Låt luften tysta mun och var snälla

En charmig liten kille är i sin vagn ute med mamma. Pojkens ansikte är något runt av hans kortisonmedicinering efter en benmärgstransplantation med komplikationer. Och så hör de någon ”viska” nedsättande, lagom högt så att det hörs: ”Herregud, stackars barn som har sådana föräldrar som ger barnet godis när han är så tjock”. Maximiliam 4 år kallas tjock – vill inte leva

På torsdagskvällen skrev mamma Martina ett långt facebookinlägg där hon beskriver det Maximiliam, som kallas Max, utsätts för:

”Vart vi än går så tittar folk, barn blir rädda för honom och vuxna människor talar högt om hans utseende. Maximiliam har hört för mycket nu. Ni vuxna har talat så högt så mitt barn inte vill leva längre, han är inte dum, eller blind. Han förstår precis allt ni säger och han förstår era blickar! Han berättar för mig hur ledsen han är, han använder orden ”jag orkar inte mer, jag vill inte mer'”.

Maximiliam kämpar dessutom redan så för sitt liv och behöver all livsglädje och mötas av kärlek från världen. Han har också hört sin mamma, navet i hans liv, kritiseras för att hon inte är en bra mamma. Hur tror ni det känns för en liten grabb. Kanske han tror att det är det hans fel?

Hoppas varenda j-vel som sagt något illa köper en present och har med sig överallt, tills de råkar träffa Max nästa gång och ger honom den och säger: ”Förlåt att jag var så dum mot dig! Men jag ska aldrig göra så mot någon annan. Jag är vuxen men har inte förstått så mycket, men nu förstår jag att man ska vara snäll”. Har man inget gott att säga ska man inte säga något alls.

lego truck

Man vet ingenting om okändas bakgrund. Människor har för lätt att slänga ur sig dumheter. Låt bli. Ta hand om era egna problem. Vill man inte sprida kraft och kärlek, ska man låta luften tysta mun.

Även om ett barn har övervikt så är det inte obekantas sak.

Det finns släkt, Barnavårdscentral, förskola eller skola som kan fånga upp om barn har ohälsa.

Ser du ett barn med raseriutbrott, så var inte kränkande eller ovänlig mot varken barnet eller föräldrarna.

Peppa istället! Att säga något accepterande, som att man själv har barn, eller vad som helst kanske istället kan hjälpa någon.

Eller helt enkelt, ser du någon utan ett leende – så dem skänk ett av dina.

2 Responses to “Låt luften tysta mun och var snälla”


  1. 1 juliann66 juli 31, 2015 kl. 4:37 e m

    Mycket bra! Alla sjukdomar och tillstånd syns ju inte, varför måste folk vara så snara att döma?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv


%d bloggare gillar detta: