Skolskjutsfrågan skjuts bort av kommuner.

Här sitter vi idag och känner oss helt maktlösa som föräldrar. Märkligt nog hade tv4-nyheterna ett inslag om skolskjutsfrågan mellan två kommuner. Något som nästan raserar vår gemensamma föräldraförmåga, utöver allt annat.

Inslaget i tv 4-nyheterna handlar om Jonathan från Stockholm/Täby som har precis samma problem som vi har kämpat med sedan i januari – eftersom dotterns pappa flyttat från vår kommun Partille – till Göteborg. Hade han kunnat välja hade han stannat här, men man kan inte bli bostadslös när man har barn.

Dottern går i skola i Partille och är skriven hos mig – eftersom man måste välja en folkbokföringsadress – trots att man sedan alltid har enats om gemensam vårdnad och barnet bor 50/50 hos båda föräldrar.

Vi har beviljats skolskjuts – även från pappans hem när han bodde i kommunen – pga dotterns Aspergers och för att det är mest lämpligt pga av andra problem vid förflyttningar. Som kan bli rena akuta hälsorisker bla pga hennes typ1-diabetes. Hon ligger också i en högriskgrupp av flickor som kan råka illa ut, det är vi väl medvetna om och vi har verkligen fullt upp med att hålla koll. Dag som natt – nattetid för att rädda henne iom diabetesen. Jag har verkligen gjort allt för att kunna sätta mig in i hur en asperger-flicka kan fungera.

Den här bilden kallar jag ”barnexperiment”.

Långt innan pappans flytt har vi dessutom fått muntligt besked om att förflyttning mellan två kommuner inte var något problem vad gäller skolskjutsen. När vårterminen började åkte pappan med vårt barn till skolan varje dag och hämtade henne då vi väntade på okejet för skolskjutsen även från dotterns hem hos honom.

Vi har försökt att få ett klart svar angående när skolskjutsen från pappans adress ska börja utav Partille kommun sedan vårterminen 2012 startade. Senaste svaret från kommuntjänstemannen i februari i år var att de skulle sätta en jurist på fallet, då vår kommun anser att pappans kommun ska betala. Och frågan bollades tillbaka till Partille skolförvaltning – eftersom Göteborg säger att hemkommunen är ansvarig enligt skollagen. Har inte fått svar sedan i februari – och lovar att vi nästan gett upp av allt bollande. Hur mycket ska man orka egentligen med våra behov?

Känns som en strategi från Partille kommuns sida för att utmatta oss till att sluta fråga genom att svaret helt har uteblivit – vi har inte ens fått ett negativt beslut att kunna överklaga. Vid anmälan av handläggandet i frågan till Socialstyrelsen kommer kommunen att få betala vite. Men inte till oss personligen, tyvärr. Och vi har fortfarande ingen skolskjuts mellan pappan och skolan.

Pappan är frilansare inom TV. Men trots sina ibland udda arbetstider har han fått tacka nej till många jobb, pga av situationen då vår dotter helst måste ha sällskap till och från skolan. Om man inte kan arbeta kan man inte äta eller betala hyran. Ganska logiskt va? Speciellt om man är egen företagare. Men så klart sätts dottern främst! Fast hyran för en bostad måste betalas. Hmm.. Drabbas inte barnet till slut när en förälder inte kan arbeta normalt?

Varannan vecka åker farsan fortfarande med dottern till skolan och ibland vågar han sätta henne på bussen till skolan från Svingeln. Han har betalat månadskort både för sig och dottern mellan två kommuner under mer än en hel termin nu.

Ibland försöker han att få henne att mogna med lite mer eget ansvar, som att åka själv, precis som jag gör, med att ge henne mer lite mer frihet. Men grejen är – tyvärr, trots vår vilja – att funktionsnedsättningar inte kan fostras eller uppmuntras bort – hur mycket vi än vill. Hon gör som hon vill. Oavsett allt. Autismbubblan – hennes egen agenda är konstant. Hon är inte mogen för egna beslut och att ta konsekvenserna av vad som kan hända.

I fredags morse kom hon för sent till skolan för att hon tagit en annan buss, då han med en tillstymmelse av nytt hopp hade låtit henne gå till bussen själv från spårvagnen och den bussen hon skulle ha tagit går till skolan kortaste vägen. På eftermiddagen kom hon hem flera timmar senare än hon skulle. Pappan hade ringt henne 13 gånger, utom sig av oro – och hon hade svarat två gånger. Det var ju bara tur att hon inte hamnade i insulinchock utan att han visste var hon var – eller på riktigt oönskade avvägar.

Jag vet inte riktigt hur en av Sveriges rikaste kommuner – Partille – resonerar, med att skjuta ifrån sig ansvaret för de sårbaraste?

Och Partille kommun har fått en certifiering, som en stolt diplomering från Socialstyrelsen att visa upp – om BBIC – barns behov i centrum – som förtjänas för att man sätter barnens behov i första rummet? Är det sant??

Hade jag inte varit så väluppfostrad hade jag skrivit:
R U F*cking KIDDING?

Annonser

9 Responses to “Skolskjutsfrågan skjuts bort av kommuner.”


 1. 1 joanna september 12, 2012 kl. 6:55 f m

  Tänk va bra att bara skjuta problemet åt sidan speciellt när man inte behöver ta de dagliga konsekvenserna. Tycker du slår huvudet på spiken i det du skriver. Att som förälder hela tiden behöva slåss för våra barns rättigheter. Det skulle vara rätt skönt att någon gång få koppla av och känna att någon annan driver ens fråga men det är ju bara en önskedröm!
  Min son har börjat på högstadiet, en skola där jag i våras hade ett stormöte med alla inblandade. Trodde/hoppades att det skulle fungera men 3 veckor in på terminen ser jag att det naturligtvis inte fungerar. När jag mailar och frågar om vad som görs för att stötta honom får jag till svar att skolan har som mål att alla elever skall utvecklas till självständiga individer vilket betyder att det är sonen som ska ta allt ansvar för att få med sig läxor, information och annat hem. Med andra ord så har man inte förstått ett ända dugg av vad hans ADHD betyder. Dags att kavla upp armarna igen och börja fajtas igen!

 2. 2 ogonrorelseterapi juli 18, 2014 kl. 11:59 e m

  Reblogga detta på ogonrorelseterapi och kommenterade:
  Känner såväl igen problematiken. Även vi nekas skolskjuts mellan två kommuner!

  • 3 Victoria Qvarnström juli 19, 2014 kl. 11:19 f m

   En tid efter vår kamp blev det ett avslag i Hovrätten(?) för en familj och domen blir tyvärr prejudicerande. Så det är bara att flytta om en förälder bor i annan kommun. Om inte kommunen själva har skickat barnet till en specialskola i annat kommun vill säga.

   Hoppas ni kan lösa det!
   Kram! Victoria

   • 4 ogonrorelseterapi juli 21, 2014 kl. 10:17 e m

    Det är minst sagt skrämmande!!! Vi planerar en flytt till hösten. Känns så oerhört tungt att man som förälder måste ”överbevisa” gång på gång behovet av hjälp.
    Det verkar aldrig ta slut. Så trött att bli ifrågasatt och misstrodd. Vi är ju inte precis den första familjen som drabbas och är definitivt inte den sista. Varför är myndigheter så okunniga om autism? Märkligt!
    Stort Tack för dina rader, Victoria!! 🙂
    Styrkekram, Anna

 3. 5 Ljus och lykta januari 23, 2016 kl. 10:17 f m

  Hej! Hur är det med skolan i Partille, finns det enskilda klasser för barn med extra behov? Jag behöver flytta till en kommun som kan ge min dotter det stöd hon behöver. Hon går i 5an idag.

  • 6 Victoria Qvarnström januari 25, 2016 kl. 6:52 e m

   Om det inte ändrats så finns A-gruppen på Vallhamra för högstadieelever med autism. Det borde också finnas för mellanstadiet. Men ring Partille kommun så du kopplas till skolenheten och fråga där. Kommunens växel: 031-792100 00 (OBS riktnr)
   Lycka till!
   Mvh Victoria


 1. 1 Fortfarande ingen skolskjuts. « Victorias ADHD-blogg. Trackback vid september 18, 2012 kl. 11:19 f m
 2. 2 Tvetolkat om skolskjuts. « Victorias ADHD-blogg. Trackback vid september 19, 2012 kl. 7:38 f m
 3. 3 Nedbrytande att begära hjälpinsatser för sitt barn. « Victorias ADHD-npf-blogg. Trackback vid oktober 31, 2012 kl. 6:47 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: