Nytt forskningsframsteg om tvångssyndrom/OCD

Forskare identifierar gener bakom tvångssyndrom hos hundar.

Forskare från Uppsala universitet och Broad Institute, USA, har identifierat fyra gener med samband till tvångssyndrom (Obsessive Compulsive Disorder, OCD) hos hundar. Resultatet, som publiceras i nästa nummer av tidskriften Genome Biology, föreslås kunna leda till ny forskning om det mer komplicerade tvångssyndrom som drabbar människa. Det är fascinerande att se de stora likheterna mellan tvångssyndrom hos människa och hund, därför har vi designat vår studie för att just kunna dra nytta av dessa likheter och samtidigt utnyttja att det går mycket lättare att hitta sjukdomsgener i hundar..

Det här är stort för oss som på nära håll upplevt vilka begränsningar ett tvångsbeteende kan betyda för oss själva eller anhöriga i vardagen. Vi får vänta på resultat som överensstämmer med människan, men det inger ett fett hopp.

Tvångssyndrom

ocd tDet internationella namnet är Obsessive-Compulsive Disorder (OCD). Obsessioner eller tvångstankar är obehagliga och ofrivilliga tankar som ger upphov till ångest. Kompulsioner eller tvångshandlingar är de tankar eller ritualer som den drabbade använder sig av för att slippa denna ångest. Det behöver inte nödvändigtvis finnas någon rationell koppling mellan en tvångstanke och den lindrande tvångshandlingen.”/Wikipedia

Tvångstankar (obsessions) är ett vitt begrepp.

Tvångstankar kan betyda tankar, idéer, tvivel, impulser, fantasier, inre bilder, starka obehagskänslor eller en påträngande och ständigt återkommande malande oro. De är svåra att nonchalera, de ”tar över” och gör det svårt att fokusera på annat.

Det tvångsmässiga beteendet kan visa sig genom ett enormt kontrollbehov över att exempelvis alla dörrar är låsta eller att spisplattorna är avstängda. Eller via tvångstankar om att man måste klara att gå fram till en dörr på ett visst antal steg – eller så sker det något hemskt.

Tvången blir ofta starkare vid ökad stress och nya tvång kan tillkomma. Detta kan även ske vid utprovningen av medicinsk stöttning, som får anpassas.

Tvång och tics – skillnader?

Skillnaden är att tics betyder muskelryckningar eller ljudanden. Men inte alla personer med tvångshandlingar eller tvångstankar har tics. ”Autismtvång” och ”ticstvång”? I en undersökning av personlighetsdrag fann vi att vissa typer av tvångssymtom var förknippade med autistiska drag (Bejerot, 2000). Att sakna förmågan att slänga skräp, dvs. att vara ”en samlare”, var vanligare hos dem med autistiska tillstånd än hos de övriga. I den undersökningen var också olika former av självskadande beteenden, alltifrån huvuddunkningar till att riva sig i ansiktet eller dra loss hud under fötterna, vanligare bland dem med autistiska drag. Självskadande beteende brukar visserligen inte alltid betecknas som tvångshandlingar men ses som sådana (se även t ex McDougle1995). Räknetvång var däremot vanligare hos dem som hade tics. Att räkna tvångsmässigt betecknas ibland som en form av mentala tics, och behöver inte upplevas som något obehagligt.

Parantes: Länkar ovan, faktiskt något ovilligt, till källan så gammal som från 2002. Men det var svårt att hitta något om skillnaden mellan tics och tvång. Har du en bättre beskrivning från en senare länk – då får du gärna ge mig den som en kommentar.

Symptom på tics.

Motoriska rörelse-tics kan vara enkla, och utgöras av blinkningar, grimaser, rynka på näsan, knäppa med fingrarna eller ryckningar i andra delar av kroppen. Komplexa motoriska tics kan innefatta att man berör sig själv eller andra, biter sig i tungan eller läppen, eller företar provocerande gester.

Vokala – ljud-tics kan också vara enkla som att fnysa, hosta, vissla, grymta eller skrika. De komplexa vokala ticsen kan ibland vara av formen ”fula” eller opassande ord, att man säger de ord någon annan sagt eller upprepar det man själv just sagt. Oftast är de dock mer banala, mer eller mindre meningsfulla ord, fraser eller meningar.

OCD/tvångssyndrom samt ofrivillga tics och högfungerande autism/Aspergers syndrom är två typer av syndrom som går att koppla till Tourettes syndrom.

Tics debuterar oftast i tidiga skolår vanligen som enkla tics, och successivt adderas även mer komplexa tics eller ljudtics. Då talar man om Tourettes syndrom. Att ha tourettes/TS, betyder att du har tvångsmässiga tics. Det är svårt att säga att tics är på ett visst sätt eftersom att det kan vara så många olika symptom. Dessutom kan ticsen vara olika intensiva i olika perioder i livet. Ibland kan man ha lindriga symptom tills att man växlar till komplexa tics och tvångssyndrom. OCD, som även kallas för tvångssyndrom och Aspergers syndrom är två andra typer av syndrom som går att koppla till Tourettes syndrom.

Det finns flera olika symptom för Tourettes syndrom. Dessa symptom delas in i enklare och svårare tics.

Enkla rörelsetics – Enklare tics i form av rörelse innebär att man har mindre ryckningar i exempelvis näsa eller axlarna, blinkningar, flaxningar med armarna eller något i den stilen.

Svåra rörelsetics – Vid svårare rörelsetics har man svårare att leva ett normalt liv då man tvångsmässigt måste ta på vissa saker eller att göra vissa rörelser vid specifika situationer.

Enkla ljudtics – Enklare ljudtics som kallas för vokala tics kan vara att man hostar, harklar sig eller att man visslar.

Svåra ljudtics – Har man svårare vokala tics brukar man tvångsmässigt säga fula ord eller meningar. Mer ovanligt även om det är just det tvånget vid Tourettes som är mest känt bland allmänheten och skämtas friskt (sjukt) om.

Medicinering. Vid OCD så brukar man ge SSRI-medicin (antidepressiva/”lyckopiller”) eventuellt också en svag dos av neuroleptika-psykosmedicin – ifall det är svåra tvång. Har man ADHD då syntetiska centralstimlerandemediciner kan ges så kan detta hjälpa. Ibland kan medicineringen dock öka tvången och man provar en lägre dos, en kombination av läkemedel, eller slutligen tar bort en medicin efter en prövotid så att de verksamma ämnena hunnit verka. Det kan ta lite tid att hitta den bäst fungerande medicineringen som ger lättnad vid tvång.

 

Intressanta länkar om OCD:

För ungdomar.

Svd – artikel om en man med tvångstankar
Varför får man tvångstankar? Frågor & svar om krävande tankar och ritualer

Svenska OCD-förbundet ANANKE

Elisabeth berättar om OCD, tics och Tourette –  En personlig beskrivande berättelse om hur problemen debuterade och hur bra det ändå gick. Även BDD ”när man tror att man är fulast i världen” och anorexi ingick då i kompotten.

Som ni märker i texten då flera diagnoser nämns så finns starka kopplingar mellan ”systerdiagnoser” inom hela det neuropsykiatriska spektrat och för det mesta får man flera diagnoser som i ett paket. Men det är inte helt hopplöst.

Speciellt om man känner sig accepterad precis som man är.

 

Fotnot: OCD – tvångssyndrom kan även ibland kallas för OCB – Obsessive-Compulsive Behavior.

6 Svar to “Nytt forskningsframsteg om tvångssyndrom/OCD”


 1. 1 ogonrorelseterapi maj 13, 2014 kl. 7:34 e m

  Tack för all information!! Du skriver så sakligt att det blir lätt att förstå. Jättefint skrivet!!! 🙂

  • 2 Victoria Qvarnström maj 13, 2014 kl. 8:17 e m

   T A C K ! Just det berömmet värmer extra – för jag blir ibland kritiserad för att jag har lite tunnelsyn.. ;-}
   Mvh V

   • 3 ogonrorelseterapi maj 13, 2014 kl. 8:37 e m

    Du har en Jättebra blogg med mycket information som hjälper mig att förstå min dotter bättre!! Känn i ditt hjärta hur fantastisk DU är som orkar blogga och informera trots att du kämpar för att stötta din dotter och även ta hand om din egen hälsa!! TACK!! 🙂


 1. 1 Schäferkillen med COCD – tvångssyndrom hos hund. Del 1/2 | Seth Sjöblom Trackback vid maj 30, 2014 kl. 3:02 e m
 2. 2 Schäferkillen med COCD – tvångssyndrom hos hund. Del 1:2 | Trackback vid maj 31, 2014 kl. 7:27 f m
 3. 3 Ännu en hund med Tvångssyndrom – COCD | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg Trackback vid augusti 26, 2016 kl. 11:27 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv


%d bloggare gillar detta: