Om alla ”neuropsykiatriska personligheter” strejkade då?

En strejk skulle vara intressant ur samhällspolitisk synpunkt. Tänk om alla med neuropsykiatriska diagnoser/npf som ADHD och Aspergers Syndrom skulle strejka några dagar – och även dra tillbaka allt de har producerat? Samhället skulle stå helt still.

sit strike

Kanske även alla som misstänkte att de har en diagnos, men inte behöver utredas för att de hamnat på rätt plats redan – också skulle stanna hemma? Livet är ofta ett lotteri.

Låt oss hårddra diagnosernas olika typiska egenskaper:

ADHD:are är kreativa, uppfinningsrika, tänker i nya banor, inte rädda för nya utmaningar eller att göra på annorlunda sätt, sticka ut samt är hyperfokuserade på allt de sätter tänderna i med glöd.

Vid Aspergers är man ofta noggrann, tar till sig ramar och regler, kan vara speciellt djupt insatt inom vissa områden på ett plan som få andra, ibland med mycket hög specialkompetens och lägger inte tid på onödigheter, som småprat om helgen.

Vissa har ju flera diagnoser med egenskaperna samtidigt också.

Vilka yrkesgrupper skulle det beröra, om man också innefattar allt de producerat?

För det första skulle det antagligen råda radiotystnad, ingen ny musik skulle produceras och inte heller spelas om produkterna inte heller skulle användas dessa dagar. Radiopratare är kanske inte de mest räddhågade heller. Skådespelare är knappast särskilt mainstream – ingen film eller teater.

Reklambyråerna skulle gapa tomma utan de kreativa hjärnorna. Egna företagare som vågat språnget skulle pilla sig i naveln istället för att sätta andra i arbete för att förverkliga sin vision.

Specialintresserade forskare, laboratoriepersonal, vetenskapsmän, uppfinnare och många läkare – eller deras föregående gärningar skulle inte finnas tillhands. För att inte tala om att internet antagligen skulle ligga nere, då de skickligaste programmerarna troligtvis har Aspergers.

De som utför enahanda sysslor med bravur, med repetitiva uppgifter som kräver noggrannhet skulle också sitta hemma. Undra hur många lokförare? SJ skulle få så mycket mer skit!

Några få exempel – men ni börjar kanske inse bredden av att utesluta vissa människor med särskilda egenskaper?

Och anhöriga skulle säkert sympatistrejka, de är ju också i hög grad drabbade av utanförskapet. De förstår nog lika lite som jag varför en särskild funktionsuppsättning döms ut som funktionsnedsättning.

Men stanna gärna Sverige och sakna de som ger det annorlunda, nya, speciella. Gissar att det skulle bli hundratusentals ur befolkningen som är berörda? Hur skulle det vara, för en dag, för tre dagar – för alltså?

Hur svårt kan det vara att förstå och ta tillvara att Aspergers och ADHD finns kvar i evolutionen av en orsak?

Annonser

10 Responses to “Om alla ”neuropsykiatriska personligheter” strejkade då?”


 1. 1 Michael februari 22, 2013 kl. 11:39 f m

  Läste någonstans om en teori att mänsklighetens spridning över jordklotet genom årtusendena drivits av ”ADHD-personligheter” eftersom drivkraften att ge sig ut i det okända i den omfattning det krävde inte uppträder mentalt förrän man samtidigt kan identifiera funktionsvariationen. En neurotyp skulle alltså aldrig följa impulsen till något så våghalsigt och osäkert som att gå längre bort än till gräsplätten intill. Sätta sig i en båt och ro tvärs över havet utan att veta vad som finns i andra änden, om någon ände nu alls finns. Människans relativa framgång som art skulle inte finnas utan dessa våghalsar som visat vad som är möjligt. Då skulle vi fortfarande, om vi ännu fanns, vara några tiotusental individer som bodde i grottor vid Kap Horn. Inte för att det är något fel i det. Inte för allt som hänt sedan dess varit enbart av godo. Men det är värt att ha i åtanke. Låt samma krafter och impulser riktas att göra något bra av situationen, som den nu är. Det är ju så vi hela tiden tar oss vidare som art.

 2. 3 Anders D H Pemer augusti 28, 2014 kl. 7:52 e m

  Oj, den här hade jag missat. Och Michaels kommentar. Klockrent!


 1. 1 Lite från bloggsidan skriven av: Victoria Qvarnström | npfbloggar Trackback vid april 20, 2013 kl. 7:38 f m
 2. 2 Mina bästa ADHD-inlägg här. | Victorias ADHD-npf-blogg - om att vara mal placé. Trackback vid maj 29, 2014 kl. 1:33 e m
 3. 3 Utsatta ADHD – och autismbarn i valrörelsen – min röst är tillgänglig | Victorias ADHD - autism - blogg om NPF Trackback vid augusti 28, 2014 kl. 5:55 e m
 4. 4 Mina bästa ADHD-inlägg samlade | Victorias ADHD - autism - blogg om NPF Trackback vid oktober 26, 2014 kl. 12:26 e m
 5. 5 Slutsats: Stenålderskost och urval av de starkaste orsak till ADHD och autism | Victorias ADHD - autism - blogg om NPF Trackback vid november 1, 2014 kl. 2:50 e m
 6. 6 Stigmatiserad. | Victorias ADHD - autism - blogg om NPF Trackback vid maj 12, 2015 kl. 5:18 e m
 7. 7 Asperger och ADHD finns kvar i evolutionen av en orsak | Victorias ADHD - autism - blogg om NPF Trackback vid juli 6, 2016 kl. 9:13 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: