Aktivitetshus öppnar dörren från isoleringen.

Jag fick inte själv inte någon information, ens av mitt sjukskrivande vårdteam inom öppenvårdspsykiatrin, om att Aktivitetshus fanns under den perioden när jag var i störst behov av att komma hemifrån på dagarna. 

Går man hemma på dagarna för sin psykiska ohälsa så är det lättast att isolera sig. Undvika. Man mår för det första ganska krassligt och orkar därför inte med andra människor eller man har hamnat lite utanför då familj och vänner arbetar. Man mister en stor del av det sociala utan ett arbete, inga dagliga möten med arbetskamrater och inget extra, inga att gå och ta en fika med.

Det blir svårt att aktivera sig meningsfullt hemma dag in och dag ut. Livet blir utan skillnad på dag eller natt och man tappar alla rutiner.

house_of_the_rising_sunAktivitetshus välkomnar dem som har eller har haft kontakt med psykiatrin. Man kan gå dit och bara fika, äta lunch, vara med och laga den eller ägna sig åt hantverk, kurser, kanske körsång.

Aktivitetshusen brukar anordna luciafriande, julluncher och midsommarluncher osv som man kan anmäla sig till och olika utflykter, ofta på återkommande fasta dagar. Det betyder mycket för många.

Aktivitetshusen kan vara lite olika, har besökt tre.

På ett fanns det flera olika hantverksrum med olika fria aktiviteter, på ett annat var keramikstudion mer för tillverkning, ett sorts arbete, på ett tredje fick man inte ta upp diskussioner om medicinering med de andra besökarna.

Lite varierat med andra ord – så jag tycker man ska ringa och boka in ett guidat studiebesök på några Aktivitetshus i sin närhet och se vilket som känns mest rätt för en själv. Det bästa är att man ofta kan framföra önskemål om kanske en kurs, så engagerar de en kursledare och man kan medverka till ganska rabatterat pris. Bra – inte minst med tanke på ekonomin.

Det är det lilla jag har sett. Men det kan finnas en genomtänkt filosofi, särskilt på de större Aktivitetshusen. Läs mer om hur Gyllenkroken – som är en stiftelse i Göteborg – arbetar. Aktivitetshus Centrum vid Järntorget är ett annat bra exempel – läs mer.

Det bästa är att ingen frågar vad man arbetar med – de vet att ens viktigaste arbete är med sig själv – för att må bra. Och man behöver inte mörka i samtal, man kan berätta att det är skit – men bara om – och när – man vill.

Annonser

1 Response to “Aktivitetshus öppnar dörren från isoleringen.”  1. 1 Twitter – tillbaka till livet. « Victorias ADHD-npf-blogg. Trackback vid december 11, 2012 kl. 6:52 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: