Lästips om samhällsklass, sjukdom och diagnoser

Lägger in hela artikeln för att inte missa den om den tas bort en dag.
Från expressens kultursida:

Ändå bara white trash av Kristian Lundberg.

Det är inte bara sjukdom som definieras utifrån klass, också tillfrisknande går att avläsa från klassmörkrets avgrundsdjup.

För att kunna tala om dessa poler, sjukdom och tillfrisknande, blir det oundvikligt att bli biografisk. Rörsjöskolan. Malmö. En tidig förmiddag. Vi måste ha varit 12, kanske 13 år. Skolpsykologen hade mottagning. Vi kallades in med tiominutersintervaller, gick in en efter en. Vi gjorde ett färgtest, ett intelligenstest, vi fick texta ett antal ord. Vi fick besked på plats: Du har MBD. Det betyder att du har en liten skada på din hjärna. Vi fick alla samma diagnos. Hon förklarade för mig: Minimal Brain Damage. Och så tillade hon igen: Du har en liten skada på din hjärna. Ett par år senare byttes Damage ut mot Dysfunction. Hon sade till mig: Du kan bli ställningsbyggare.

Vi samlades utanför tornbyggnaden som rymde psykologens rum. Vi hade alla fått samma diagnos. Vi skulle fogas in i ett öde. Ställningsbyggare. Vägbyggare. Tidningsbud. Ingen av oss upplevde detta som märkligt, att psykologen förvandlades till arbetskonsult.

Jag föreställde mig att jag hade en fysisk skada på min hjärna, som en mjuk persika som stött emot en kant.

Klass som sjukdom, som diagnos. Vi bodde alla i samma kvarter, gick i samma skola och, menar jag nu, det var klass som blev dödsorsaken för flera av dessa unga människor. Obehandlad adhd. Arbetarklassen tycks vara överrepresenterad vid obehandlad adhd, inte minst eftersom det är en kostnadsfråga. Väntetiderna är årslånga, om man inte använder sig av privata alternativ. Ett första privat besök och en inledande adhd-utredning kostar omkring 4 000, med ett antal återbesök à 1 500 kronor styck. Det finns också ett motstånd mot medicineringen, som omges av märkliga rykten och vanföreställningar och ett massmedialt drev, inte minst på Aftonbladet som anlade ett moraliskt perspektiv i en artikelserie. ”Doktor knark” blev en adhd-läkare kallad, vilket man knappast skulle skriva om en cancerläkare som sätter in morfin. Vissa sjukdomar är lite mer klassrelaterade, eller hur? Det är ändå bara white trash, som en skribent lite på skämt sade till mig. White trash, smaka på den.

Annonser

0 Responses to “Lästips om samhällsklass, sjukdom och diagnoser”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: