Kommuner lär sig undvika lagar.

Vi drabbade accepterar inte detta.

”Det här är den genomförandeplan vi erbjuder om du vill ha oss som assistanssamordnare fortsatt. Och sen är diskussionen färdig”, säger juristen Jonas Reinholdsson från konsultfirman Kommunlex, på mötet.” Så ska man bemöta personer som faller under rättighetslagen LSS – Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Sedan förlöjligar föreläsaren ett par brukares individuella önskemål, följt av de åhörande kommunhandläggarnas skratt.

Det är nämligen dem som konsultfirman Kommunlex föreläser för – om hur kommunens handläggare ska kunna nobba handikappades behov  och får lära sig att slingra sig ur lagar och tänka på budget och inte främst ta hänsyn till de funktionsnedsattas personliga behov eller önskemål.

För lever man redan lite på undantag med någon typ av funktionsnedsättning, så kan man nog tåla lite till? Vara tacksam och stå med mössan i hand för att man har ett eget boende, eller iaf eget rum och kanske sjukersättning/pension.

Den föreläsande juristen Jonas Reinholdsson hade eventuellt själv accepterat att inte få duscha hur han ville och tyckt att det vore en liten lyxtillvaro att kanske sitta förlamad och vänta på hjälp att äta. Vilken service att bli matad? Och det ska man övertygas om är en ynnest?

Den tid som Reinholdsson lagt ner på LSS-lagen klår eventuellt föräldrarnas tid som de pluggat in kommunlagar för att ge sina barn med särskilda behov rätt stöd – och det utnyttjas till de mest utsattas nackdel. Det hela är en skam för Sverige!

Länkar till ett PDF-dokument från Malmö stad om deras LSS-handlingsplan – av den anledningen att flera handläggare i just den regionen var med redan 1994 och utformade LSS-lagen. De har i privata telefonsamtal ruskat på huvudena åt andra kommuners handläggande och beslut, dvs avslag på sökta insatser och de sämre alternativen de presenterat när de fått lite mer press på sig att stötta.

frihet 

LLS-lagens grundsyfte är att ge ”Delaktighet i samhället och jämlikhet i levnadsvillkor”. Uppdrag Gransknings spioneri med dold kamera – som ligger till grund för avslöjandet det berättar tyvärr sanningen om bemötandet- för allt för många med särskilda behov.

Vi nöjer oss inte med detta!
Vem skulle ha gjort det?

Fotnoter: Enligt 5 kap 7 § Socialtjänstlagen (SoL) ska socialtjänsten verka för att människor med psykiska och/eller fysiska funktionsnedsättningar får möjlighet att delta i samhällets gemenskap och att leva som andra.  Detsamma gäller för personer som av andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring. Socialtjänsten ska verka för att den enskilde ska få bo på ett sätt som är anpassat till dennes behov av stöd och medverka till att den enskilde får en meningsfull sysselsättning. Enligt 5 kap 8 § Socialtjänstlagen ska socialtjänsten planera sina insatser i samverkan med landstinget, andra samhällsorgan och organisationer. Socialtjänsten ska vara väl förtrogen med levnadsförhållandena i kommunen för människor med funktionshinder och socialtjänsten ska i sin uppsökande verksamhet upplysa om sin verksamhet inom dessa områden.

FN/Unicefs Barnkonvention om barns rättigheter.

Så här såg en alldeles vanlig dag ut för vår familj för drygt ett år sedan. Sedan dess har problematiken bara förvärrats och ett ungt kärt liv riskerats flera gånger.

Annonser

6 Responses to “Kommuner lär sig undvika lagar.”


 1. 1 Elin Nyholm och Sofia Dahlström november 12, 2013 kl. 10:50 f m

  Hej!

  Vi är två lärarstudenter som ska skriva examensarbete om ADHD/ADD. Vårt arbete är inriktat på skoltiden, främst grundskolan, och vi undrar om du skulle kunna tänka dig att svara på några frågor – antingen på telefon eller mail. Vi vore väldigt tacksamma om du ville ställa upp.

  MVH
  Elin Nyholm och Sofia
  sd222as@student.lnu.se
  en222ca@student.lnu.se

  • 2 Victoria Qvarnström januari 7, 2014 kl. 7:22 e m

   Hej Elin och Sofia.
   Tyvärr finns det inte utrymme i mitt liv just nu för annat än det nödvändiga. Önskar er lycka till!

   Med vänlig hälsning Victoria Q

 2. 3 Linda november 12, 2013 kl. 3:58 e m

  Jag vill säga tack för att du bloggar, och fortsätter att blogga. Dåliga dagar kollar jag igenom dina nya och gamla inlägg och får ny styrka och självförtroende. Jag vill bara säga tack för det du gör!

 3. 4 mike Göteborg februari 19, 2015 kl. 3:55 f m

  LSS, vi kan ej tillgodose din dotters behov… efter hennes 6e helgläger. nu fins hon ej med mer i deras datasystem.

  • 5 Victoria Qvarnström februari 19, 2015 kl. 5:12 e m

   Det är för djävligt att de skriver så! Överklaga till Socialstyrelsen – eller vilka det nu är som ska bevaka att kommunen följer lagar! Ring dit och berätta i första hand!
   Önskar Er lycka till, av hela mitt hjärta!! ❤


 1. 1 Utreda och få svar om ansvar – vi försöker men orkar bara skrapa på ytan | Victorias ADHD - autism - blogg om NPF Trackback vid augusti 5, 2014 kl. 7:53 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: