Diskrimineringslag fungerade i asperger-mål.

Civilekonomens utvecklingsprogram avbröts i samband med att chefen fått reda på hans diagnos. Hans anställningsförmåner försämrades och han trakasserades. När han sedan sades upp stod det i tjänstgöringsintyget att han var ekonom i stället för ekonomiansvarig och han fick ett dåligt omdöme. Han hade e-mail och sin berättelse som stöd och arbetsgivaren kunde inte motbevisa att diskriminering inte förekommit.

Mannen med Aspergers syndrom tilldömdes 175 000 från arbetsgivaren då han blivit utsatt för flera kränkningar. Detta mål är det av diskrimineringsmålen efter lagändringen 2009 som fått högst ersättning. Andra mål i Arbetsdomstolen har gett på 30 000, 50 000 och 125 000 kronor. De låga beloppen tyder på att idén bakom diskrimineringsersättningen inte fungerat. Regeringen anser att lagen är tandlös. Men den fungerade för civilekonomen, vilket är ett stort framsteg eftersom fördomar fortfarande diskriminerar personer med Aspergers syndrom.

En 20-åring med Aspergers hotades när Transportstyrelsen fick reda på diagnosen att få sitt körkortstillstånd indraget  om inte uppvisade läkarintyg, bla på medicinering för sin aspergers. Transportstyrelsen som tar avgörande beslut som ibland påverkar människors yrken visste inte att man inte medicinerar Aspergers. Förvaltningsrätten slog också fast att de villkor som Transportstyrelsen ställt upp för 20-åringen inte var nödvändiga av trafiksäkerhetsskäl. Det finns ingen forskning som visar att personer med Aspergers syndrom skulle ha problem i trafiken. Tvärtom ligger det ibland i diagnosen att personen har ett starkt utvecklat ordningssinne och är särskilt mån om att följa trafikregler, säger Anna Norrman vid Riksförbundet Attention, en organisation för bland annat personer med neuropsykiatriska diagnoser som Aspergers och ADHD.

Lokföraren som efter 28 prickfria år i sitt yrke fråntagits sina arbetsuppgifter utav Transportstyrelsen efter sin aspergerdiagnos väntar nu på beslut från Förvaltningsrätten om sin framtid .

Annonser

4 Responses to “Diskrimineringslag fungerade i asperger-mål.”


 1. 1 Tolmia september 27, 2012 kl. 8:29 f m

  Men va bra att det blev en summa som känns för arbetsgivaren.
  Man blir mörkrädd även när man läser dom andra exemplen du tar.
  Kunskapen verkar fortfarande vara väldigt liten i det här landet.

  • 2 Victoria september 27, 2012 kl. 7:07 e m

   Ja, det är jättebra att det markeras. Men alla vinner fortfarande inte sina mål, det gäller att spara mail osv.. FÅ det på mail. Kunskapen är beklagansvärt låg, Transportstyrelsen borde skämmas.

   Mvh Victoria

 2. 3 Anna juni 22, 2016 kl. 7:34 e m

  I mitt fall lyckades arbetsgivaren komma med så många lögner, falska anklagelser av allvarlig art och en anmälan till IVO baserad på rent förtal utan minsta bevisvärde-så även om inget av det var sant blir jag utköpt.

  Summan är visserligen hög men jag får betala skatt på den och har lång rehabilitering framför mig efter 1,5 års trakasserier och kränkningar.

  På så vis behövde man aldrig ens nämna ordet ”diskriminering” trots att det finns massor av bevis…..

  • 4 Victoria Qvarnström juli 6, 2016 kl. 10:25 e m

   Det är alltid en stor sorg när arbetsgivare och andra som har så stor makt över andras liv missbrukar sin makt.

   Jag hoppas att du fixar livet framåt och tar till det bästa – att ta själv tillbaka ditt stora och rättmätiga människovärde du HAR! Bästa ”hämnden” är att bara sträva efter att MÅ BRA – oavsett vad man känt att andra verkar ha ansett! De KÄNNER inte dig. Så kom igen!

   Gå vidare för din EGEN lycka nu!

   KRAM kram kram
   från Victoria


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: