Man skyller inte mord på ADHD.

Jag tycker inte man kan skylla ett mord på ADHD. Visst finns kanske försvårande omständigheter pga en neuropsykiatrisk diagnos. Det fanns omständigheter och känslor, säkert.
Inga mördare vill bli dömda. De vill ha kvar sina liv. Precis som någon som blivit mördad och dennes efterlevande önskat.

knife-in-heart2

Kvinnan som dödade sin nye sambo med ett 30-tal knivhugg – när han sov – blev dömd till 15 års fängelse av Tingsrätten. Domen är överklagad.

Efter domen har hon skickat ett brev till Aftonbladet:I sitt brev betonar Jeanette­ Javell att hon inte ser sig själv som en mördare. ”Gällande mina tankar kring chansen för ett mildare straff är dom mycket ­goda. Jag använde nödvärn men då det svartnade för mig var jag i total sinnesförvirring”, skriver hon.”

Hon har uppgivit att hon tidigare blivit misshandlad och kränkt av offret. Men dödandet var inte i nödvärn. Mannen sov och inga tecken tyder på strid. Jag vet att misshandlade kvinnor dödat sina sovande män förr, just de här två hade inte varit ihop så länge. Jag tänker att hon hade chansen att dra när han sov. Inte ett rationellt handlande – men hur många mord är det bästa man kan göra?

Sveriges Radio berättar att att kvinnor med ADHD oftare blir våldsutsatta. ”Man är mer sårbar, det kan finnas saker man inte kan uttrycka på samma sätt. Är det ett fysiskt funktionshinder finns det fler sätt att skada en sådan kvinna, underlåtelse av omsorg till exempel.”

Kvinnan har i sin blogg tidigare berättat att hon har ADHD. Från aftonbladetartikeln: ”I tingsrättens dom står det att ” förmildrande riktning bör beaktas med vad som framkommit i den rättspsykiatriska utredningen om Jeanettes psykiska hälsotillstånd.”

– Hennes sätt att vara hämmar hennes förutsättningar att beskriva det hon utsatts för, hon är inte så bra på det. Jag anser att Jeanettes berättelse motsvaras av hennes förutsättningar, ­säger hennes advokat ­Slobodan Jovicic.”

Den idag dömda möderskan har iaf en bra förmåga att beskriva saker i sin blogg. Hon känner sig i ett utsatt läge visar sista blogginlägget. Inte främmande livsvillkor om man har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och får uppleva dess negativa följdverkningar. Men hon har och klarar av att ha ett arbete – dock alldeles för lågt betalt, som ökar på maktlöshetskänslan och utsattheten, eftersom har fem barn. Hon har en verklig förmåga att analysera och dra egna slutsatser med knorr. Hon kan kritisera sitt ex för att han är en dålig pappa, medan hon bryr sig om sina barn.

Aftonbladet har beskrivit mordnatten, antagligen efter förundersökningshandlingarna: ”I ”Sova med ­fienden” skjuter Julia ­Roberts ihjäl sin man med en ­pistol. Klockan 01.58 på midsommarafton ”gillade” den 42-åriga fembarnsmamman den kända thrillern på ­Facebook och skrev: ”Nu blir det ­denna film :)”. Sedan högg hon ihjäl sin pojkvän, Ingemar Wallin, 49, med en filékniv.”

Mordvapnet – filékniven – var Jeanettes, en gåva från sin arbetsgivare. ”Tack för julklappen förresten! Den funkade”, skrev hon senare i ett brev från häktet.. (Från första länkade artikeln.)

Kvinnan vädjar till att hon är mamma och att hon behövs för sina fem barn. En av dem verkar vara runt nio år nu, enligt hennes blogg. Hon, som brydde sig så mycket om sina barn har nu spelat bort möjligheten att vara med barnen och se dem växa upp. Hämnden för det hon upplevde som oförrätter tog över. Precis som vid många våldsbrott. Om alkohol var inblandat vet jag inte, men det är statistiskt oftast så. Ingen förmildrande omständighet heller, när man går så långt som hon gjorde, anser jag.

Mordoffret Ingemar har lämnat två döttrar efter sig. De tycker att inget straff är långt nog. De får ju aldrig träffa sin pappa igen.

falling

Jag vill inte höra att mördare som bevisligen tagit liv skyller på något alls. Handen som höll i kniven tillhörde någon. En problematisk relation kan vara en förklaring – men inget försvar för mord. De borde isf ha avslutat sin skitrelation via separation. Om hennes liv var trassligt borde hon ha sökt och även fått hjälp. Det vet jag inget om. Man brukar inte få hjälp.

Men – att döda en sovande människa – jag hoppas slippa höra mer i Hovrätten vid överklagandet om att kvinnan har ADHD. Jag hoppas verkligen det.

Annonser

7 Responses to “Man skyller inte mord på ADHD.”


 1. 1 Fredrik Larsson december 28, 2012 kl. 12:24 f m

  Nej, man skyller inte ett mord på ADHD utan att göra det för enkelt. Däremot bör man definitivt fråga sig om en OBEHANDLAD ADHD med följdsyndrom skulle kunna innebära att straffbarheten bör ifrågasättas. Är man kapabel att tänka och resonera logiskt utan att ha fått hjälp?

  Nu pratar jag inte om de värderingar man gör idag, utan om ett möjligt nytt synsätt, då NPF ensamt varken kan eller bör vara ensam förklaring till något. Så enkelt fungerar inte en människas psyke!

  Jag tänker såhär: ADHD i sig gör ingen mördare, men däremot kan ett liv med ADHD under ogynnsamma omständigheter leda till att såväl bipolärsjukdom (skulle vilja säga -syndrom istället) som borderlinebeteende förekommer, kanske även dissociationsepisoder.

  Enkelt sammanfattat kan den extrema stressen av ADHD m.fl. diagnoser och olämplig livsmiljö och -sammanhang innebära att man kan hamna mycket långt från något som påminner om psykisk normalitet. Men det är också något som mycket väl kan drabba den som inte har ett NPF. Den som börjar ligga mot psykosgränsen får givetvis problem att se klart på orsak och verkan.

  Det vi KAN resonera om är den ökade känsligheten för att hamna här för NPF-personer.

  Det som händer runt NPF nu är en sann revolution. För en kort tid sedan presenterades forskningsresultat som visade 30% minskning av återfall hos fängelsekunder med konstaterad ADHD som fått medicinsk behandling. Kan vi ha torrt på fötterna när vi hävdar att ADHD inte skulle vara en viktig faktor för att hamna i kriminalitet? Givetvis inte! Siffrorna är nästan övertydliga: av de som sitter i fängelse har en långt större andel ADHD (samt fler NPF) än vi ser hos riksgenomsnittet.

  Givetvis har detta betydelse!! Däremot måste man alltså se hela bilden: att man har dålig självbehärskningsförmåga innebär inte att den inte kan tränas upp. Det är en förmåga som varje vuxen människa måste besitta för att kunna fungera i samhället. Dessvärre har man länge trott att barn är mera lika än de egenligen är, vilket gör att många barn med NPF slunkit igenom nätet.

  Först nu har vi kunskaperna som krävs för att KUNNA ge den medicinska och miljömässiga hjälp/anpassning som behövs. Fram till för fem-tio år sedan, var det en fråga om ren tur och föräldra-/lärarförnuft om man fick det som behövdes för att kunna kompensera sina svårigheter. De flesta fick tyvärr inte det.

  Men de har blivit vuxna. Dessutom har de blivit myndiga. De allra flesta fungerar faktiskt, trots att de vuxit upp under förhållanden som varit avpassade för helt andra personligheter.

  Vårt samhälle har beslutat ge det förtroende som innebär att man förutsätts kunna välja mellan rätt och fel, att kunna förstå och acceptera vad som är rimligt och orimligt ifråga om egna handlingar. Givetvis finns de som så småningom visar sig vara så svårt empatistörda att där finns relationsproblem som måste hanteras. Men det i sig betyder absolut inte att man är någon tickande bomb!!

  Och om man dödar en sovande person, då är ADHD-utbrotten och de förhastade handlingarna inte ens med i sammanhanget! Det enda som står mycket klart är att här skedde något som övervägdes och beslutades medvetet. Jag vet en kille som däremot begick dråp under stor påverkan av hans svåra ADHD. Han beskrev det så att en kille muckade med honom och hävde ur sig en massa nedsättande saker, dels om killen, men dessvärre om flickvännen också. Sen minns han inget förrän häcklaren låg på asfalten med huvudet sönderdunkat.

  Blint, tvärt, raseri som är snabbare än all eftertanke. DET är ett mord
  påverkat av ADHD. När denna kvinna eller Peter Mangs anför sina NPF
  handlar det om samma typ av smartness som när våldtäktsmän skyller på omständigheter i uppväxten: man försöker göra marginalpåverkan till brottsorsak och det enda som händer är att de som har VERKLIGA problem på grund av sådana orsaker, kommer att framstå i samma egendomliga ljus.

  Jag håller med. Måtte vi slippa höra ”ADHD” i den kommande rättegången.

 2. 2 Gloria Qvarnström december 28, 2012 kl. 2:32 e m

  Fredrik Larsson, detta är det bästa jag läst omkring dessa omständigheter.
  Du uttrycker på ett så klart och pedagogiskt sätt att jag blir hänförd. Tack!

 3. 3 Michael januari 4, 2013 kl. 1:35 e m

  En annan synvinkel: Är det mannens eller kvinnans beteende som bäst behöver behandling, allmänt sett? Ska en människa behandlas medicinskt så att de inte riskerar att reagera felaktigt om de bemöts som skit under lång tid? Jag tycker det föreligger något principiellt fel i att reaktionen på beteendet värderas i termer som att den behöver behandling, utan att lyfta fram vad beteendet var en reaktion på och hur vi ställer oss till att sådant förekommer. Den enda brottsförebyggande åtgärden värd namnet här är att motverka att det finns något att reagera så starkt på.

 4. 4 Maja januari 5, 2013 kl. 3:45 f m

  Hej du! Jag driver en blogg om adhd jag också! Jag har diagnosen adhd kanske vill du spana in på min blogg och känna igen dig? Kram

 5. 5 Maja2 januari 8, 2013 kl. 6:04 e m

  Ja nu är det ju fakta idag-enl pressen är det inte ”bara” ADHD´n som skylls utan Concertan som gjorde Javell till mörderska..


 1. 1 Nej, det var inte medicinen « Ann-Mari's Blogg Trackback vid januari 9, 2013 kl. 5:17 f m
 2. 2 Bara 6 av 164 « Ann-Mari's Blogg Trackback vid januari 20, 2013 kl. 11:32 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: