Utsatta ADHD – och autismbarn en fråga till valrörelsen – min röst är tillgänglig

Är en SÅ DJÄVLA arg diagnosmamma. För var i HELVETE tog våra mänskliga rättigheter vägen? Våra barn och deras familjer krossas och ingen med makten bryr sig handfast. Vem i valrörelsen vill satsa mot den rena DISKRIMINERINGEN? Eller är den inte populistisk nog? 

GRÅTTGRÅTTGRÅTTGRÅTTGRÅTTGRÅTTGRÅTTGRÅTTGRÅTTGRÅTTGRÅTTGRÅTTGRÅTTGRÅTTGRÅTT – det är det övervägande idag för unga med neuropsykiatriska diagnoser, som ADHD, autism/Aspergers eller Tourettes. Och det kommer att bli rent svart för samhället att mista alla dessa sär(t)skilda personer. Vilket är prognosen idag.

Men vissa räknas inte ändå, trots sin starka betydelse och unika roll i världen. De som faller utanför den snäva ramen får förtidspension vid 19 efter att ha krossats till smulor under alla icke fungerande skolår. GRATTIS fördomsfria ”öppna” Sverige?

Ge fan i att ignorera våra barn som tillhör samhället. Eller borde göra det – men helt strafflöst ignoreras som helt osynliga.

defending-our-young

Det är för rent sorgligt att min och Malene Larssens debattartikel om våra ”bokstavsdiagnosbarn”, som publicerades i GP 2012 fortfarande är aktuell? Redan för två år sedan var det ”long overdue” att Ge barn med NPF en chans – som vi skrev om.

Elizabeth Narrowe är mamma till en flicka med NPF och hennes debattinlägg i SvD är smärtsamt nog att läsa:

Utanförskapet i skolan – tyst i valrörelsen om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Varför ignoreras fortfarande NPF-barns rättigheter i skolan? Vi är ju många, både bloggare och artikelskribenter som stridit och kämpat och samarbetat under åratal och har vittnat  i skrift och debatter med våra hjärtan och med en oerhört solid kunskap när vi oupphörligt har berättat om hur det verkligen är och hur hårt osynligheten slår mot våra barn med särskilda behov – när den svenska orättvisa skolan fortsätter att diskriminera några elever och i vårt land, lagstadgade rättigheter. Diskiminering är plötsligt OK?

Ge mig namn på det partiet som har ett särskilt avsnitt i sina vallöften där de uppmärksammar den här livsviktiga och livsfarliga diskrimineringen av den här mycket beroende och utsatta samhällsgruppen? Var partiet står i vägtullsfrågor skiter jag i. Men människosynen – ge mig den i ett paket som inkluderar våra NPF-barn och deras ansträngda familjer som tvingas sluta sina arbeten för att barnet måste prioriteras. För att barnet gett upp eller ger upp annars. Utmattade familjer som vardagslags möter avslag om sökt hjälp. Sedan försöker de bara överleva och barnen som har så omfattande behov drabbas. Att inte kunna påverka skola och myndigheter blir till ett rent helvete – för de som trots all kämpaglöd – oavsett allt fortsätter att  betraktas som Ickemänniskor.

Vad ska just Ert parti göra åt våra barns särskilda utsatthet som kommer att följa dem hela livet – men deras chanser ökas ju, ju tidigare deras behov prioriteras. Vad ska ni göra genast – för det är akut – för att de här fantastiska men ångestdrabbade unga ska få ett värdigt hopp om  framtiden. Vad tänker just Ni Er att göra av neuropsykiatriska funktionsvarianter med sina speciella förmågor – alla dem som i dag inte passar in i samhällets stela fyrkantighet. Men som kan bidra med mycket, bara de får chansen. Självklart på sina egna villkor. Är det så svårt?

Annars får världen till slut försöka överleva utan den kreativitet och specialinriktning som är extra värdefull för att föra samhällen framåt. För tänk bara om Alla NPF-personligeter gick i strejk samtidigt?

Om allt dessa personer någonsin har producerat också skulle dras tillbaka då skulle nog radion vara tyst, varken musik eller smarta diskussioner eller kommentarer. TV – skojar ni? No no. Troligen ingen reklam heller. Absolut inte ett enda konstverk så långt ögat räckte. Och viktigast – internet och alla datorprogram skulle helt kollapsa.

Våra barn närmar sig nämligen att bli vuxna – så det brinner i knutarna. Vilket samhälle väljer de olika partierna och framför allt invånarna i vårt land? Är det OK att dra undan mattan till framgång innan den lilla foten fått en chans att ens med tårna få känna det mjuka trygga luddet?

Presentera ett parti som tar ställning och prioriterar dem med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och deras rättvisa chans i livet. Och som är kloka nog att inse den framtida förlusten om alla våra barn får gå under på olika sätt.

Säg mig en enda människa som inte har någon enda erfarenhet av problemen som omgärdar så mångas liv – ett lidande nära eller några steg bort. Ska politiska missprioriteringar skära bort vår del av medborgarna? Är det rättvist eller.. kanske lite fascism på lut?

Annonser

2 Responses to “Utsatta ADHD – och autismbarn en fråga till valrörelsen – min röst är tillgänglig”


 1. 1 Göran Golcher augusti 29, 2014 kl. 7:58 f m

  Hej Victoria! Du är betydligt mer van än jag vid att blogga – fast just den här frågan berör mig extra mycket varför jag också försökt leta efter vilka som verkar värda att rösta på.

  Kanske kan vi bli tillräckligt många NPF-are med anhöriga för att göra ett verkligt avtryck? Enhet verkar ha tänkt längre än alla de andra tillsammans.

  Se gärna http://www.aspienauterna.se/npf-valet/ 🙂

 2. 2 ogonrorelseterapi oktober 3, 2014 kl. 8:58 e m

  Reblogga detta på ogonrorelseterapi och kommenterade:
  Känner inte till något parti som tar tag i detta!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: