Barns bästa och uteslutning pga dold funktionsnedsättning.

Var för några dagar sedan på möte med en representant från kommunen om varför Partille kommun inte tänker betala skolskjuts för vår dotter från sin pappa, utanför vår kommungräns. Det är inte utrett ännu för det är hur tvetolkningsbart som helst då Partille hänvisar ansvaret till Göteborg och vice versa.

Här hamnar barnet – med familj i kläm. Vår dotter är beviljad skolskjuts pga behovet finns. Men det behovet hamnar på undantag när vi pratar en kommungräns då det handlar om vem som ska betala – och ingen vill.

Stolt från Partilles hemsida: ”Partille har som enda kommun i landet ett barnkonventionspris som delas ut varje år.” Varför struntar då kommunen själv helt i FN:s Barnkonvention?

Här är punkterna i Barnkonventionen som kommunen inte följer angående vår dotter med Aspergers som blivit godkänd för skolskjuts, men ansvaret skjuts bort helt då pappan tvingats flytta ca en mil bort över en kommungräns:

 • Punkt 2: Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras.
 • Punkt 3: Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn.
 • Punkt 4: Staten ska vidta alla lämpliga åtgärder för att genomföra konventionen. När det gäller barnets ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter ska staten utnyttja det yttersta av sina resurser. Där så behövs ska man samarbeta internationellt.
 • Punkt 6: Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
 • Punkt 23: Ett barn med funktionshinder har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv som möjliggör ett aktivt deltagande i samhället.
 • Punkt 26: Varje barn har rätt till social trygghet.

Partille kommun hjälper oss inte alls i punkt 12: Båda föräldrarna har gemensamt ansvar för barnets uppfostran och utveckling.

Trots att Regeringsrätten säger: ”Systemet med gemensam vårdnad och växelvis boende är förankrat i lagstiftningen som ett sätt att se till att barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna kan tillgodoses. Då det tillämpas får det berörda barnet anses ha två likvärdiga hem. Det kan därför inte anses förenligt med skollagen att avslå en ansökan om skolskjuts från den ena adressen med hänvisning till att behovsprövningen sker med utgångspunkt i att barnet är bosatt endast där det är folkbokfört.“

Punkt 5 och 12 handlar om föräldrarnas roll i att bevaka barnets rättigheter och punkt 16 handlar om barns privatliv vilket vi också försökt bevaka via att inte exponera henne själv i media.

Social – och arbetsförvaltningen idkar nu BBIC – via en licens av Socialstyrelsen som handlar om Barns Behov I Centrum. Syftet med BBIC är att stärka barnperspektivet och delaktigheten för barn, unga och deras familjer, enligt behovstriangeln nedan.

Iaf en skola i Partille har en Likabehandlingsplan som handlar om mobbing, med styrdokument som reglerar barns rättigheter och vuxnas skyldigheter: Ingen ska diskrimineras för bla funktionsnedsättning, och FN:s Barnkonvention har en central roll.

Jag ställde ett antal frågor till tjänstemannen, som att ifall dotterns funktionsnedsättning inte hade varit osynlig, dold – som Aspergers syndrom och hon istället hade suttit i rullstol: Skulle kommunen då ha vägrat skolresa över kommungränsen – som de gör nu?

Det är ju ganska vanligt att vi föräldrar med funktionsnedsatta barn, som med neuropsykiatriska diagnoser ställer den frågan och jämför underprioriteringen angående hjälpmedel för dyslexi, ADHD, Aspergers osv – jämfört med hjälpmedel vid fysiska funktionsnedsättningar.

Som jag berättade i föregående inlägg så sa professor Juha Kere att det var dags att biologiska funktionsnedsättningar fick samma status som fysiska, som att ingen ens kommer på tanken att beröva någon sin rullstol.

Till syvene och sist. Vad tror ni att jag fick till svar när jag frågade kommunens tjänsteman, ansvarig för skolskjutsfrågor om Partille kommun hade varit lika ovillig att betala skolskjuts, om vår dotter varit rullstolsburen?

Det hade varit en helt annan femma vid fysisk funktionsnedsättning – och kommunen hade inte ifrågasatt oss, utan då tagit sitt ansvar och betalat.

Reagera på den passningen om diskriminering av dolda funktionsnedsättningar – om ni orkar?

Jag fortsätter att skriva – för detta gäller inte endast min kommun, utan fler barn hamnar i kläm


PS: Partilles logga ser inte ut så här utan jag har skrivit till det snedställda.

5 Responses to “Barns bästa och uteslutning pga dold funktionsnedsättning.”


 1. 1 Louise september 23, 2012 kl. 7:28 e m

  En anmälan till DO kanske lönar sig!
  Jag håller tummarna.

 2. 4 Victoria von Reis april 9, 2018 kl. 8:39 f m

  Hej Victoria, wow vilken energi jag får när jag läser dina texter! Jag sitter exakt i samma situation som du gällande skolskjuts. Jag är nyfiken hur gick det? Fick du någon upprättelse tillslut? Det kanske finns att läsa någonstans men jag hittar det inte 🙂 Det vore toppen att få veta då jag tar exakt samma strid med Sigtuna kommun och Stockholms kommun just i detta nu. Stor kram till er ❤ mvh Victoria

  • 5 Victoria Qvarnström juli 24, 2019 kl. 5:13 e m

   Tack! Nu svarar jag – över ett år senare. Har varit mycket..
   Men jag vet att det togs en dom som nu är riktlinje – att kommuner inte behöver bevilja skjuts över kommungränser. Då är frågan om man kan söka från två kommuner, då barnet är folkbokfört i en? Undrar hur det gått för Er Victoria?
   Mvh den andra Victoria 😉


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv


%d bloggare gillar detta: