Familjer behöver handfast hjälp att driva barnens rättigheter

Extern avlastning och samordning av insatser för funktionsnedsatta?

Några kommuner har satsat på Samordnare för att hjälpa familjer med funktionsnedsatta barn att framföra sina behov och få råd. Heja heja!

”Föräldrar till barn med funktionsnedsättning bär en tung börda med att samordna det stöd som barnen får från olika håll. 

Riksrevisionen har granskat om stödet till barn och unga med funktionsnedsättning är organiserat så att det underlättar för berörda familjer och samordningsproblem undviks. Granskningen visar att trots flera satsningar är det fortfarande föräldrarna som bär huvudansvaret. Föräldrarnas tunga börda med att samordna stödet leder till att familjerna inte kan leva ett liv som andra barnfamiljer. Konsekvensen kan bli högre sjukfrånvaro, arbetslöshet, förtidspension och så vidare.

Stöd ges av olika huvudmän som trots bestämmelser i lagar och föreskrifter fortfarande har svårt att samverka och samordna stödet. Ingen känner ett huvudansvar och ingen har en helhetsbild över individens situation. Varken föräldrar eller de inblandade aktörerna har heltäckande information om vilka stöd som finns och vem som ansvarar för dem.

 Förslag om att inrätta en samordningsfunktion har diskuterats tidigare men det har inte lett till något konkret. Enligt Riksrevisionen tycks skälet vara att de olika organisationernas intressen, snarare än familjernas behov, har fått stå i fokus.”

Tyvärr finns det en hel del som kommunerna är fria att välja eller avstå ifrån.

Vore helt överkanonhäftigt välsignat att ett samverkansombud höll i ens ”fall” och som hjälpte till med all kunskap om vad det finns för stöd och ihop med föräldrarna väljer vad som ska kämpas för – så att föräldrarna får mer energi över till dem som behöver den bäst. Inte kommuner m.fl – utan de enskilda barnen med särskilt stora behov.

Logiskt va?

Annonser

2 Responses to “Familjer behöver handfast hjälp att driva barnens rättigheter”


 1. 1 talfrida augusti 9, 2014 kl. 10:00 e m

  Reblogga detta på ©Linslust och kommenterade:
  Kan ju bara hålla med Victoria, så mycket av detta som har drabbat oss som familj och jag vet inte om det finns någon familj med NPF som inte råkat ur för åtminstone en av dessa konsekvenser… Är det rimligt att man ska bli te x förtidspensionär för att man inte får det stöd man har laglig rätt till? LÄS LÄS LÄS!!!

 2. 2 Fredrik Larsson augusti 9, 2014 kl. 11:07 e m

  Det är en gång för alla åt fanders att det är olika huvudmän för olika slags hjälp, olika lagstiftningar, olika synsätt och olika incitament för bedömningar och beslut. Till råga på allt hackar man dessutom upp ansvaret internt och lyckas därmed åstadkomma en byråkrati där hundralappar sparas på bekostnad av tusenlappar gång på gång.

  Med en samordningsfunktion vore det som med antibiotika: en väldig tur att det finns men en bedrövelse att det ska behövas!

  När ska Sveriges välfärdsöverbyggnad byggas om till något tids- och ändamålsenligt, designat för att med maximal effektivitet och minimal tids- och pengaspillan leverera det människor faktiskt behöver?

  Och DET GÅR! Byråkratilabyrinten av idag är dyr, ineffektiv och kränkande för klienten. En genomgripande reformering vore en lisa för såväl brukare och tjänstemän som ansvariga politiker. Men tills vidare vore samverkansombud ett klart framsteg, helt klart!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: