinen Strattera, som från början behandlade depression, ibland en positiv påverkan på ADHD. Även om den inte förhöjer hjärnas fokus till normalnivå lika bra som centralstimulerande mediciner som Ritalin eller Concerta mfl.

All hjärnforskning korsbefruktar varandra och hjälper människor med olika svårigheter. Ett vetenskapligt rön kan ofta appliceras på flera angränsande problem.

En gåva till Hjärnfonden idag?

Annonser

6 Responses to “Apatisk och överaktiv samtidigt.”


 1. 1 Gloria Qvarnström september 25, 2012 kl. 3:58 e m

  Detta stämmer. Vid exempelvis kraftig hjärnskakning så stänger hjärnan av för att skydda sig själv. Även vid allvarlig utmattningsdepression. Den söker lugn för att läka helt enkelt. Även om den läker kommer ärr att finnas kvar. Så vid annat hjärntrauma eller extrem stress kan det återaktivera detta tvärstopp. Om man dessutom har ADHD eller tex. Dyslexi så blir utslagningen snabbare och har längre läkningstid.
  GQ

 2. 3 A september 27, 2012 kl. 11:15 f m

  Oj! Precis så här är det ju. Och jag satt precis och skrev ett inlägg om mig idag som lite berör ämnet. Spännande!

  • 4 Victoria september 27, 2012 kl. 6:53 e m

   Då måste jag kolla din blogg genast – spännande!

   PS: Tänkte kommentera, men efter TIONDE gången då inte min tolkning av de sneda capatcha-bokstäverna funkade gav jag upp..

   Mvh Victoria


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: