ADHD och hormonkänslighet.

Flickor och kvinnor med ADHD kan drabbas av extra svåra hormoniella besvär av extra besvärlig PMS-typ premenstruell dysforisk störning PMDS/PMDD och även lida av extra svår mensvärk.

När östrogenhalten sänks den senare delen av menstruationscykeln blir motståndet mot påfrestningar lägre. Man kan drabbas av depression, humörsvängningar, sömnproblem, irritabilitet, ångest, förvirring, trötthet. Vissa kvinnor kan märka en ökning av dessa symptom åren före menopaus då östrogennivån gradvis minskar med 60%. Men under graviditet när hormonnivåerna är höga mår många kvinnor med ADHD osedvanligt bra, med färre ADHD-symptom. Och detta kan kvarstå under amning.

Det blir också extra svårt att handskas med sin ADHD om man samtidigt svänger hormonellt eftersom man ofta är känslig och har humörsvängningar och depressioner redan. Signalsubstanserna i hjärnan är ju hormoner och exempelvis det SSRI-liknande preparatet Atomoxatin kan påverka ADHD positivt, då det kroppsegna noradrenalinet bibehålls i kroppen.

Premenstruell dysforisk störning PMDS/PMDD alltså en svårare typ av PMS och psykiska besvär under menstruation drabbar fem till åtta procent av kvinnor som lider av PMS.  Tidigare forskning har visat att kvinnor med PMDS/PMDD reagerar onormalt på normala hormonnivåer, och därmed är särskilt känsliga för sina egna naturliga hormonförändringar. PMDD behandlas med SSRI-preparat för att bibehålla serotoninnivån i hjärnans signalsubstanser och eller P-piller för att stabilisera hormonsvängningarna.

Charlotta Sundblad Elverfors skriver att ”ett flertal indicier som talar för att hjärnans serotonerga aktivitet påverkas av de hormonella variationerna under en normal menstruationscykel och vissa kvinnor tycks härvidlag vara mer vulnerabla”.

Det har visat sig finnas ett samband mellan ADHD och PMDD har en läkarstudie i Göteborg visat. Jag har väntat med detta blogginlägg eftersom jag kontaktat läkarens mottagning för att komma och läsa undersökningen då den inte är utlagd på nätet, men jag återkommer med mer när jag gjort det.

Undersökningen säger att PMDS/PMDD alltså en svårare typ av PMS är vanligare hos flickor och kvinnor med ADHD så man ska inte känna sig överdrivet känslig om man mår extra dåligt under mentruationscykeln, utan ta det på allvar eftersom behandling finns.

Även mensvärken kan vara av det svårare slaget och tvinga kvinnor att sjukskriva sig vilket är ganska trist, att vara sängliggande  med mensvärk eller periodvis ha ett allmänt nedsatt hälsotillstånd pga av värk.

Misstänker man PMDS/PMDD kan man skriva en journal över sin menscykel ett par månader och anteckna hur humörsvängningarna går och visa sin gynekolog.

Behandlingen består alltså av SSRI-preparat för att bibehålla serotoninnivån i hjärnans signalsubstanser och eller P-piller för att stabilisera hormonsvängningarna eller en kombination.

Vid vanlig depression måste medicinerna tas kontinuerligt. Vid PMS-besvär räcker det att ta medicinen mellan en och två veckor före menstruationen.  Därefter kan kvinnorna göra ett uppehåll i medicineringen. Doserna är också betydligt lägre vid PMS (och PMDD) än vid depression. Man har sett mycket goda resultat av det antidepressiva läkemedlet anafranil och nya typen av antidepressiva medel; den prozacliknande medicinen seroxat. Studien visar att kvinnor med svåra PMS-besvär sannolikt har förhöjda värden i blodet av det manliga könshormonet testosteron. I sin tur påverkar det halten av signalämnet serotonin i hjärnan; halten blir lägre. Den nya antidepressiva medicinerna (”lyckopillren”) ökar just serotoninaktiviteten.

Men de alternativa farmakologiska behandlingsmetoder som föreslagits vid PMDD kännetecknas av ingen (preglandin) eller mindre markant (vitamin B6, progesteron, p-piller, spironolacton, alprazolam, tryptofan, buspiron) effekt, eller av oönskade bieffekter (ovulationshämmare), eller så är de
ännu otillräckligt utvärderade (nya p-piller, calcium, johannesört).  (Läkarspråk, men jag tar med allt.)

Kanske kan även fiskolja påverka eftersom det visat sig ha en stabiliserande effekt på hjärnan?

Tveka inte – sök hjälp.

41 Responses to “ADHD och hormonkänslighet.”


 1. 1 fruhatt januari 8, 2012 kl. 9:17 f m

  Intressant läsning ! Förmodar att det även borde gälla menopausen .

  • 2 Victoria januari 9, 2012 kl. 9:07 f m

   ”Vissa kvinnor kan märka en ökning av dessa symptom åren före menopaus då östrogennivån gradvis minskar med 60%.” Läs denna artikel: ADHD and Menopause. ”estrogen affects the release of the neurotransmitters serotonin and dopamine” ”Because a lack of dopamine is a hallmark sign of ADHD, this additional change in dopamine can lead to even greater difficulties with concentration and focus” Även ADHD-mediciner sägs kunna få minskad effekt. Man kan få hormonbehandling, om man inte har en släkthistoria av bröstcanser. Det står i artikeln.
   Lycka till!

 2. 6 Mrs G januari 8, 2012 kl. 3:22 e m

  Åh jag har alla de där symtomen + extrem väg i magen och ryggen, migrän, svårt att gå på toaletten etc
  Ett rent helvete.
  I stort sett mår jag ok två veckor och pest i två veckor.
  Plågsamt.
  Har vänt mig till flera olika gynekologer och specialister men ingen tar problemen på allvar utan säger typ ” Det är så kvinnor har det”
  Skitsnack säger jag.

  Kram Mrs G

  • 7 Victoria januari 9, 2012 kl. 9:01 f m

   Om ingen gynekolog lyssnar så testa en psykiatriker och hänvisa till rönen om SRRI-preparat för att dämpa svår PMS – PMDD. SSRI-preparat förskrivs även vid kroniska smärttillstånd så det borde de vara insatta i?

   Lycka till, så ska ingen behöva ha det.

   Kram Victoria

  • 8 Cattis januari 14, 2012 kl. 9:57 e m

   Måste bara fråga, (för att hjälpa isf) om du har så kraftiga problem, är du utredd för Endometrios?
   Jag har både ADHD och Endometrios. Känner igen det du skriver!

   …just in case! Kan vara bra att utesluta, om du har så extrema svårigheter!

   Kram Cattis & Lycka till!

   • 9 Victoria januari 16, 2012 kl. 11:16 e m

    Jag är lyckligt fri från problemen själv, men ja, Endometrios verkar flera kvinnor med ADHD också ha, eller så är det en slump att jag känner flera? Har inte letat forskning om det, men har kvinnopersoner i min närmsta krets som lidit oerhört av både PMDD och Endometrios.
    Tack för ditt inlägg Cattis!!
    Victoria

   • 10 Cattis januari 17, 2012 kl. 10:23 f m

    ”Haha! Jag ringde mottagningen och bad dem ringa mig så jag fick undersökningen! De har inte ringt och jag har så mycket att göra, kanske lite stirrig ADHD också.”

    – Ler igenkännande! 😉

    Jag börjar faktiskt se det sambandet också: ADHD + Endometrios. Jag skall följa upp det spåret! Tänkte lägga ut frågan på Sv. Endometrioscentrum´s medlemsforum.
    – Kan vara viktigt, då man inte vet VARFÖR Endo uppstår…

    Ja, ja, nu ska jag sluta spamma dig! Men vi lär höras, i ämnet, längre fram!

    Kram!

 3. 11 laila januari 11, 2012 kl. 11:02 f m

  väldigt intressant..fick min adhd-diagnos i somras..mycket stämmer 🙂

 4. 12 Cattis januari 12, 2012 kl. 9:24 e m

  Tack!
  Har bloggat om och lånat av detta inlägg!

 5. 14 Cattis januari 14, 2012 kl. 9:30 e m

  Ja, absolut! Jag har länkat, både till inlägget & din startsida! Men kanske ska göra det ännu tydligare…

  Den Studien, som du hänvisar till ovan, har Charlotta Sundblad Elverforshar & min behandlande Psykiater varit med & forskat fram. Ironiskt nog! Jag hade med mig utdraget, via din länk… Hon förstod precis & ville gärna veta mer, när det finns tillgängligt. Hon fick även länk till din blogg!

  Jag var som sagt trött, men ville ändå blogga om ditt inlägg. Det angår mig i HÖG grad!
  Jag skall skriva vidare på ämnet, eftersom det berör min sjukdom, Endometrios & dess behandlingsalternativ.

  Igen: Tusen tack för ditt engagemang!

  Kram Cattis

  • 15 Victoria januari 16, 2012 kl. 11:20 e m

   Haha! Jag ringde mottagningen och bad dem ringa mig så jag fick undersökningen! De har inte ringt och jag har så mycket att göra, kanske lite stirrig ADHD också. 😉

   Har nära kvinnliga anhöriga med ADHD som lider/ har lidit oerhört, men det hade räckt att någon lidit för att jag skulle ta upp tråden iaf. Ska läsa den där avhandlingen!!

   Tack Cattis!! 🙂

   Victoria

 6. 16 Camilla Segerlind januari 24, 2012 kl. 8:07 e m

  Åhhh..en till här… Endometrios… Solklar ADHD.. Dock inte vågat utreda mig… Men tid ska beställas.. Är rädd för att bli ”för normal”… Undrar lite på vilket sätt behandling påverkar?? Hur blir man??? Vad händer??? Vill ju fortfarande vara jag…
  Men har ett yrke nu som kräver att jag är samlad, lugn och organiserad…strukturerad…hm….
  Kram

  • 17 Victoria januari 24, 2012 kl. 10:50 e m

   Sök hjälp hellre direkt än senare. Endometrios är ju både smärtsamt och kan påverka fertiliteten, man får svårt att bli gravid. En närstående fick livmodern bortopererad till slut. Man kan också få problem med smärta när man bajsar. Inget är kul med den sjukdomen. Men kunskap är bra, det enda vapnet som finns.
   Menar, se problemet och gör vad som går att göra så snart det går. Bäst i längden.
   Kram.

   • 18 Camilla Segerlind januari 25, 2012 kl. 12:15 f m

    åh..Endometriosen är utredd och opererad sedan flera år tillbaka.Har specialistläkare privat som jag går till…och ..jo tack..toalettbesöken har varit allt annat än en dans på rosor..usch och fy..svimmade en gång.Det är ADHD som inte är utrett..vågar inte..vet inte om jag fortfarande kommer att vara jag.. Vill jag ha det på papper??? Men tillvaron är oerhört vansinnig ibland.. Det går ut över mina barn ( tidsplanering,humör)..så det är nog bara att skaffa diagnos och behandling..är 34 år nu..usch…det har inte varit lätt.. Jag vet inte vad jag ska göra.. ADHD mottagningen där jag bor kräver en remiss från vårdcentralen..hemskt att behöva gå dit till någon som inte har en aning om ADHD först och hoppas på att de förstår allvaret och ger remissen.. arbetar själv i sjukvården. . så tilltron till vissa led i vårdkedjan är lite bristfällig..
    Ha ha ..sitter just nu och förkortar och försöker få ihop texten så att jag inte svävar ut…skulle vilja skriva så mycket..det bara bubblar inombords..suck…
    Kram.

 7. 19 Nim januari 27, 2012 kl. 4:41 e m

  Blev rekommenderad denna blogg eftersom jag i vuxen alder fatt ADD diagnos men det inte lost mina problem eftersom de aven ar tatt lankade till min hormoncykel som svanger extremt abnormalt men ingen har nat enda vettigt forslag pa nat man kan gora at det.

  Jag har inte bara en ”den tiden i manaden”, jag har tva, och i mitt fall ar agglossningen langt varre an mensen. Mensen gor bara ont & ar jobbig, under agglossningen ar jag sa trott och deprimerad att jag bara vill do.

  Gar pa antidepressiv medicin (remeron + cipralex). Gick pa p-piller i 20 ar, det gjorde mej bara trott JAMT eller ska man saja JAMNT for det jamnade ut det till hela tiden istallet och det var ju annu varre.
  Har provat vitaminer & progesteronkramer, motion, grona bladgronsaker dieter etc.

  Currykryddor som bockhornsklover gor mej varre (den stimulerar mjolkproduction) & intill doden trott och tung.

  Jag har inte hittat nagot som hjalper varst bra, men att ata rott kott verkar hjalpa bast av det jag provat. Sen brukar jag aven ta Tradolan under mina varsta dagar, som jag av en slump upptackte (den ar ju egentligen smartstillande) verkar som en ”direkt” anti-depressiv pa mej (den har serotonin & noradrenalin hojande ”bi-verkan”).

  Om nan forskare behover en forsokskanin sa far de garna anvanda mej for mitt liv ar pa halv stang for jamnan pga detta.

  Jattetack for en suveran blogg!

  • 20 Victoria januari 27, 2012 kl. 10:02 e m

   Jag lider inte av problemen själv och när jag ser hur andra kan ha det blir jag jättetacksam för att jag slipper. Det behövs verkligen mer forskning om detta för 50% av befolkningen är kvinnor och så här ska ingen behöva ha det!
   Bra att du berättar vad du provat, så andra kan läsa!
   Jag hoppas verkligen du kan komma till rätta med detta, för det verkar rent handikappande. Du är så strong som försökt alla olika saker du testat. Prenumerera på detta inlägget så kanske du får mer tips? Och prenumerera på Cattis blogginlägg om saken. Hon har skrivit kommentarer här, så klicka på hennes namn så hittar du dit, samt hänvisningar hit från hennes blogg inom [klamrar] till både enkäter och annat! Hon drar och gräver lite mer i det här nu.
   Lycka till!!
   Victoria

 8. 21 Jullan april 3, 2012 kl. 9:58 f m

  Jag har nyligen gjort en utredning och har fått diagnosen ADD. För 10 år sen fick jag diagnosen PCO (Polycystiskt ovariesyndrom). Har alltid haft problem med mina hormoner och har ingen mens. De har ingen förklaring och det hjälper inte med behandling. När jag får mens typ 2 ggr/år så har jag fruktansvärda smärtor och mår väldigt dåligt. Jag undrar om det finns något samband mellan ADHD/ADD och PCO? Jag blir snart 30 och fick min diagnos ADD förra veckan, så jag har under hela mitt liv haft mkt stress i kroppen. Har vart sjuk ofta och får ingen ordning på hormornerna. Skulle tycka det var intressant om det finns någon forskning på detta. Tycker att det borde finnas nått samband eftersom de kunnat konstatera att PMS har en påverkan. Är det någon som vet något om detta?

 9. 23 monalee överlycklig maj 10, 2012 kl. 1:25 e m

  jag gråter av lycka just nu, tack tack tack. har haft jätte problem precis som du beskriver, under hela mitt liv, men blev bra(toppen bra, när min bröst mjhölk produktion satte igång under graviditeten och hållt sig till 1 månad sen då jag sluta amma, jag har haft dom här tankarna och själv vart övertygad om att jag mått dåligt pga av för mkt manligt hormon, och försökt övertyga psykologer om de utan framgång, jag ville verkligen inte börja med conserta och antidepressiva för jag mådde aldrig helt bra med dom heller, inte som jag mådde när jag var gravid eller amma. Men nu vet jag att jag hade rätt och tack vare dig vet jag vad jag skla be om för behndlaing. du förstår inte hur mycket detta förändrar mitt liv… för mig, min dotter och min blivande man…jag är sååååå lycklig pga av denna blogg inlägg. jag stor gråter av de, jag kan inte fatta att de e sant. jag har varit så orolig och googla nu på hormon och adhd och fick upp detta. underbart:)

 10. 24 monalee överlycklig maj 10, 2012 kl. 1:43 e m

  men måste fråga…om jag skulle bli behndlad med detta, fungerar de som andra lyckopiller då? för jag kunde bli likgilltig för bra saker med i humöret då?
  mvh

  • 25 Victoria maj 12, 2012 kl. 2:38 e m

   Vad jag vet är det en väldigt låg dos lyckopiller (SSRI-preparat) vid hormonkänslighet (och även vid smärttillstånd). Man ställer också alltid in dosen under en tid, så känner du dig konstig ska du säga det till läkaren, så dosen kan justeras, eller man kan pröva ett annat läkemedel, det finns ju flera och de passar individuellt.
   Lycka till!

   Mvh Victoria

 11. 26 Gloria Qvarnström juni 27, 2012 kl. 6:33 e m

  Jag har läst Elverfors avhandling, då EQ , min äldsta dotter, har PMDD. Hon har tagit fram själva behandlingsformen för detta. Vill tillägga att PMDD innebär att vissa kvinnor faktiskt hela tiden är extra känsliga. Självmordstankar, försök till självmord osv. gör sig ständigt påmiinnt. Därför är det inte gynekologen som ska behandla detta utan en Psykiatriker. Detta är en ganska okänd sjukdom med ett fruktansvärt lidande. Märker på EQ att hon är extra känslig från ägglossning fram till mens. Fluoxetin är ett bra preparat som minskar känsligheten. Jag har även märkt och bett om utredning för AQ, min andra dotter, då jag misstänker PMDD. Båda har ADHD. Själv förstår jag numera att jag själv har PMDD och ADHD. Jag behandlades för en hjärnskada med just Fluoxetin under 12 år. Sen 2010 äter jag inga SSRI-preparat och märker tydligt mina egna svängningar numera och att tankarna löper amok. Det ska tilläggas att vetskapen om sjukdomen gör det lättare att leva med. Förklaringar och kunskap kan hela det mesta. I övrigt är detta viktig information du har satt ihop. Tack för att du sprider detta.
  Förövrigt så är hennes make min Psykiatriker för ADHD-behandlingen och hon har mottagning på samma ställe. Lite lustigt då det var BUP som gett EQ sin PMDD-diagnos. Märkliga tillfälligheter.
  P&K GQ

  • 27 Victoria juni 27, 2012 kl. 7:20 e m

   Tack syrran!! Speciellt Cattis – i kommentarsfältet (som jag inte hittar bloggen till längre(?) – som gick igång på det jag berättade och som har försökt forska själv om detta eftersom det verkligen angår henne, värderar nog den här informationen mycket. Det är jag som bloggar i familjen, men om hormonkänsligheten så var det syrran G, som nu kommenterat som berättade om det först. Mycket viktigt att sprida informationen så inte fler lider. Och tack för hänvisningen till psykiater, före gynekolog angående behandling av de svåra hormonella besvären. Det behöver de lidande veta!

   Kram Vic

  • 28 Victoria juni 27, 2012 kl. 7:22 e m

   Och tack igen för alla tips på viktiga saker att sprida sis!

   Vic

 12. 29 Gloria Qvarnström juni 27, 2012 kl. 6:43 e m

  Måste tillägga att jag också har Endometrios och att de misstänker att just att min dotter har det också.Ja, det är jag som beskrivit symptomen och smärtorna som EQ har, för BUP, de är identiska med de smärtor jag upplevt och dessa kramper och typ förstoppning under mens som EQ har. Nu har jag ingen livmoder längre, men dock äggstockar så cellerna går ut i buken ändå. En läkare sa att de kan spridas och att man hittat dessa celler i hjärnan. Fast minns inte riktigt vad och hur han beskrev det. Så länge äggstockarna producerar ägg så har man PMDD samt Endometrios. Så det är bara att ta bort allt eller avvakta nästa övergångsfas. 🙂

 13. 30 Lina juni 28, 2018 kl. 9:31 e m

  Tack för något av det mest informativa jag läst om just kombon ADHD och PMDS (som jag har)! Det har varit ett helsike att få rätt hjälp! Har provat det mesta mot min PMDS som jag också känt till längre. När jag fick ADHD-diagnosen och hjälp med medicinering föt den så blev även min PMDS bättre. Tror jag haft för låga nivåer av dopamin och noradrenalin och därför har inte enbart SSRI kunnat hjälpa mig. Elvanse och citalopram står jag på nu och det verkar funka!


 1. 1 ADHD + PMDS/PMDD + Endo = Vadå? | PåRiktigt 2.0 Trackback vid januari 12, 2012 kl. 9:18 e m
 2. 2 Finns det ett samband mellan ADHD och Endometrios? - Undersökning | PåRiktigt 2.0 Trackback vid januari 17, 2012 kl. 5:11 e m
 3. 3 Finns det ett samband mellan ADHD och Endometrios? – Enkät Trackback vid januari 18, 2012 kl. 12:34 e m
 4. 4 Endokrina sjukdomar eller ADHD. « Victorias ADHD-blogg. Trackback vid februari 29, 2012 kl. 1:42 e m
 5. 5 Rehabilitering till arbete eller habilitering till liv. « Victorias ADHD-blogg. Trackback vid juni 4, 2012 kl. 6:28 e m
 6. 6 Mina bästa ADHD-inlägg här. | Victorias ADHD-npf-blogg - om att vara mal placé. Trackback vid maj 29, 2014 kl. 1:33 e m
 7. 7 Svenny Kopps avhandling om diagnosflickor behöver mer spridning! | Victorias ADHD - autism - blogg om NPF Trackback vid juli 15, 2014 kl. 10:13 f m
 8. 8 Spontana FLICKVECKAN – blogglavin? | Victorias ADHD - autism - blogg om NPF Trackback vid juli 15, 2014 kl. 8:13 e m
 9. 9 Mina bästa ADHD-inlägg samlade | Victorias ADHD - autism - blogg om NPF Trackback vid oktober 26, 2014 kl. 12:26 e m
 10. 10 Diagnosflickorna – för deras skull – nu tar vi det IGEN och sprider! | Victorias ADHD - autism - blogg om NPF Trackback vid februari 11, 2015 kl. 11:37 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv


%d bloggare gillar detta: