Vi var som andra innan vi hamnade på okänd destination

holland jaVi föräldrar som fick barn med sjukdomar eller neuropsykiatriska diagnoser och särskilda behov drömde om det samma som alla andra. Men vi hamnade inte alls på destinationen vi trott och förändrades för att vi älskar våra annorlunda barn. Det är inte barnens fel att vi vuxna förutom att vårda extra också tvingas slåss mot väderkvarnar.

Men så visade det sig vara i vårt nya land.

Paradoxalt nog kanske vi känner en ännu större tacksamhet för livet?
Det man måste kämpa för det uppskattar man, för man får nya perspektiv.

Läs dikten av Emily Perl Kingsley, 1987 (Det är alltså inte jag som författat den!)

Välkommen till Holland

 När du väntar barn är det som att planera en fantastisk semester – till Italien. Du köper en packe resehandböcker och sätter igång med att planera vad man skall uppleva och se. Colosseum, Michelangelos staty David, Venedigs gondoler. Du kanske lär dig några användbara fraser på italienska. Allt är väldigt spännande.

Efter några månader av otålig väntan kommer slutligen den stora dagen. Du packar väskan och ger dig iväg. Efter några timmar landar planet. Flygvärdinnan kommer in och säger: ”Välkommen till Holland!”

”HOLLAND?” säger du. ”Vad menar du med Holland? Jag är bokad till Italien! Det är meningen att jag skall vara i Italien. Jag har hela mitt liv drömt om att resa till Italien.” Men det har skett en ändring i resvägen. De har landat i Holland och du måste stanna där.

Det är viktigt att förstå, att du inte har kommit till ett förskräckligt, motbjudande, smutsigt ställe, fyllt av fattigdom, svält och sjukdomar. Det är bara till en annorlunda plats. Så du måste ge dig ut och köpa nya resehandböcker. Och du måste lära dig ett helt nytt språk. Och du kommer att träffa en helt ny grupp med människor, som du aldrig annars skulle mött.

Det rör sig bara om en annorlunda plats. Det går lite långsammare än i Italien. Men då du varit där ett tag och hämtat andan, ser du dig omkring och börjar märka, att Holland har väderkvarnar. Holland har tulpaner. Holland har till och med Rembrandt.

Men alla du känner reser fram och tillbaka till Italien och alla skryter om hur fantastiskt underbart de haft där. Och under resten av ditt liv kommer du att säga: ”Ja, det var meningen att jag också skulle dit. Jag hade planerat det.”

Och denna smärta kommer aldrig, aldrig försvinna, därför att saknaden av drömmen är en väldigt betydelsefull saknad. Men om du tillbringar resten av ditt liv med att sörja att du inte kom till Italien, kommer du aldrig att kunna njuta av de fantastiska, underbara upplevelser, som Holland har att erbjuda. /

Nu över till något annat!!

 

Annonser

1 Response to “Vi var som andra innan vi hamnade på okänd destination”


  1. 1 ogonrorelseterapi juli 19, 2014 kl. 8:28 e m

    Reblogga detta på ogonrorelseterapi och kommenterade:
    Tack för dessa kloka rader!! Jag tänker nästan dagligen på hur min dotter var som liten, och hur jag trodde att hon skulle utvecklas. Hennes liv blev inte som jag fantiserade om. Jag befinner mig fortfarande i chocktillstånd och försöker kväva min sorg över att se mitt älskade barn lida av ångesten. Jag förstår precis.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: