På Debatt i SvT om ADHD.

Be(r)linda - tålmodig och skicklig programledare.

Be(r)linda – tålmodig och skicklig programledare.

Ikväll sänds Debatt på SvT1 kl.22.00 – 22.45 och inslaget kommer vid ca.22.25, antagligen 22.30 –  ni hinner alltså poppa popcorn innan. HÄR finns länkar till både inslag och efternsnack.

Ämnet då är ADHD och jag är en av huvuddebattörerna i egenskap av ADHD-bloggare och med egen diagnos.

Situationen är helt ovan för mig. Igår blev jag riktigt nervös när jag verkligen förstod att jag hade en roll i inslaget. Blev grymt disträ, glömde lägga in frysmat i frysen och allmänt rätt puckad och undrade om scennerverna skulle sabba allt. Men jag sa det inte till någon. Jag köpte Samarin. Bra mot kräkningar av magsyra alltså..

Hade lobbat med redaktionen för att få med några Damptanter i programmet, ett himla mailande fram och tillbaka. Men det var svårt att hitta kontrahenter och sidorna måste väga lika i debatten. Jag hjälpte till att försöka hitta de som var riktigt anti-ADHD och tipsade redaktionen. Hoppades att redaktionen inte fick DAMP på kuppen för jag kan vara rätt fokuserad.. Så klart hamnade jag på nätsidor som är anknytna till KMR.. Dem skulle jag vilja battla mot! Men hoppas på uppföljande debatt om ADHD och så klart de andra npf-diagnoserna Aspergers, Tourettes mfl som är verklighet för så många, men ett helt okänt landskap för de flesta.

På grund av jämviktsprincipen som kom inte alla ADHD/npf-kunniga jag kom att tänka på med. Men jag hoppas vi representerade alla. Några av dem fick plats i studion, som vice ordförande i Attention Göteborg Madelein Wollnik Larsson och journalisten, föreläsaren och läraren Malene Larssen kom. De skulle då vara publik, precis som Marie Enback, ADHD-coach samt Linda Thelin från NPF-nätverket i Lerum också som var där och kramade om mig så varmt och hade peppat i telefon kvällen innan.

Var riktigt glad för att de kom som ett så stort stöd och med igenkännande miner, även om vi ibland bara setts på facebook innan. Vi stöttar varandra och har alla samma mission – att sprida korrekt kunskap och rasera fördomar mot det vi lever med, antingen själva eller via våra barn.

Eftersom inslaget, enligt TV-guiden skulle handla om den där i mitt tycke tramsiga statistiken –  som jag dissar eftersom statistik inte är vetenskap och jag inte ser vikt i innan djupare undersökningar gjorts så har jag mest skojat om det.

Men eftersom frågan skulle komma så sökte jag infallsvinklar och där hjälpte mig Madelein Wollnik Larssons blogginlägg om saken och kastade lite intelligent ljus. Tack Madde, jag frågade henne i studion om jag fick använda infallsvinkeln och hon sa ja. Vad ni ska veta är att vi alla har ett gemensamt mål. Att sprida information – och vi hjälps åt. Så jag var inte ensam där i studion. Det tackar jag för med hela mitt hjärta.

Liten bildkavalkad från dagen.

Mitt i smeten.

Artist – ja visst?

Kaffe, vatten, kaffe, kaffe. Kissa? Som tur var kom studiovärdinnan Bibi förbi just då och visade mig till en riktig toalett.

Frank Andersson, Malene Larssen, jag – Victoria Qvarnström, David Eberhard, Madelein Larsson Wollnik och Linda Thelin.

I rättvisans namn får jag lägga upp alla fotona, eftersom alltid en person blundar. Men detta måste varit höjdpunkten i kameramannens karriär att fota oss med min mobilkamera? Tack!!

Tack mina vänner. Det kändes grymt bra att ha er i ryggen!

Annonser

20 Responses to “På Debatt i SvT om ADHD.”


 1. 1 Ann-Marie maj 17, 2012 kl. 8:36 e m

  Du ser så självsäker ut och det är så skönt med riktiga människor med diagnos som visas upp på TV. Tack

 2. 3 Lotta maj 17, 2012 kl. 8:50 e m

  Superbra. Tyckte din kommentar om att inte ha tillgång till din intelligens när du vill var klockren.
  Min Maja är duktig men fick höra av skolan att om hon inte hade haft adhd/ocd mm som hindrar henne så hade hon kunnat gå hur långt som helst. Hon har precis som du inte tillgång till sin intelligens när hon själv vill. Hur tillrättalagd än skolan är så blir det problem. Hur mycket hon än pluggar inför prov så låser det sig när personer stör. Tack.

  • 4 Victoria maj 17, 2012 kl. 9:49 e m

   IQ-kommentaren är ett citat från min då 14-åriga systerdotter som fick diagnos samtidigt som jag! Men hon ville inte vara med i TV.

   Din Maja kan visst gå långt. Hon behöver bara hitta ”sin grej” samt få kvalificerad hjälp och stöd. Trist med sådana domedagsord av folk som tror de är Gud. Dessutom är det viktigaste att känna sig lycklig – inte att bli statsminister. Men är det ens mål ska inget hindra den strävan.

   Det kommer gå bra, bara ni håller ihop -lycka är allt, status är inget.

   Kram Victoria

 3. 5 zasata, inte som alla andra. maj 17, 2012 kl. 8:52 e m

  Gillar din kommentar med kartan, bara hoppas jag kan få min karta snart 🙂

  • 6 Victoria maj 17, 2012 kl. 9:43 e m

   Jag bara sa som det var, men jag ser ju i bilder också.. Jag hoppas också du får kartan som gäller dig!

   Kram!

   Victoria

 4. 7 "Jobbigast" maj 17, 2012 kl. 8:55 e m

  Tack för bra inlägg i debatten!! Och vad fan var det för dåligt påläst tomte som sa nåt om att bara ett visst antal diagnoser skulle ”ges ut”per år?!?!

  • 8 Victoria maj 17, 2012 kl. 9:42 e m

   Jag vet inte vad hon talade om, kanske har hon rätt att det finns sådana regler? Men det är ju FEL!!
   Tack för att du hejade på oss!

   Victoria

   • 9 "Jobbigast" maj 17, 2012 kl. 9:48 e m

    Äntligen blev det lite konkret fakta om adhd och inte bara en massa blaj om vad folk tror om det i media. Så sjukt less på att det skall målas upp som en ”ursäkt” eller som ett svart eller vitt tillstånd som ”alla” ändå har, så det bara är att bita ihop.
    Tur att du finner engagemang att upplysa. För jag har redan tröttnat på att förklara om och om igen.
    Även fast jag i mitt jobb umgås med högintellektuella och akademiker, som borde ha lätt för att ta in kunskap, så är det oftast de mindre utbildade byggarbetarna som är bäst på att förstå mina svårigheter.
    Så jag är glad över att mitt arbetsminne ligger på så låg nivå, att jag får ner fötterna på jorden och blivit mer öppen för olikheter.

 5. 10 madelein - mamma till sex, tillgångar; Autism - ADHD maj 17, 2012 kl. 9:02 e m

  Det var skitkul att vara med och lite synd att det inte blev en ”riktig” debatt 😛 Du var gruym!!

  • 11 Victoria maj 17, 2012 kl. 9:40 e m

   Vi får jobba på en grymmare debatt till nästa gång. Då ska du och Henrik Ragnevi sitta på framraden. Kram, tack för idag Madde!

   Victoria

 6. 12 Anne-Lee maj 18, 2012 kl. 6:21 f m

  Tack så mycket för att du gör oss synliga på ”rätt” sätt. Det var jättebra igår!

 7. 14 Despo maj 20, 2012 kl. 6:06 f m

  Hej, jag är på din sida och tycker du var bra i svt-debatt. Adhd debaten drabbas ofta av hobbytyckare och okunnigt trams ifrån folk som själva inte har adhd. Jag har själv adhd och vet hur bra medicinen fungerar för egen del.
  Dock så blir jag fundersam över ditt påstående om att adhd medicinering är 70 gånger svagare än vad som krävs för en missbruksdos, vilken dosering och hur menar du? Tar man sjuttio gånger sin concerta/ritalin dos så är det ju kraftig överdos.
  Jämför du med gatu-tjack(amfetamin)? Det är ju en mycket olycklig jämförelse eftersom det är en andra substanser och dessutom utspätt med annat. Alltså blir alla en omöjlig ekvation.
  Det kan verka som en småsak och att jag gör en höna av en fjäder här. Men gör bara anti-psykiatri sekt/rörelserna (kmr, scientologi, parsamtal etc) en tjänst om man själv börjar med felaktiga fakta-exempel. De kommer själva med rena lögner men är snabba på att utnyttja eventuella felaktigher inom den seriösa forskningnen.

  Nu skall du veta att jag är på din sida och den verkliga kampen är emot okunskapen om adhd, anti-psykiatri sekt/rörelserna (kmr, scientologi, parsamtal etc) , och eventuellt liknande ideströmningar inom det social/pedagogiska .

  Keep up the good work

  • 15 Victoria maj 21, 2012 kl. 4:04 e m

   Eftersom jag rätt och slätt tog ordet i Debatt när jag reagerade på det vanliga ”Amfetamin”-snacket i programmet refererade jag till vad Kai Bruno (psykiater/neuropsykiater?) sa i Kvällsöppet som jag sett kvällen innan. http://trygghetsnarkoman.se/2011/11/kvallsoppet-om-adhd/ Man hinner inte veckla in sig när man sitter i TV utan får leverera lättfattligt – som kan tas upp till djupare diskussion senare. Min poäng var att vi inte drogar varken oss själva eller våra barn. Du får gärna länka till mer relevant information om du tycker min kunskap brast. Jag själv äter inte centralstimulerande.

   Mvh Victoria Qvarnström


 1. 1 Hyperaktivitet under kontroll. « Victorias ADHD-blogg. Trackback vid maj 17, 2012 kl. 9:33 e m
 2. 2 Debatt om ADHD. « Victorias ADHD-blogg. Trackback vid maj 18, 2012 kl. 7:47 e m
 3. 3 Känd från TV. | Victorias ankedoter Trackback vid juni 13, 2012 kl. 1:29 e m
 4. 4 Dags att flyga vidare i ADHD-debatten. « Victorias ADHD-blogg. Trackback vid juli 7, 2012 kl. 12:30 e m
 5. 5 Artiklar jag skrivit om ADHD och Aspergers. « Victorias ADHD-npf-blogg. Trackback vid oktober 26, 2012 kl. 7:25 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: