Vår artikel i GP Debatt också.

Skrev en debattartikel ihop med Malene Larssen – som även föreläser.

Nu kom artikeln in i GP Debatt också:
Dags att ge barn med NPF en chans

I längre version publicerad förra veckan i SvT Debatt:
Skolan sviker barn som behöver extra stöd

Hela artikeln från GP:

Dags att ge barn med NPF en chans

Under alliansregeringens första fyra år ökade antalet unga förtidspensionerade med nära 50 procent. Det är ofta ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som aldrig ges en chans. Men det är dessa barn värda, skriver Malene Larssen och Victoria Qvarnström.

Landets grundskoleelever är nyligen tillbaka till skolbänken. För barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF som ADHD,Aspergers syndrom och andra autismtillstånd) är skolstarten ofta ångestladdad. Barn som en gång hade självförtroende trillar efter år av ständiga misslyckanden och utanförskap ut på andra sidan grundskolan som nedslagna spillror till ingen nytta vare sig för sig själva eller för samhället.

Nästan alla skolor har ”hemmasittare” utan giltig frånvaro. Barn som har gett upp för att skolan inte lyckats stödja dem på det sätt de behöver. 40 procent av skolor som Skolinspektionen undersökt fick kritik för detta. Autism- och Aspergerförbundet fann att 59 procent av elever med Aspergers syndrom har varit hemma från skolan, kortare eller längre tid.

Under alliansregeringens första fyra år ökade antalet unga förtidspensionerade med nära 50 procent (SvD). Det är ofta ungdomar med NPF som inte ens ges en chans.

Ingen annan sjukdom eller funktionsnedsättning är så ifrågasatt och utsatt som NPF-diagnoserna. Föräldrar anklagas för att droga ner sina barn – när centralstimulerande medicin i stället hjälper ADHD-hjärnorna att uppnå normalt fokus. Utan ADHD reagerar man inte ens på en läkarordinerad dos ADHD-medicin. Forskning visar att rätt medicinering inte ökar risken för missbruk längre fram. Men den här gruppen löper större risk att börja självmedicinera med olika droger om de inte får hjälp.

Det går inte längre att förneka att NPF-diagnoser är en realitet då 3-6 procent av alla barn uppskattas ha dessa tillstånd. Det är dags att publicera korrekta uppgifter i media i stället för att kalla medicin för knark och personer med diagnos för våldsverkare. Debatten måste börja handla om vad som kan göras för att stödja den här utsatta gruppen. Det är våra barn som börjar skolan värda tycker vi.

Malene Larssen

pedagog och föreläsare

Victoria Qvarnström

skribent, debattör och NPF-bloggare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv


%d bloggare gillar detta: