Skaffa alltid läkarintyg.

När människor mår verkligt dåligt och beroende på vem de är – de kanske inte är så framåt eller utåtriktade – så behövs det en vän eller det skulle behövas någon utifrån – en coach(?) som aktivt gick in för att hjälpa att driva på och som följde upp. Man måste ju ha läkarintyg för att få rätt hjälp och stöd.

Personer utan dessa viktiga intyg är förvisade till att gå till Socialen för att få försörjningsstöd – sitt uppehälle – när de egentligen borde vara sjukskrivna eller ha sjukersättning – pension. Och det är antagligen en förnedrande situation hos Soc när man liksom inte har något speciellt att komma med, när ens ord bara låter som klagolåt. Man ”bara misslyckas”. När det är si och så i livet – men livet aldrig blir bra, starkt och harmoniskt, för att man inte förmår för att man mår för dåligt. Och då blir man betraktad som lat och arbetsovillig – och måste lägga ut alla sina svagheter inför handläggaren och hoppas att det duger att knäckas lite varje gång.

Utan starka intyg utav specialistläkare så får man varken förslag på vård när man mår psykiskt dåligt – eller blir tagen på allvar av vården – eller andra myndigheter. Men hur skulle annars myndigheter kunna agera – utan dokumentation?

Det sorgliga i det hela är att mår man för dåligt (och är lågaktiv, vilket jag inte är) och är närmast apatisk så orkar man inte söka rätt hjälp – ens om man får telefonnumret framför näsan.

Mitt råd är att ”aldrig tveka att besvära” vården. Det är faktiskt när man inte orkar ta på sig kläderna och inte orkar byta om från pyamas som man behöver gå dit, söka hjälp. Och inte vara så rädd för att bli stigmatiserad. Har man problem så har man. Man får välja – vill man fortsatt ha ett hopplöst liv?

Det är med sorg i mitt hjärta jag ser mig omkring och känner igen en del symptom på människor jag känner som aldrig fixat att få rätt sjukintyg på hur de mår. Det finns hjälp, även om den aldrig kommer som man förväntar sig. Och det finns ord för att beskriva psykiskt illamående – som kallas diagnoser.

Diagnoser är inga gröna tre meter höga monster. För diagnoser finns ju inte som materia. De är bara riktlinjer som kanske ger en linje att gå till rätt hjälp. Så att myndigheter och vården förstår bättre vad det handlar om. Myndigheter är varken grannar, familjemedlemmar eller vänner. Myndigheter behöver se dokumentation som de kan relatera till.

Så sök hjälp, om det så är det sista du gör.

Annars hamnar man mellan stolarna. Utan att förtjäna att vara där. Eftersom man faktiskt utan bevisen som krävs aldrig kan uppfylla kriterierna som visar att en liv inte alls är särskilt OK. Det straffar sig tyvärr att sitta passiv hemma och stirra i väggen – när man faktiskt lider.

Den här killen i artikeln lyckades inte göra det han borde ha gjort. Han fick upprättelse. Men det är det få som får.

Men att misslyckas med att uppfylla kriterierna i myndighetskontakter och nödvändig dokumentation från vården är också ett symptom på att något inte står rätt till. Men sådant kan inte tas hänsyn till eftersom vården och myndigheter inte känner ansökarna personligen och kan ta beslut som om de är vänner som ser hur det är. De är inte synska.

Det finns många som inte orkar att göra det som krävs när de mår för dåligt eller har inte rätt hjälp tillhanda, någon som i stort sett kör dem till en läkare och situationen dokumenteras av kvalificerade inom vården. De personerna som bara sitter hemma kommer alltid att falla mellan stolarna. Den krassa sanningen.

Skaffa läkarintyg – om så oduschad och i pyamas!

Annonser

2 Responses to “Skaffa alltid läkarintyg.”


  1. 1 Olof augusti 5, 2012 kl. 2:22 e m

    (Har precis läst dina ~10 senaste posts efter att inte ha arslat förbi din blog på väldigt länge – och jag har just nu intet att tillägga just nu, och denna kommentarer är inte relaterar till just denna posten, – men jag vill berömma dig för dina underbara analyser och pragmatiska tips. Fortsätt blogga! 🙂 )
    mvh
    Olof


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: