Infektion kan ge npf-symptom

Gunilla Gerland som är verksam vid bla Autismforum i Stockholm skrev en öppen anteckning på facebook om PANDAS som är ganska okänt och hon själv hade blivit förvånad, eftersom hon själv är så insatt i neuropsykiatriska frågor. Bra gjort Gunilla att tillåta alla att läsa och dela informationen!

Lägg PANDAS på minnet.

Barn utan föregående symptom på ADHD, autism eller OCD – tvångssyndrom, kan utan förvarning uppvisa stora negativa personlighetsförändringar med neuropsykiatriska symptom. Det börjar alltid med ett mycket plötsligt utbrott av OCD och/eller ticsstörning, och mycket vanligt är att nästa symtom är en stark separationsångest, alternativt ångest för förändringar i hemmet. Barnen kan på mycket kort tid regrediera flera år i utvecklingen och få problem med finmotoriken, och de plötsligt får stora problem med att skriva.

Det är en sjukdom som kan behandlas, ofta botas, men alldeles för få som får den får någonsin rätt diagnos och det är viktigt med snabb behandling för att häva symptomen. Föräldrarna måste bli trodda om de misstänker PANDAS eftersom tillståndet kan hävas då det beror på en Streptokockinfektion eller andra, t ex fästingburna smittor och kan behandlas med antibiotika eller en oerhört dyr behandling med immunglobulin.

PANDAS är en autoimmun sjukdom likt reumatism eller diabetes typ1 då kroppens försvarsmekanismer vänder sig emot kroppen och PANDAS utlöses av infektioner, precis som diabetes typ1. PANDAS är kontroversiellt ur många aspekter. Och lite för okänt inom de olika medicinska disciplinerna eftersom det rör sig om bakteriell infektion och eftersom den drabbar hjärnan och beteendet så starkt kanske man söker hjälp inom barnpsykiatrin. Väntetiderna är ju så långa att sjukdomen kanske gett barnet men, om man ens inom barnpsykiatrin kommer på att ta blodprover för Streptkocker och får rätt diagnos.

Barn som redan har autism kan plötsligt få nya svåra symptom som med OCD och det ska tas på allvar så att prover tas och rätt behandling sätts snabbt in. Dessa barn kan annars bli ännu svårare funktionsnedsatta. Och förloppet är snabbt, som att man på ett par dagar inte längre känner igen sitt barns förmågor, som det mist och ådragit sig nya neuropsykiatriska besvär. Att barnens utveckling plötsligt går bakåt är ett hårt slag.

Min personliga reflektion över Gunillas information om PANDAS är de barn som efter en vaccinering plötsligt uppvisat alla symptom på autimspektrumtillstånd, men föräldrarna inte blivit trodda. Det kanske handlar om PANDAS eller ett liknande tillstånd då den lilla dosen vaccin utlöser en infektion i själva verket hos vissa individer?

Allt är inte vad det verkar vara, så mycket kan vi vara säkra på.

Annonser

3 Responses to “Infektion kan ge npf-symptom”


  1. 1 mike Göteborg februari 19, 2015 kl. 2:54 f m

    det trode vi om vår dotter. fästing,men hitta inget fel. senare fick hon diagnos autism spektrum. 7år. nu e hon 11. konstig epilepsi oxå. beteende störningar ,utåtagerande och lätt triggad. problem i skolan sen 1an. nu hema hela 5an.


  1. 1 PANDAS kan ge BEHANDLINGSBARA NPF-symptom | Victorias ADHD - autism - blogg om NPF Trackback vid februari 11, 2015 kl. 9:26 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv

Annonser

%d bloggare gillar detta: