Hemlöshet och ADHD.

På en föreläsning för ett år sedan hörde jag att 40% av de hemlösa hade ADHD. Jämför med uppåt 40% av de grovt kriminella på fängelserna.

Bo Söderpalm lät kontroversiellt nog missbrukare prova centralstimulerande ADHD-medicin på vårdcentralen för hemlösa. Kontroversiellt eftersom det inte finns någon forskning på området och patienterna inte fick en grundlig utredning, utan en snabböversikt. Bo Söderpalm anser att det är viktigt att behandla både ADHD och missbruk parallellt för annars kan inte patienten ta till sig övrig behandling. Han uppskattar att så många som 50 procent av vuxna med ADHD har någon form av beroendeproblematik, vanligast är alkohol men också amfetamin naturligtvis. Det finns problem på ett ekonomiskt plan att skaffa stark vetenskaplig evidens eftersom någon måste vara villig att betala och det handlade om hemlösa narkomaner.

Vissa har fått mer ordning i kaoset. ”Ritalin är mycket bättre än tjack. För jag blir inte påtänd. Jag blir inte konstig eller stissig utan jag fungerar som en människa i samhället och kan hantera situationer på ett helt annat sätt.”

Tidig utslagning i skolan leder utför. Unga med neuropsykiatriska diagnoser – uttalat fastställda av läkare eller inte – lever i stor utsatthet och hamnar lätt i riskzoner pga av impulsivitet och riskbenägenhet i sin personlighet. Fungerar inte skolan och fångar upp eleverna och ger en utbildning är chanserna att komma in på arbetsmarknaden väldigt små.

Betänk även de psykiskt sjuka som skrevs ut från institutionerna under Psykiatrireformen som Regeringen drev igenom 1995. Nio år efter reformen hade andelen psykiskt sjuka bland Stockholms hemlösa tredubblats. Vad som är hönan och ägget utöver dessa förut omhändertagna människor, det har jag inte sett en undersökning på. Har lidandet triggat igång psykiska problem eller är psykiska problem en orsak till att man blir hemlös?

En undersökning visade att ADHD var underdiagnosticerat inom öppenvårdspsykiatrin och att 22 % av patienterna i själva verket hade ADHD.

Alla hemlösa har inte en missbruksproblematik. Det sk sociala haveriet kan bero på olyckliga omständigheter. Man separerar men får ingen ny bostad, pga av betalningsanmärkningar. Så enkelt kan det vara.

Vem som helst blir vägrad bostad efter att privatekonomin havererat. Ingen går säker idag.

Att få livet raserat av en dold psykisk funktionsnedsättning torde vara ett av de grymmaste sätten att förlora fotfästet på. Är man vuxen och redan utanför skolans, familjens och dessutom samhällets skyddsnät, med en neuropsykiatrisk diagnos, exempelvis ADHD då vet man ingenting om sitt problem.

Utan att kunna hjälpa sig själv eller få någon hjälp utifrån pga av hemlöshet, då man hamnat utanför systemet utan ens en egen brevlåda. Man får inga kallelser till läkarundersökningar och har öht svårt att få vård pga av livsomständigheterna.

Då har man fullt upp med att lyckas överleva. Får man rätt hjälp då ska man ha rätt stor tur och ansvaret ligger på samhället att ta tag i problematiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: