Patientvård – inte kontorsarbete.

Ove Andersson andre vice ordförande i Läkarförbundet skriver i Läkartidningen att SOM-institutets mätningar visar att Försäkringskassan har lägst förtroende bland myndigheterna, och det flera år i följd.

Ove Andersson rekommenderar att:
”En första och viktig åtgärd som måste vidtas, för den överväldigande majoritet som har sjukdomar med ett normalt förlopp, är att sjukskrivning främst hanteras mellan läkare och patient i samråd, med Socialstyrelsens framtagna beslutsstöd i ryggen.”

Tyvärr går ju väldigt mycket av läkarutbildades arbetstid åt till att skriva omfattande läkarintyg. Tid som kanske borde läggas på vård av patienter?

”I en webbpejling som Läkarförbundet låtit göra anser hela 90 procent av de tillfrågade kollegorna att sjukintyget borde förenklas för de kortare sjukskrivningarna. Försäkringskassans utredning av rätt till ersättning skulle därmed kunna förenklas betydligt.”

”Läkarförbundet efterfrågar därför att det snabbt tas fram ett förenklat läkarintyg som kan användas för specifika diagnoser och operationer.”

”Patienten ska kunna veta och förstå hur bedömningar görs och av vem. Vid en kort, okomplicerad sjukskrivning är en enkel och tydlig hantering bäst för patienten, men också samhällsekonomiskt mest effektivt.”

Och det är väl ingen som säger emot? Klart att det behöver läggas tid på viktiga sjukintyg. Men som sagt, det behöver fokuseras på de livsavgörande intygen och de livsavgörande behandlingarna. Läkarnas tid behöver läggas mest på vård av patienterna. Hippokrates läkareed handlade knappast om onödigt pappersarbete.

Annonser

0 Responses to “Patientvård – inte kontorsarbete.”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: