Rekommendera skolor, internat, LSS- boenden, HVB -och LVU-hem m.m.

Man blir inte ens förvånad längre över hänsynslöshet.. Nu får vi alla försöka bidra till att undvika det sämsta för våra barn -och unga eftersom vi själva vill deras bästa.

Hjälp till att skapa lista över bra specialinriktade skolor, LSS-boenden, HBV-hem, behandlingshem o.s.v!

Finns det en sådan lista någonstans? Har inte hittat det. För vilka skolor och myndighetsinrättningar fungerar bra för barn med särskilda behov? Vill ha Era privata omdömen om skolor och inrättningar som ni/era barn och ungdomar har erfarenhet av. Det är i rättvisans namn också viktigt att skriva tidsperiod ni talar om. Länkar är jättebra så man kan läsa om verksamhetens inriktning! Även personal m.fl. – berätta! Anonymitet om ni vill, som alltid. Kommentera – det är meningen att ni gör listan.

Susannes son utan hjälp – skolan tjänade miljoner:

”Enligt henne gjorde lärarna ett fantastiskt jobb men de fick inte resurser som krävs i en särskola. Sonen gick inte framåt i skolämnena. Han stagnerade och skolan skyllde på hans särskilda behov.

– Ägarna slösade bort min sons tid. Det kändes som att de sparkade på någon som redan ligger ner och att de tjänade pengar på sparkarna, säger hon.”

Skandalskolans ägare tog ut miljonvinst:

”Det saknades böcker, behöriga lärare och vissa barn fick ta med mat hemifrån. Samtidigt gjordes miljonvinster på Kristinaskolan i Täby, som är en särskola. Nu har ägarna sålt och ­börjat förse sig av undanstoppat kapital på tiotals miljoner.”

Specialskolan – Skolinspektionen redan 2012:

Kunskapsresultaten inom specialskolan behöver förbättras. Den bedömningen gör Skolinspektionen efter att ha genomfört en tillsyn av landets specialskolor.”

Hjälp till att informera föräldrar och kommuner om hur det verkligen funkar – eller inte fungerar. 

drowning-hands-toolate-allhint.ru_-1024x640

Hur ska man annars veta något alls, när man hamnat i den desperata situation för sitt barn?
Det är oerhört svårt redan och man är nybörjare. Hjälp till med era personliga omdömen.

*

Fotnot: Jag skrev först LLS – vilket nu står i alla delningar på Facebook – men självklart ska det vara LSS!
Har jag gjort samma fel i andra inlägg, så kommentera det hemskt gärna. /Mvh Bråttom-bråttom

17 Svar to “Rekommendera skolor, internat, LSS- boenden, HVB -och LVU-hem m.m.”


  1. 1 Åsa S oktober 1, 2014 kl. 2:52 e m

    Hej!
    Jag kan verkligen rekommendera en specialskola i Stockholm/Bromma för elever F-9 med As/Ast/Adhd/Add mm.
    Den skolan är sannerligen unik i mina o många andras ögon som har haft el har barn där!! Man handplockar personalen o har små grupper o själva gruppen är individanpassad så att som i sonens fall (gick där årskurs 9 o tack för den räddningen! ) som är tyst sluten ganska svår han hade aldrig klarat av ett gäng vilda grabbar tjejer , så han fick vara med 5 st andra mycket tysta lugna o det var verkligen räddningen!
    Skolan är en friskola och köerna är långa men anses vara Sveriges bästa på området! 2013 hade dom inte en enda anmärkning när skolinspektionen var där!! 🙂 Mycket unikt.
    Men personalen o ägaren /verksamhetschefen Anna H med personal brinner för barnen o ungdomarna.
    Idag går sonen i deras gymnasium som även har internat!!
    Oxå mycket mycket bra rektor med bra personal.
    Det ligger ute på Lidingö.

    Hälsningar Åsa S 🙂

  2. 2 Sara oktober 1, 2014 kl. 2:59 e m

    Digerbergets skola, Orsa åren HT-07–VT-14
    Förskola Lindan 1, Orsa VT-11–pågående

  3. 4 Lotta oktober 1, 2014 kl. 4:49 e m

    Hej! Åsa, vad heter skolan du beskriver? Hälsn. Lotta

  4. 5 Åsa S oktober 1, 2014 kl. 6:43 e m

    Kom på ett ställe som var på Kalla Fakta för 2 år sedan o där jag känner en familj som fick LVU kom till, Oasen!!
    Det var ju rena dårhuset skräckhuset!
    Det stället ska man aldrig godta! Dom fick stänga men som vanligt efter lite omordningar löften öppnades det igen…

    • 6 Miss x oktober 2, 2014 kl. 7:59 f m

      Oasen hvb är inte att rekommendera!! De gjorde en mkt bristfällig npf utredning och sa sedan att min son var en ”helt normal pojke”, trots att psykologen inte höll med. Några månader efter vistelsen där fick sonen 5 npf diagnoser! De använder konsekvenspedagogik och teckenekonomi – dvs barn med npf blev straffade för saker personalen orsakade. De använder ART, som enligt socialstyrelsen inte vetenskapligt förankrad. Min son blev fasthållen, straffad och inlåst flera flera gånger. Han var 7 år när vi var där.

  5. 7 Thomas Nybom oktober 1, 2014 kl. 8:12 e m

    Dammsdal skolan i Vingåker är en bra internatskola som är mycket kunniga inom autism området.

    • 8 Josefine mars 10, 2017 kl. 6:24 e m

      Om man nyss har fått Asperger diagnosen tar de ändå in än i den skolan? Jag läste om den men det stod inget om hur allvarlig asperger man måste ha.

      • 9 Victoria Qvarnström mars 15, 2017 kl. 4:50 f m

        Kontakta skola direkt och fråga bara! Och om ”hur allvarlig Aspergers” man har – så har alla med autismsvårigheter det svårt. Man kan inte säga efter ett mått, att någon med svårare autism har det svårare. Det kan vara så att de som inte är så isolerade i sig själva har det mycket svåre, eftersom de bryr sig mer om omgivningens bemötande.
        Med vänlig hälsning Victoria. Svara gärna igen! För kanske jag inte besvarade din fråga?

  6. 10 Helene oktober 1, 2014 kl. 8:58 e m

    Sockerbruksskolans träningsskola i Ängelholm. Underbar personal och bred kompetens. Min son med grav Autism, utvecklingsstörning samt saknar tal utvecklas massor på kort tid. Han är 8 år. 3 elever 5 ass och en mentor.

  7. 11 Ann Berg oktober 1, 2014 kl. 10:59 e m

    Vi har dålig erfarenhet av Impius internat, de bedrev konsekvenspedagogik och ungdomarna skickades hem på studs om de inte rättade in sig i ledet. De fanns även saker som var trevliga och bra på internatet, men det var för dem som var lydiga. Vi föräldrar fick en känsla av att det var gamla hvb-hemsmetoder som praktiserades där. En del personal var kunniga och empatiska, andra visade humör, rökte med eleverna och visade prov på dåligt beteende.

    Bättre var det i skolan med små grupper och de flesta lärarna där var helt ok. En del lärare gjorde verkligen allt för eleverna och var mycket seriösa och brann för det de gjorde. Vissa gruppbestraffningar förekom men mestadels var det ändå bra i skolan. Dock förekom inga föräldramöten, enbart individuella samtal. Det hade varit trevligt att få kontakt med de andra föräldrarna. Samma på internatet. Kontakt mellan föräldrar gynnades inte. En stor brist.

    • 12 Bodil Nordstrand oktober 2, 2014 kl. 8:22 f m

      Håller med ovan, har ett barn som gick i skolan ej internat om de är samma ägare som i Ö-vik, där dom hade konstiga metoder olika bestraffningar teckenekonomi nedläggningar isolering mm, som dom använde på vårat tjej som har AS/ADHD dom klarade sig mot skolinspektionen och gömde sig bakom diagnoserna då gick hon i 4:an.

  8. 13 Åsa S oktober 2, 2014 kl. 5:31 f m

    Men URSÄKTA! 🙂
    Jag tyckte att jag skrev så tydligt men det gick nog lite fort! 🙂
    Lotta o då även Vickan såklart , skolan i Stockholm heter Luna Skolan!
    Bromma, o sen gymnasiet som sonen nu går i ligger ute på Lidingö.
    Seriöst helt fantastiskt o jag fattar varför det e köer, MEN dom går inte bara efter kötid utan man handplockar även eleverna!!!
    Lotta du kan söka efter deras hemsida o läsa vidare 🙂

    Åsa

  9. 14 Tomas oktober 2, 2014 kl. 4:47 e m

    Jag kan verkligen rekomendera Kastanjen 6-9 Torslandaskolan, vårt liv har förändrats sen vår son började där ( autism+ADHD)

  10. 15 ogonrorelseterapi oktober 3, 2014 kl. 8:53 e m

    Reblogga detta på ogonrorelseterapi och kommenterade:
    Precis vad vi föräldrar och barn med NPF-diagnoser behöver få reda på!

  11. 16 mike Göteborg februari 19, 2015 kl. 3:29 f m

    börja INTE PÅ efus, Göteborg och Mossbergska friluftsskolan! den drivs av Majorna/linne… dotter gått på djurgårdsskolan, karljohanskolan 1-3, mossbergska 4an, sannaskolan 5an ca 1 1/2vecka …sen hemmasittande. de erbjöd senare karl johanskolan igen! vi sa nej, de erbjöd kungsladugårdsskolan…

  12. 17 Marie juni 11, 2015 kl. 9:17 e m

    Någon som kan rekommendera något riktigt bra skolhem till en 15-årig kille(9:an) med Asperger, ADHD, kronisk depression i Västra Götaland. Behöver verkligen få bra hjälp!!


Lämna en kommentar




Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv