Fyrklöver för tur.

På min sommargräsmatta ligger två tonåringar på mage och letar fyrklöver.

plockar klöver

De mer sällsynta fyrklöverna gömmer sig väl bland treklöverna.

De båda tjejerna är fantastiska att ha här! De har båda flera neuropsykiatriskt orsakade svårigheter som de varje dag måste försöka att hantera själva. Sådant som ligger inom dem och sådant som märks utåt. De försöker leva de liven de vill och de så klart är värda, som vem som helst. Men för det så behövs mycket och rätt anpassat stöd – för att få hjälp till självinsikt om varför saker kan kännas som de gör, varför det blir på olika sätt utav hur man beter sig och hur andra kan resonera och reagera. Och de behöver mycket uppmuntran – och i skolan insatta pedagoger som tror på dem och jobbar enträget med de unga.

De som har autismdiagnoser – och på prov i vissa kommuner – ADHD-relaterade svårigheter har rätt till stöd från kommunen via LSS. Ifall  de får det kan vara ett rent lotteri. Fall bedöms helt olika i olika kommuner, ibland verkar inte handläggarna ha fått en ordentlig utbildning i LLS-lagen.

Så familjerna och barnern och ungdomarna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar får ofta förlita sig på lite tur och flyt – som ofta är det som skiljer ett hopplöst diagnosliv från ett ganska bra. Det är inte lagarna, varken Socialtjänstlagen eller LSS som styr hur ungdomar med NPF/neuropsykiatriska diagnoser får möjligheten att leva fullvärdiga liv.

Fyrklöverna gömmer sig bland treklöverna – men de finns att hitta. Bara man fortsätter att leta.

Fyrklöver mugg
Nu när jag nu tittar närmare på de upptäckta fyrklöverna i muggen – känns de få vackra speciella fyrklöverna precis som våra annorlunda barn med diagnoser och med funktionstillgångar som inte andra har.

Även om de, precis som alla andra människor inte är ”typiska och perfekta” – men våra barns liv kommer att bli svårare än andras. Utan tur i hjälp-lotteriet kan det bli rent hopplöst.

Mitt eget speciella barn är ett sällan funnet fyrklöver. Jag vaknar var morgon och är så tacksam för att ha henne, för att hon lever, tacksam för att hon blev som hon skulle och för att hon ännu finns vid min sida.

Och vi kan fortfarande kämpa och förändra – förbättra. Klart att lite tur hade suttit fint – när turen verkar vara det enda man kan tro på som diagnosförälder.

/Victorias dagbok

Annonser

2 Responses to “Fyrklöver för tur.”


 1. 1 Mirjam augusti 18, 2013 kl. 11:12 f m

  Fantastiskt bra beskrivet!

  • 2 Victoria Qvarnström september 16, 2013 kl. 8:33 e m

   Sorgligt att jag själv ville beskriva det så och att jag inte kunde skriva något mer glättigt om dessa barn. Men TACK!! 🙂

   Victoria


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: