Medias fördomsfullhet fördummar fortfarande

Aftonbladet gör igen. Vi får en nogsam lista på vilka psykiatriska och neuropsykiatriska diagnoser våldsmän har. De mördar och är psykiskt störda.. De glömde(?) nämna mängden av alla diagnostiserade personer som inte begår brott. 

Syftet med artikeln kan påstås vara att väcka en opinion för att vissa våldsbrottslingar inte ska/bör dömas till fängelse, utan det tjänar alla att ge dem rättpsykiatrisk vård.

Det är inte detta jag reagerar emot. Utan att media helt skamlöst – fortsätter att sprida fördomar. TV4 skäms inte heller.

Flera reagerade på TV4-inslag:
Operasångerskan Malena Ernman reagerade Malena Ernman rasar mot TV4
Joanna Halvardsson tog upp ämnet: Jag kräver en offentlig ursäkt av er, TV4!

2011 blev jag, Victoria ombedd att skriva om diagnoser och våld, på Second Opinion: Onyanserat om bokstavsdiagnoser och våldsbrott Är chockerad över att min flera år gammal artikeln ännu kan betraktas som dagsfärskt aktuell!

Mina 30+ inlägg om ”fördomar mot neuropsykiatriska diagnoser/NPF” här på bloggen.


Medias fördomsfullhet fördummar folket och motverkar folkbildning.

”Om media lagt hälften så mycket energi på att informera allmänheten som de lägger på att skriva sensationsartiklar skulle vi med dolda funktionsnedsättningar och dolda diagnoser existerat i ett lite bättre samhällsklimat. Medias roll är – väl – att rapportera nyheter, granska, väcka debatt med makt att påverka den allmänna opinionen? Tyvärr ägnar de sig åt drev, att driva bytet framför sig och aldrig ge ro och existensberättigande.”

När ska diskrimineringen ta slut?

 

Annonser

2 Responses to “Medias fördomsfullhet fördummar fortfarande”


 1. 1 marjakonttila juni 16, 2015 kl. 12:37 e m

  Ska vi elimineras tillsammans med, samer och andra minoriteter om några år? Om vissa krafter får bestämma. Jag är mentalskötare och jobbade ett antal år på en låst avdelning för utagerande personer. Många hade begått våldsbrott ute i samhället. Npf-diagnoser nämdes sällan i journaler. När jag tänker efter nu, så statistiskt borde det varit många fler med de diagnoser. På avdelningen var en person med ADHD och en med Asperger som tog till alvarlig våld under ett antal år. Kan varit någon till med samsjuklighet, som jag inte kommer ihåg. Larmet gick inte varje dag , men det var sammanlagt väldigt många situationer. Om psykiatrin hade tillräckligt med sängplatser och andra resurser för vård värt namnet , skulle inte de underbara kreativa personligheter med t.ex. schitzofreni eller bipolär sjukdom inte behöva stigmatiseras. Det är inte psykiatrins, utan politikerns fel, att det inte är så.

  • 2 Victoria Qvarnström juni 25, 2015 kl. 10:08 f m

   Ja, och konstigt nog, varje gång en politiker berörs av usel vård så börjar hen brinna för frågor som aldrig angått dem själva. Lite utblidning hade inte skadat! Att misshandla vissa grupper går visst an, bara inte MEDIA skriver om det. Fast, det hjälper bara ett tag, tills det faller i glömska igen..
   GRR från Victoria


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: