Dagens vård: Välj mellan 2 krämpor – då blir ett födelsemärke lågt prioriterat.

Både läsglasögonen (fanns ikväll) och snygglasögnen (sedan två dagar borta) verkar vara puts veck/väck. Börjar snart bli lika oroad som min sambo är över mitt mycket bristande korttidsminne. Beställa tid hos VC för sånt? Vårdcentralspolicyn är skitkass. För – influensa eller subtilt misstänkt cancer – vad väljer man när man när man bara får välja en sak, när man håller på att hosta ihjäl sig? Man ska inte tro att man får hjälp för fler åkommor åt gången. Beställa ny tid är vad som gäller. 

Tänk de som har ett halvskumt födelsemärke, samt fem grejer till de behöver rådgöra hos läkare med – de bokar troligtvis inte heller en läkarkoll om endera idag. Orken att småpyssla med tidsbokningar i övriga livet tar faktiskt överhanden, när hela livet är ett 3002-bitarspussel. I en familj är det mycket som alltid hamnar i sista hand.

Och man bara får lov att fråga om ETT problem per VC-läkarbesök idag. Så skumma blödande födelsemärken och löjliga tankar om tidig Alzheimers – de kommer verkligen längst ner på listorna i livet. Efter familjeproblem i smått och stort och mer akuta allmänna sjukdomsbesvär som rethosta, spruckna hälar, sårinfektioner, eksem eller stafylokocker.

Förr hade husläkaren en mer översiktlig koll på både familjens vardagsmedicinskåp och problem, både 1, 2 och 3. Nu ska pengar tjänas på varje besök, både 1, 2 och 3? Tro fan att allmänheten söker vård färre gånger. Men hur klokt det är i längden att utmatta människor? Det har jag inte sett några studier av hittills. Men det kan troligtvis en andraklassare räkna ut, att folk fortsätter sitta tysta med sjukdomar som kan förvärras.

Jo, just det, hur ska man som lekman bedöma vad man först ska söka vård för? Ett fjantigt födelsemärke, eller något annat, som ändå, ur egna ögon inte verkar behöva ambulanstransport?

Man ska själv vara läkare idag för att kunna veta..

Och – det vet ju vi alla vid det här laget – att de som drabbats av akut sjukdom behöver ”besvärliga” anhöriga som framför den sjukes talan och envisas så mycket att rätt vård prioriteras. Det är inte sjukvårdspersonalens fel. Personalen är oftast maktlösa och gör ett sjuhelsikes gott jobb. Under helt sneda förutsättningar.

Så – hur ska vi privatpersoner välja? Barnens problem går först, sedan ens akuta skoskav. Och efter alla möten med skolan o.s.v kanske man söker för att få lite Cocillanahostmedicin utskriven för att kunna sova så man kan få upp sina barn till skolan.

Det kan klia och blöda lite från ett gammalt irriterande födelsemärke, eller man glömmer saker hela tiden.

Oj, nu glömde jag vad jag skulle klämma i med i slutet? Det var nog inget viktigt eftersom jag inte kom ihåg?

Jo, just det – någon som sett mina glasögon, förresten? Men det är nog inte så viktigt i det stora hela?

483462_10151542672948522_397383743_n

Annonser

0 Responses to “Dagens vård: Välj mellan 2 krämpor – då blir ett födelsemärke lågt prioriterat.”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: