Npf-tåget – mot diskriminering.

Det räcker nu. Vi måste stoppa diskrimineringen av personer med neuropsykiatriska diagnoser innan fenomenet breder ut sig ännu mer.

Vi med npf är de nya färgade, resandefolk och homosexuella. Vi kommer förpassas längst bak på bussen, förföljas och drivas bort. Nu föreslår Transportstyrelsen att människor med npf-diagnos inte ens skall kunna lämplighetsprövas för lokföraryrket, likt när homosexuella par tills helt nyligen inte ens tilläts ansöka om att adoptera. Inte ens få en chans att bevisa sin lämplighet.

Lokföraren Torolf Jansson har varit lokförare i 28 år. När hans barn genomgick en neuropsykiatrisk utredning kände han, som många föräldrar, igen sig och genomgick sedan en egen utredning. Han fick diagnosen Aspergers syndrom – en typ av lätt autism kan man säga, då man är minst normalbegåvad. Då stängde Transportstyrelsen av honom från arbetet som lokförare. Nyligen, efter två års avstängning fick han rätt. Transportstyrelsen har dock överklagat till högsta förvaltningsrätten. Det ser dystert ut för Torolf och alla andra lokförare/lokföraraspiranter med diagnos på papper nu.

För Transportstyrelsen föreslår regeländringar så att vi med neuropsykiatriska diagnoser inte ens skall kunna söka om att bli lokförare och prövas i vår lämplighet:

”I ändringsföreskrifterna för både lokförare och för övrig personal förtydligas att ADHD, autismspektrumtillstånd och likartade tillstånd samt psykisk utvecklingsstörning är sådana tillstånd som utgör hinder för trafiksäkerhetsarbete.”

Det är inte så att alla med Aspergers eller ADHD är lämpade att framföra tåg – men det är inte heller så att alla utan diagnoser har den personliga lämpligheten. Att med diagnos inte ens få prövas är den djupaste orättvisan.

Vi sorteras ut direkt – utan att höras.

Vi måste göra något. Samla oss. Strejka? Demonstrera över hela Sverige?

Om alla med npf och anhöriga och outredda personer som tror de har diagnos strejkade skulle Sverige stå still och demonstrationstågen skulle fylla hela städer. Hur många bland forskare, läkare, reklambyråfolk, musiker, författare mm tror ni inte uppfyller kriterierna? Och datorprogrammerare? Haha.. Ursäkta – men Sverige skulle avstanna om diskrimineringen accepteras och sprids vidare.

Vill övriga leva i ett sådant samhälle där människor kan dömas utan rättegång. Guantanamo nästa?

Och nu har tiden backat. För nu är vi med npf nästan där.

Fundera på vilka yrken som kommer drabbas sedan i utrensingen.

Vi är den ny minoriteten. Men vi kanske i själva verket är i majoritet, om alla berörda reser sig och visar att det är fullkomligt oacceptabelt att diskriminera, inte ge samma chans till prövning som alla andra får.

Det har ju fungerat utan anmärkningar för Torolf i 28 år – varför skulle det inte göra det för andra med Aspergers?

Facebookgruppen Torolf – lokföraren där du kan visa ditt stöd.

I ett samhälle behövs alla olika förmågor. Det är det som ordet samhälle betyder. Alla tillsammans.

trainset

Annonser

8 Responses to “Npf-tåget – mot diskriminering.”


 1. 1 eva lindeberg januari 10, 2013 kl. 6:02 e m

  nu blir jag så där jäkla trött igen

  • 2 Victoria Qvarnström januari 10, 2013 kl. 6:29 e m

   Eller hur.. Ursäkta – men Sverige skulle avstanna om diskrimineringen accepteras och sprids vidare.

   🙂 Victoria

 2. 3 johanna åkesson januari 10, 2013 kl. 8:23 e m

  Tur att man har körkort UTAN VILKOR. Stå på er alla npf:are, tala inte om dagnosen om ingen frågar varför man är ”konstig”. Lycka till alla npf:are som är yrkesförare o dylkt.

  • 4 Victoria Qvarnström januari 11, 2013 kl. 5:45 e m

   Tyvärr kommer färre söka hjälpen en utredning kan ge, och ofta är det privatlivet som kan hjälpas mest. Man behöver inte vara för konstig för att framföra fordon – jag har aldrig ens fått en fortkörningsbot, än mindre varit inblandad i olyckor under 25 år.

   Victoria


 1. 1 Vi är de nya utstötta. « Victorias ADHD-npf-blogg. Trackback vid januari 10, 2013 kl. 5:39 e m
 2. 2 Trafiksäkerhet; ADHD, Aspergers och unga män i trafiken. « Victorias ADHD-npf-blogg. Trackback vid januari 11, 2013 kl. 5:16 e m
 3. 3 Trafikstyrelsen besvärad av uppmärksamheten. « Victorias ADHD-npf-blogg. Trackback vid januari 15, 2013 kl. 5:13 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: