Slutsats: Stenålderskost och urval orsak till ADHD och autism

Det är inte dagens sockerkonsumtion eller miljögifter som ligger bakom ADHD. Evolutionen påvisar att den allmänna kosten från stenåldern, idag kallat LCHF – som handlar om att äta ursprungskost med övervägande proteiner och fett – har orsakat vad som idag går under samlingsnamnet neuropsykiatriska funktionsnedsättningar/NPF. ADHD och autism och LCHF gick ju hand i hand under samma evolutionsepok i människans begynnelse då  det fanns en smärre mängd kolhydrater i kosten. Sambandet är solklart. ADHD och autism/aspergers är inget nytt. Inte alls. I människans begynnelse gav ADHD och autism egenskaper som ökade stammars överlevnadschanser och andra hade inte samma chanser då. Forskare menar att adhd har genetiska orsaker. Och miljöpåverkan naturligtvis då ADHD/autism-generna först förädlades under en viss inavel. Inavel kan i vissa fall ge positiva effekter för överlevnad också. Ashkenazi-judar p.g.a sin begränsade grupp individer har en hög intelligens via arvet, då generna kokats ner till en koncentrerad form – som en IQ-fond. Gruppen är också mer beläst p.g.a IQ:n och har utmärkande utbildningstraditioner. Människogrupper på stenåldern samlades troligtvis till större samhällen när de blev bofasta och bönder. Och då vissa grupper hade starkare npf-gener med en ärftlighet till uppåt 80% fördes ADHD/autismgenerna vidare. Anthropos_-_pravěký_člověk

Tror någon alls idag – på riktigt – att mänskligheten hade överlevt från stenåldern utan dessa individer med mer ovanliga egenskaper, som troligen var mycket avgörande för allas vidare överlevnad? Någon som inte tror att en enträgen flintastensknackare som förfinade jaktverktygen på stenåldern hade funktionstillgången autism?

Tror verkligen någon att de betecknande ADHD-egenskaperna inte fanns i människans begynnelse hos dem som våghalsigt både orädda fällde bytesdjur och smakade på nya okända växter eller inspirerade sin grupp till att låta sig ledas mot nya rikare markområden och jaktmarker. Hade mänskligheten kunnat överleva ända tills idag utan att det naturliga urvalet filtrerade ut de mest livskraftiga? ADHD, autism, Tourettes m.m. som i dagens oupplysta samhälle betraktas som ”nedsatta funktioner” hade dött ut om de inte hade haft en viktig betydelse. De äventyrliga ADHD-männen finns ju kvar idag som Bad boys som lätt charmar vissa kvinnor, som de kanske också har en spontan och passionerad ADHD? De männen har nog under alla tider skapat många barn, oavsett med vem eller hur många och lätt dragit vidare för att fortsätta att sprida sina vinnande överlevnadsgener? Det frodas många olika teorier om varför vissa får ADHD och autism. Ofta oflexibla med en ”jag har rätt-inställning”. Jag har här svaret om vad som verkligen stämmer efter analys på samma sätt som många andra gjort.

Sockret och ADHD – hönan eller ägget?

Personer med ADHD har ofta svårigheter att kontrollera impulser. Men betyder det bara att de t.ex söker och utan eftertanke intar mer socker, eller att de har fått ADHD-dragen utav socker? Visst blir några mer hyperpåverkade av socker, koffein o.s.v. Orsakar det problem kan det uteslutas ur kosten. Socker är bara en av alla snabbelönande substanser, som annat kickgivande och energiboostande för olika individer. Idrott ger också sköna känslor, men som vid överförbrukning kan leda till ett tvångsmässighet och ett begränsat liv. Det åts inte mycket sockerproducerande mat under jägar -och samlarperioden i människans vagga. Man åt bl.a kött, bär, rötter och insamlade gräsfrön. Rötter brukar innehålla stärkelse – som också ombildas till ”socker/glukos” som energi för cellerna. Senare började man odla grödor med kolhydrater. Men ADHD fanns redan från början. Miljögifter fanns naturligtvis inte. Jag tycker inte att vitt raffinerat socker har någon positiv funktion för hälsan, men socker har inte orsakat ADHD. Och utan en lagom dos socker – av någon typ – stryps sockernäringen till hjärncellerna och kan försätta diabetiker i koma, med risk för hjärndödhet. Nedan, citat från mitt inlägg. Förutom alla som undrar varför bara vissa barn i en syskonkull, trots samma kost, får problemen som leder till diagnoser? Från en kvinna med ADHD fastställd som vuxen: Pengarna-tillbaka-garanti, det luktar TV-shop tycker jag. Jag är uppvuxen på den här typen av diet, för det är väl en diet när man utesluter en mängd vanliga traditionella livsmedel? Jag fick förvisso inga kosttillskott vad jag kan minnas, förutom AD-droppar. Hur kan det komma sig att jag trots att jag gick på rytmik , inte åt godis inte socker, inte salt som jag fortfarande inte riktigt vant mig vid (får hosta av normal saltad mat) käkade bara lyckliga kor & grisar från mina morföräldrars gård, ändå inte kunde skilja på höger & vänster, inte kunde läsa & skriva förrän 8:e klass, var & är fortfarande en klumpeduns helt utan vinnarskalle, med en envishet som en pitbull om jag intresserar mig för något. Trots att jag nu äter det jag är sugen på har jag aldrig mått så bra. En förälder:Jag önskar att du kunde få se mitt barn före och efter. Vilken skillnad! Nu så mycket gladare och har nästan aldrig utbrott eller blodsockerfall. Och vi får kontakt i princip hela tiden, mot att vi  förr fick peta på när hen skulle lyssna.” Måste ställa frågan om hur kan det komma sig att inte alla barn i en familj har ADHD, när de är i princip jämgamla och är uppvuxna på samma mat, om det nu är föda och förgiftningar som orsakat ADHD-symptomen så kraftigt att en dignostisering krävs för att räta upp livet? 

Så, eftersom  de neuropsykiatriska diagnoserna har funnits från människoartens begynnelse då man mestadels åt bytesdjur, både kött och fettet så är det ju inte mest troligt att det är modern kost med för mycket socker som idag åter och åter igen skapar ADHD. Vi är istället evolutionens gamla V.I.P:are. 

CavemanBBC_468x334 Fler blogginlägg:

Varför bråka om npf-diagnoser?
Diagnos för att få höra till Kostfanatiker – ADHD och autism
Samhället dödar det Darwin stöttar
Samhällets handikapp – Asperger finns kvar i evolutionen av en orsak
Om alla ”neuropsykiatriska personligheter” strejkade då?
När har man diagnos?
Impulsivitet och bra eller dåliga beslut
ADHD – uppfinningsrikt och något jag är glad och stolt över
ADHD-föräldrar

Från Science Daily: Is ADHD An Advantage For Nomadic Tribesmen?

Annonser

2 Responses to “Slutsats: Stenålderskost och urval orsak till ADHD och autism”


 1. 1 Cat november 2, 2014 kl. 6:45 e m

  Fantastiskt inlägg! 🙂
  Jag har 4 syskon. 2 med adhd symtom (bara jag med diagnos). Jag har 2 barn, bara en med symtom och diagnos.
  Min dotter blir hyper och speedad av socker (sockerkickar) men uppvisar inga adhd symtom i övrigt. Sonen med diagnos är svår att bedöma vad sockret gör, men han reagerar inte lika hyper som sin syster.
  Själv blir jag väldigt darrig, hjärtklappning o mår dåligt av socker (frossar i det ändå). Men vi lever allihopa på samma kost men reagerar helt olika på socker. Min man reagerar inte på socker över huvudtaget.
  Intressant o klokt du skriver!

  • 2 Victoria Qvarnström november 4, 2014 kl. 6:45 e m

   Tack, man måste vända på perspektiven om sådant som handlar om många människor, om skuld, och som ofta drar iväg till märkliga resonemang. Dessutom är detta vad jag tror. Visst är kost viktigt. Men märkte tyvärr när jag grottade in mig hos många sockermotståndare osv och googlade forum de var på att det blev rätt skumt till slut. En sund diskussion om kost och socker – ja visst, viktigt. Men, det är helt hysteriskt i nuläget.

   Mvh Victoria


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: