Betnérs ADHD-skämt för lågt.

Jag såg slutet på talkshowen Betnér direkt avsnitt 7. Just i tid för ADHD-skämten:

”Vi måste sluta diagnostisera våra barn..
Bland skäl för att att få diagnos är att barnen gillar att springa omkring, klättrar och inte gilla skolarbete och att göra läxor. Det vill säga att de är barn.
Den medicinen som staten föreskriver är Amfetamin, det är inte medicin..
Klart som fan att man blir mer effektiv av Amfetamin! Vet du vilka mer som blir mer effektiva av Amfetamin: ALLA.”

Det Betnér citerade nästan ordagrant är en anonym Expressen-ledare.

Visst kan man skruva till det, det är ju meningen med Stand Up. Men som vanligt är ADHD, jämte de andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningarna liksom helt OK att skämta nedsättande om eller skriva hur okunnigt och fördomsfullt som helst om.

Det är också ganska relevant att göra en bra research för att uttalanden ska vara hållbara och roliga. Kanske gör redaktionen viss research, inte vet jag, men isf har de inte gjort den särskilt vederhäftigt. Menar; Expressen som källa??

Jag skrev till Betnér på twitter. Min vän Erika, ADHD-förälder, hakade på. Konversationsrutorna nedan kan nog gå lite hur som helst, nedifrån – upp eller tvärtom, beroende på vem som frågar eller svarar. Lite hipp som happ – helt enkelt. OK? Men jag är övertygad om att ni kan uttyda konversationen.

Min vän Erika såg detta och skrev också:

Varför jag blir upprörd? Scientologernas undergrupp KMR inflitrerar allt de kan. De har i kommuner fått hålla kurser för sjukskrivna med psykiska besvär och fått fritt spelrum att köra sin propaganda: Scientologerna/KMR förnekar alla psykiska sjukdomar och neuropsykiatriska funktionshinder och propagerar starkt för att all medicin vid dessa tillstånd är dålig och är narkotika som leder till missbruk. Detta resulterade i att sköra människor som sett deras föreläsning blev ännu mer skuldtyngda och rädda och gick hem – och slutade ta sin psykosmedicinering bl a..

Erika från sin sida twittrade också.

Vissa tycker att vi överdramatiserar:


Är dödstrött på kvällstidningarnas lösnummertrix och osakliga debattinlägg och hade förväntat mig mer av den annars ganska skarpe komikern. Det är inte kul med skämt som sparkar neråt. Om hjärtsjuka barn eller CP-skador, näe, det är inte heller roligt. Unga med neuropsykiatriska funktionshinder/npf tar livet av sig för att de inte orkar. Vi hör om det allt för ofta vi som lever i detta.

Jag tror att Magnus har förstått. Men jag vill markera att – detta är inte på skoj.

Och varje gång pressen publicerar fördomar och någon skämtar om oss och våra barn på TV för den breda massan och river ner skrattsalvor – så river de också ner vårt arbete mot okunskap och fördomar och motverkar allmänbildningen om vad npf handlar om. Kan man få en jävla break nån gång?

Länk till: Magnus Betnérs show 41.29 minuter in kommer ADHD-skämten. Du måste se första reklamsnutten innan du kan klicka dig till slutet – om du vill se.

13 Responses to “Betnérs ADHD-skämt för lågt.”


 1. 1 tristessan maj 19, 2012 kl. 11:03 e m

  För mig är oftast toleransnivån mycket högre när det gäller stand-up, ibland blir jag sårad precis som jag tror att andra blir om andra saker, sårad för att det skämtas om något som inte är sant eller bara sårande ändå. Oftast finner jag inte det särskilt roligt med komik som är nedsättande om någon, men jag tycket det alltid nästan förekommer. Trist!

  • 2 Victoria maj 21, 2012 kl. 4:07 e m

   Det var faktiskt inte kul när man lever mitt i det att höra något så fördomsfullt och själv försöker motverka dessa fördomar. Sparka neråt är inte humor, det är lyteskomik. Det var dessutom taget direkt från Expressen… Men Erika hade ju nya komiktips till Betnér, som att läsa in sig på KMR. 🙂

   Mvh Victoria

 2. 3 Adrian maj 20, 2012 kl. 1:52 e m

  Jag såg Betners punchlin på TV och tog den som en lek med andras fördomar mer än idiotförklaring av en hel grupp människor. Jag upplever en fruktansvärt stor skillnad mellan att läsa Betners manus/utskrift från gig och att faktiskt höra honom leverera dem. Är det inte lite av hans trademark att ta riktigt kassa åsikter och vässa dem för att leverera dem med någon slaggs passiv/aggressiv hållning och lämnar all tolkning åt lyssnaren…Fast det är ju bara två öron som hörde det så…

  • 4 Victoria maj 21, 2012 kl. 3:53 e m

   Betnérs signum är ju att vara rå – och påläst. Det var det sistnämnda som briserade i just ADHD-skämten. Men han besvarade oss iaf på twitter, det var bra gjort.
   Jag vet att du vet vad fakta är, men grejen är väl att varken Betnér eller allmänheten är särskilt insatta och slänger fördomar omkring sig. Samtidigt som många sliter rätt hårt för att föra fram fakta.
   Det är heller aldrig roligt när någon sparkar neråt på utsatta grupper, och det var så som jag upplevde det. Jag kan ta råa skämt, men det kan hända att det finns gränser..

   Vicki

   • 5 Adrian maj 21, 2012 kl. 6:32 e m

    Finns det inte större idioter att kölhala, typ han Gergils som sned-drar kopplingen mellan Asperger och Massmord å det grövsta?
    Eller de som har professioner knutna till plausibla funktionsnedsatta/barn men inte har en susning, dvs de som verkligen borde veta men inte vet ett skit!
    Eller försäkringskassan som försöker krama vatten ur sten för att friskförklara funktionsnedsatta (och andra sjuka för den delen) för att få bättre statistik.

    /adrian

   • 6 Victoria maj 23, 2012 kl. 11:21 f m

    Kölhalar dem en efter en, när de kommer på tal och gör något aktuellt jag tycker behöver kommenteras. Har ju kulsprutat ner Newsmill om pressens jävla sätt att breda på fördomarna om npf-diagnoser. Du har väl läst? http://www.newsmill.se/user/victoriaqvarnstrom/artiklar
    Fortsätt tipsa mig om vad jag ska ta upp!

    Kram syrran V

 3. 7 Catharina Melin maj 21, 2012 kl. 4:55 e m

  Håller inte riktigt med, tror många ”stimmiga” barn får diagnos som leder till medicinering.
  Äter själv ritalin, och skulle inte klara av min vardag utan, men är INTE förespråkare av mediciner, alla kemikalier förkortar livet och är direkt ohälsosamma, man måste väga för och nack-delar hela tiden.

  Klart denna medicin är en livboj och en räddning för många barn och familjer, men tycker att den skrivs ut för att ”vuxna” ska få lugnare barn i skolan, viket är lite av det han försöker säga, med att säga att barn födda sent på året (ca 1 år yngre än sina klasskamrater, viket är mycket i den åldern) är överrepresenterade med 60%, när det gäller ADHD-diagnos.

  Detta är ingen ofarlig medicin, jag blir upprörd när jag ser att den ges till barn, för att vuxna inte klarar av sitt jobb som förälder, pedagog..osv.. till ”jobbiga” barn.

  Men självklart ska den ges då BARNET far illa av sitt handikapp och då är det en mycket bra medicin.

  • 8 Victoria maj 23, 2012 kl. 11:40 f m

   Jag är inte heller förespråkare av mediciner, om de inte behövs. Jag tar knappt huvudvärkstabletter. Hur menar du att du med att du ”tycker att den skrivs ut för att ”vuxna” ska få lugnare barn i skolan”. Har du belägg för det?

   Det är dessutom en (annan?) fördom om neuropsykiatriska diagnoser att alla är hyperaktiva och behöver lugnas ner för att inte störa klassen, för särskilt flickor är hyperaktiva inuti och grymt stressade, med svår ångest. Och det handlar i hög grad om att ge dessa barn med störningar i signalsubstanserna (ADHD) att ge dem en rättvis chans att kunna lära sig något, få betyg och komma vidare. Att när stödjande medicinering finns ge den, innan barnen har slagits ut. De flesta odiagnostiserade och omedicinerade flickor hamnar inom psykvården och killar löper stor risk för kriminalitet – i sig väldigt riskabla livssituationer. Att väga emot medicinering.

   Finns det någon förälder som vill medicinera sitt barn på något sätt alls enbart för sin egen skull borde de fråntas föräldraansvaret! Men det är inte alls situationen som jag har erfarit.

   Jag känner så många föräldrar som måste medicinera sina barn för att rädda barnen från något sämre, som självskador, droger etc och ge dem en rättvis chans att vara allt de kan bli. Då handlar det aldrig om de med lite udda personlighet, utan en reell diagnos.

   Mvh Victoria Qvarnström

 4. 9 janice Nord september 9, 2012 kl. 9:58 f m

  ok jag har läst detta inlägg väldigt snabbt nu så det jag kommer att säga kanske inte alltid går hand i hand ok?

  ang: det betnér sa kan jag hålla med om till en viss del.
  man diagnostiserar barnen för snabbt bara på att dem inte sitter stilla i tex skolbänken el. är för aktiva hemma mm det behöver inte vara ADHD för det,
  Det har blivit en ”modefluga” att ha adhd tycker jag.
  Jag blev själv diagnostiserad 2007 kallas för ”vuxen ADHD” men ovetandes har jag haft det sen födseln. Det fanns bara inte begreppet ADHD på 70-talet.

  Sen att han säger att alla blir ”piggare” på amfetamin stämmer OM man inte har adhd i mångt om mycket så blir du en gummiboll, annars kan du helt plötsligt bli som jag blev tex väldigt lugn o fokuserad på mina uppgifter..
  give or take alla är olika i sitt Handikapp.

  men Betnér är speciell som stand-upare oxå jag har gått från att avsky honom till att faktiskt asgarvat åt hans texter och program.
  Men jag ser en person som lever på andras misärer och förlöjligar andras liv med så kallade ”visdomsord” och ”pekpinnar” i teverutan.
  ”Mitt liv-med Betnér” kommer aldrig att ske. skulle vara skoj då (om han har ett EGET)??

  Att han inte ville säga ngt på ett inlägg är ju för att han har inga texter utöver sitt inövade material, han blir som ett litet barn när man konfronterar honom om detta ämne.
  -””hade inge lust att svara””
  _”kände för det” etc etc
  Stackars ”roliga” helt absurda människa- då är veckorevyn roligare att läsa!!

  • 10 Victoria september 10, 2012 kl. 4:10 e m

   Det är sällan vanliga busiga ungar i skolbänken som får sådana problem både i skolan och övriga livet, hemmma, med kompisar etc att de behöver utredas. Man förväntar sig att barn ska vara busiga, jobbiga och utmana gränser. Det är normalt. Det är fåtalet över den gränsen som behöver extra hjälp.

   Jag har alltid diggat Betnér, men just i det här fallet så citerade han en tidningsartikel som var väldigt fördomsfull och enkelriktad. Tänkte att en så skarp person som Magnus Betnér kanske skulle källkollat sitt eget material lite mer, innan han sänkte alla föräldrar som kämpar?

   Men jag tror att han iaf fick en tankeställare – för hans vanliga manér är inte att sparka på de svagare, utom tvärtom. Detta var en ren blunder.

   Victoria

 5. 11 Martin januari 8, 2019 kl. 8:30 f m

  han har rätt ingen mår bättre av att bli stämplad av samhället skippa alla diagnoser och acceptera alla personligheter

  • 12 Victoria Qvarnström juli 24, 2019 kl. 5:04 e m

   Man kan ju välja vilka man berättar för om man är rädd för att bli stämplad. Jag tog illa av av Betnérs raljerande för att folk lider på riktigt, kanske speciellt för att det inte syns på utsidan. Andra funtktionsvarianter, de som syns, visar man större följsamhet med.
   Mvh Victoria


 1. 1 Reaktion – inte överreaktion. « Victorias ADHD-blogg. Trackback vid juni 27, 2012 kl. 9:56 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv


%d bloggare gillar detta: