PANDAS kan ge BEHANDLINGSBARA NPF-symptom

Tack för tipset om artikeln Lotta Westerholm fd. Abrahamsson. Informationsspridning kan hjälpa så många om bara behandlarna uppdateras. Men kanske det är främst föräldrar som måste ”veta allt” fortfarande. Här är mer att ta till sig – om den autoimmuna sjukdomen PANDAS orsakad av Streptokockinfektion. Uppmärksamma om någon plötsligt får nya symptom, ofta tics för en utvecklad PANDAS ger liknande symptom som NPF. Men har man också redan NPF blir det kanske svårare att utröna, men det är inte omöjligt, som ni kan läsa nedan. En längre antibiotikabehandling är vad som rekommenderas, men alla fysiska sjukdomar bör naturligtvis uteslutas.

Viktigt att öka kunskapen för att inte fler ska behöva kämpa i flera år,
som Lucas familj tvingades till och barnet därför fortsatte att lida helt i onödan.

”Som ett sista halmstrå berättar nu deras sjuksköterska på BUP att de kan ordna en remiss till en specialistmottagning i Uppsala som tar hand om svårdiagnostiserade och svårbehandlade fall. Det visar sig vara samma ställe som de varit i kontakt med fyra år tidigare när Lukas behövde hjälp med sina tvångshandlingar.”

Artikel i Föräldrakraft – en tidning om barn och unga i behov av särskilt stöd.

Lucas tics lindrades med antibiotika
”Efter ett par månaders utredning och besök, när Jessica berättar att hennes mamma har en immunbristsjukdom, faller den sista pusselbiten på plats: Lukas har en autoimmun sjukdom som heter PANDAS, som innebär att hans egna antikroppar angriper de egna hjärncellerna när han drabbas av en infektion, vilket bland annat kan ge en rad neuropsykiatriska symtom. Om man har PANDAS i kombination med en neuropsykiatrisk diagnos blir den därför extra svår att urskilja.

– PANDAS är en fysisk sjukdom med psykiatriska symtom, som bland annat påminner om Tourettes, OCD, depression och sömnstörning. Idag har Lukas alla dessa diagnoser, i väntan på att PANDAS blir en godkänd diagnos, men egentligen tror jag att han bara har det och ADHD.

Kunskapen om PANDAS är låg på många ställen i landet och det saknas fortfarande forskning, så därför uppmanar Jessica föräldrar att aldrig ge upp.

– Fortsätt kämpa, ge er inte förrän ni hittar någon som tar er på allvar. Om ert barn har en NPF-diagnos och blir sämre vid infektion, och bättre vid antibiotikabehandling, ta upp det när ni söker vård. Till psykiatrin vill jag säga, försök att alltid utesluta fysisk sjukdom först. Denna sjukdom kan komma att skriva om hela psykiatrikartan.”

Om behandling

Relaterad information på bloggen:
Infektion kan ge NPF-symptom -2012

Annonser

2 Responses to “PANDAS kan ge BEHANDLINGSBARA NPF-symptom”


  1. 1 Barbara Gahmberg februari 11, 2015 kl. 9:49 e m

    Jag vet inte som mycket om Pandas. Men det lilla jag läst, låter som överkurs. Jag landar bara mer och mer i mina AS + ADD egenskaper. Är tacksam för det.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: