Vårdbidrag – steg för steg.

Inför att söka Vårdbidrag för den extra tid man lägger ner i omvårdnad på sitt barn jämfört med vad genomsnittsbefolkningen av barn kräver – så känns det som ett stup att bestiga. Oj, var ska man börja?

Ansökning – eller ring upp och be dem skicka blankett om det verkar krångligt. Ring och prata med FK om du känner dig osäker om ifyllandet av blanketten. Utrymmet på blanketten kommer antagligen inte räcka men där får du punkterna. Skicka med ansökningsblanketten även om du skriver mer som bilagor.

Se checklistan på vad du behöver uppge – så faktamässigt korrekt du kan. Men det ska vara om er situation med ert barn – så skriv hellre lite för mycket än att hålla dig jättekort. Man kanske inte tänker på vad som är ”normalt” eller inte eftersom det är ens vardag. Låt det vila lite en vecka, för du kommer nog på mer efter hand. Snacka kanske med andra föräldrar som både har barn med extra behov och inte. Fyll på.

Läs på Hjärtefrågor NPF som har det väldigt tydligt uppstolpat. OBS blanketten och ordning på punkterna har ändrats! Kolla själv. MEN så här var det 2012.

Öppna ett skrivdokument på din dator och kopiera in punkterna jag skrivit nedan. Radera råden och fyll i själv. Dubbelkolla med länkarna ovan så du får med allt. Så här fyllde jag i.

Punkt 4 i ansökningen.

1. Barnets behov av tillsyn och vård. Jämfört med jämnåriga – vad får ni göra varje dygn för/med ert barn? Skriv en dagbok med göromål  och aktiviteter och tidsåtgång under en genomsnittlig dag? Räkna ihop tidsåtgång (ex 1 timme + 30 min + 15 min osv per dag) och lägg ev ihop all tid under 30 dagar.

2. Kommunikation och samspel. Hur fungerar ditt barn, vad är det svårt att förmedla så barnet förstår. Får du ägna extra tid att förklara, hur då? Agerar barnet självständigt eller får du hjälpa till för att saker ska bli gjorda? 

3.
Beteendeavvikelser. Vad i funktionsnedsättningen försvårar för ditt barn? Beskriv hur med alla exempel du kan komma på.

4. Planeringssvårigheter. Allt som inte går automatiskt. Du får hjälpa till med att komma iväg till skolan varje morgon. Att städa rummet, tid du lägger ner på strategier för att kognitivt hjälpa och dirigera. Kvällsrutiner. Packa gympapåse och skolväska. Avbryta aktiviteter, förbereda för det också. Hjälpa till att hitta borttappade saker.

5. Instruktioner och lärande. Tid du lägger ner på strategier för att kognitivt hjälpa och dirigera. Läxhjälp. Igångsättningar. Instruera om duschning varje gång.

6. Vardagsrutiner. Mat, sömn, på-avklädning, personlig hygien, toalett.

7. Övrigt. Telefontid ni lägger ner varje månad samt besök som är relaterat till barnets extra behov: Myndighetskontakter, vårdbesök, följa med till särskilda aktiviteter som rehab/habilitering mm. Kanske tid ni får engagera er i barnets specialintresse om det är relaterat till diagnosen?

Punkt 5 (på formuläret) Merkostnader.

– Slitage av kläder, extra tvättar (vattenkostnad, tvättmedel). Inköp av kläder.
– Förstörda eller borttappade saker.
– Resor till och från vårdinstanser eller skola, om ni inte har skolskjuts. Kilometer X bensinpris eller busskort.
– Medlemsskap i relaterade föreningar.
– Hjälpmedel ni får bekosta själva.
– Utbildning om barnets funktionsnedsättning(ar).
– Aktiviteter som främjar barnet.
– Barnvaktskostnader.

Fyll på med hur ert liv är – men allt kommer inte att godkännas. För mig var det enklast att beskriva hur det är och inte samtidigt nagelfara alla regler. Men samtidigt snegla på regler och fråga andra om råd.

Min ansökan var kanske inte perfekt – eftersom så mycket flyter ihop. Men Försäkringskassan förstod.

Ring och begär in intyg så snart som möjligt- de kan skickas direkt till Försäkringskassan. Mottagningarna är vana att skriva sådana intyg, men säg till om det är något speciellt du tänker på. Tänk igenom alla läkare/vårdgivare ditt barn går hos, även extra tandläkarbesök, kanske habilitering/rehabilitering som mer utförligt kan beskriva barnets svårigheter och den hjälp barnet behöver – utöver det barn vanligtvis behöver. Allt för att ge en så sammanfattande helhetsbild som möjligt till Försäkringskassan.

Skriv ut och lägg ihop i kuvert – skicka som vanligt brev brev. Frankera korrekt – och tjooo iväg – till Försäkringskassans inläsningscentral.

Sedan kan du ägna din tid åt den som behöver det mest – ditt barn.

Annonser

5 Responses to “Vårdbidrag – steg för steg.”


 1. 1 brorsan oktober 31, 2012 kl. 6:55 e m

  Man borde få extra vårdbidrag för den tid och alla överklagande det blir när man söker just vårdbidrag…

 2. 3 Pär februari 25, 2016 kl. 12:12 f m

  Hej victoria! Vet du något angående retoraktivt vårdbidrag? Jag har ADHD själv och fick vårdbidrag under mina tidiga tonår men har helt klart varit i behov av det under hela min uppväxt. Det togs bort någon gång till min förmodan (har inte fått det svart på vitt men gissar på att det var) pga att jag hade en ”bra period” och således inte sågs som berättigad. Allt från att tacka nej till utbildningsplatser till att anpassa sina arbetstider för att jag ska lyckas komma iväg till skolan har mina föräldrar behövt ställa upp med genom åren. Saker som gått sönder dels i vredesutbrott och saker som tappats bort/gått sönder uppgår antagligen också till många tusen kronor.

  Jag har hört från jämnåriga att detta är möjligt och eftersom vi blev blåsta av trygg-hansa då vi inte hade tilläggsförsäkringen är alla möjliga ekonomiska tillskott mer än väl välkomna.

  Svara här i kommentarerna då epostadressen jag anget inte leder någonstans.

  Tack på förhand! ”pär”

  • 4 Victoria Qvarnström mars 4, 2016 kl. 3:42 e m

   Jag har för mig att man inte kan få det, men du måste kolla med Försäkringkassan! Däremot – kolla om du har någon försäkring, via facket kanske? Kanske de inte tar hänsyn till ADHD, helst vill f-bolag inte det. Men för allt som hänt med saker?

   Hoppas allt går som du vill!
   Mvh Victoria


 1. 1 Nedbrytande att begära hjälpinsatser för sitt barn. « Victorias ADHD-npf-blogg. Trackback vid oktober 31, 2012 kl. 6:46 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: