Inte båda vårdnadshavare behöver samtycka om npf-utredning.

Nu är det slut med tramsandet om barns hälsa. Värdefulla år har kunnat gå till spillo medan barns svårigheter har förvärrats. Nu är det förhoppningsvis slut med det.

Det är inte lätt att ta till sig – ens för den mest kärleksfulla förälder att ens perfekta barn verkligen har problem. Och det är en tung börda att bära själv om man fått insikten och misstanken om att ens barn kanske kan vara hjälpt av en utredning om barnet har ADHD eller en diagnos inom autimspektrat – särskilt om man samtidigt måste strida med att övertyga någon man skiljt sig från om att skriva under för en utredning om barnens bästa.

Vissa parter med gemensam vårdnad om barnet kanske till och med har emotsatt sig utredningar av barnens välmående som en del i en konflikt med den andre vårdnadshavaren?

Innan den 1 januari 2012 kunde ett barn förhindras att genomgå en neuropsykiatrisk eller psykologisk utredning om en vårdnadshavare av två föräldrar vid gemensam vårdnad emotsatte sig det eftersom bådas godkännande krävdes. Detta drabbade många barn som var i behov av hjälp. Barns skolår passerar snabbt.

Men enligt Regeringens promemoria räcker det idag sedan 1 januari 2012 att en vårdnadshavare står bakom en utredning. För barnens skull:

”När ett barn har två vårdnadshavare, ska dessa utöva sina rättigheter och skyldigheter i förhållande till barnet tillsammans. Barnrättsorganisationer och vårdgivare har påtalat att barn i vissa fall inte får tillgång till hälso- och sjukvård och vissa sociala insatser som barnet har behov av på grund av att vårdnadshavarna inte är ense.
I promemorian föreslås det att psykiatrisk eller psykologisk utredning eller behandling samt vissa insatser enligt socialtjänst-lagen (2001:453) och lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade ska få ges till barnet om det krävs med hänsyn till barnets bästa trots att endast en av vårdnadshavarna har samtyckt till det. Det föreslås att socialnämnden ges befogenhet att pröva om insatsen krävs med hänsyn till barnets bästa.”

Annonser

3 Responses to “Inte båda vårdnadshavare behöver samtycka om npf-utredning.”


 1. 1 milenr juni 11, 2012 kl. 8:21 e m

  Det är bra att den ändringen kommit till. Det krävs oftast så många strider med olika instanser för att få hjälp för sitt barn att det är skönt att slippa strida med den andra föräldern för barnets rätt till hjälp. Hade själv turen att när jag var beredd att ta striden för att få min son utredd hade hans far äntligen förstått det behövs.

  • 2 Victoria juni 12, 2012 kl. 9:28 f m

   Ja, det är fantastiskt att barnens behov kommit fram i ljuset. Annars på andra sätt kan det ibland verka som att det alltid är föräldrarnas rättigheter som räknas främst.
   Bra att din son kunnat utredas nu.

   Victoria


 1. 1 ”Skickat bort” vårt barn – utan dåligt samvete. | Victorias ADHD-npf-blogg. Trackback vid mars 7, 2014 kl. 6:17 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: