ADHD och Aspergers svartmålat i pressen.

Det debatteras livligt om pressens roll angående kommentarsfälten, att folk skriver vad som helst anonymt. Näthat och nätmobbing är de aktuella orden. Jag undrar då över pressens ansvar för ”debattartiklar” som är rena fördomar, hets mot diagnosticering och medicinering för funktionsnedsatta. Att som ansvarig utgivare låta publicera vad som helst, utan ansvar för de som drabbas. Att skribenter utan journalistisk kunskap om etik och saklighet, utan att söka information och kunskap ens via en enkel googlesökning, innan de spyr galla och får en stor plats på Aftonbladet Debatt. Aftonbladet har 2,4 miljoner läsare. Det anser jag lukta ren skit. Det är lätt att förtala de redan utsatta och därmed ytterligare bidra till ett redan tydligt utanförskap. 

För cirka ett år sedan väcktes debatt om att helt i blindo, i stort sett varje mördare, i kvällspressen speciellt, tillskrevs Aspergers syndrom. Det kunde räcka med att någon utomstående uttalat sig om att en person som begått ett våldsbrott verkade vara lite udda, någon granne säga ”aspergerpersonlighet” för att pressen skulle haka på. Allmänheten – som i allmänhet inte är så intresserad av djupdykningar inom forskning eller att läsa djupare om sådant som inte berör dem personligen, utan tar den bekväma vägen, uppfattade kanske som det var framställt, att Asperger är en mördardiagnos? Det finns inget vetenskapligt underlag för detta. Det skrev Expressen till slut angående stigmatiseringen av aspergare som drivits.

Inom just de neuropsykiatriska funktionsnedsättningarna – sk NPF – ligger snarare personer med ADHD högre inom våldsbrotten eftersom impulskontrollen kan brista – särskilt i samband med alkohol. Vore det inte bra om folk fick hjälp innan de hamnade i fängelse? Alkohol är dessutom som enda gemensamma beståndsdel inblandat i de flesta dråpen och även dödsolyckorna med bil eftersom då reaktionsförmågan brister då, för precis alla, även utan diagnosproblematik. Personer med ADHD-diagnos behöver idag faktiskt läkarintyg på att de är lämpliga bilförare innan de får börja övningsköra. Visste ni att vanliga kvinnors hjärnor i allmänhet är färdigutvecklade innan 20, medan mäns hjärnor generellt ligger fem år senare i mognaden, ren neurologiskt? Och unga män står för en stor del bilolyckor med allvarlig utgång. Men tonåriga män behöver inget lämplighetsintyg från läkare på att de är mogna nog att framföra fordon, i Nollvisionens tecken. Det hade väl blivit för mycket liv på papporna och sönerna då?

Det blev en debatt startad av insatta om diagnoserna, om hur personer med den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen Asperger blev svartmålade per automatik. Sedan dess har pressen skärpt till sig just angående att i artiklar inte hobbydiagnosticera eller att framhålla en ställd diagnos. Vilket gör det lite lättare för de som har sin funktionsnedsättning att leva med varje dag. Det kan vara svårt att hålla huvudet högt när folk börjar titta snett när man inte gjort en fluga förnär. Det var skönt att ansvariga utgivare började ta ansvar för att inte diskriminera. Tyvärr faller ju inte, ännu, neuropsykiatriska diagnoser under diskrimineringslagarna. Vilket borde ändras snarast.

Inte sjutton vore det OK att i pressen påpeka att någon verkade vara lite alkoholistisk, homosexuell, lite romsk eller kanske rätt och slätt white-trashig, med medföljande fördomar? Det vore för osakligt för att hamna i tryck. Nu ser jag tendensen på Aftonbladet Debatt, gällande en annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning – ADHD. Redaktören och ansvarige utgivare släpper fram en hel del hobby-tyckande om ADHD på debattplats. Jämför – ”att romer stjäl, det vet alla” eller ”att värkproblematik i själva verket är arbetsvägran”. Känns det väldigt OK eller en uns fel att publicera fördomar och snäva obildade åsikter?? På sin fristående blogg kan man tycka vad man vill. Man kan till och med stänga av kommentarsfunktionen, så man får stå oemotsagd. Om man inte blir anmäld för hets av något slag och värden för publiceringsverktyget/ bloggen drar öronen åt sig. Men på Aftonbladet vill man gärna stå som ansvarig för ren rappakalja?

Jag avgudar det fria ordet. Jag tycker till och med att det som är accepterat att sägas högt har för lågt i tak bland. Tror det är därför som fördomar odlas fritt inom stängda grupper. Men. Nu har jag nått gränsen för vad min tolerans tål, när rena fördomar sprids till Aftonbladets 2,4 miljoner läsare dagligen. Det börjar kännas som rent justitiemord när okunniga hobbyskribenter i Aftonbladet får något som liknar en journalistisk plats. Vad ställs det för krav på deras förkunskaper och opartiskhet innan publicering på Aftonbladet Debatt?

– Ingen, för nu ska vi låtsasdebattera, alltså starta debatt med att vädra fördomar, utan att förforska eller uppfölja, sakligt. Att bara vräka ut misstro emot tusentals barn som ligger i riskzonen att hamna väldigt illa ute och vuxna som fått en stor del av sina liv omkullkastade pga denna förut okända diagnos är oansvarigt.

Sanna Lundell tycker att: Den nya diagnosen på modet är vredesutbrott hos barn. Vem är hon? Varför skriver hon så?Vilken argumentation kan hon följa upp sina förutfattade meningar med? Hon verkar mest rätt tyst, bara hon fått säga sitt.

Medicinering kan stötta, så att intelligensen går att använda hela tiden, trots dåligt arbetsminne etc. Medicin kan stötta dysfunktionen. Omgivningen kan stödja ännu mer med att förstå läget och acceptera. Detta är en dold funktionsnedsättning som det tydligen är accepterat att slå på?

Påföljande vecka publicerar Aftonbladet Debatt ännu en anti ADHD-diagnosticeringsartikel med bla den välmenande raden: Vi har också kunnat läsa att pojkar är överrepresenterade bland ADHD-barnen. Då undrar jag vad vi ska ställa för diagnospå de tystlåtna flickorna.. Vem är hon, vad har hon förkunskaper inom det breda komplexa området neuropsykiatri? Hon är barnmorska. Men hon uttalar sig ändå ganska självsäkert. Utan att ha om läst barnpsykiatern och överläkaren Svenny Kopps senaste forskning om flickor och ADHD. Men snälla Aftonbladet Debatt, varför upplåter ni plats? Kan ni inte kräva att era debattörer iaf googlar för saklighet? Den senaste forskningen som er debattör missat är ändå från hösten 2010. Varför kritisera ADHD och inte den gamla unkna sanningen att personer av manskön får mer hörsamhet inom all vård, ännu? Även inom NPF-vård som Svenny Kopps forskning också visat.

Det finns en undergrupp inom Scientologkyrkan, en av många inom flera områden där de verkar, som heter KMR. KMR kallar sig för Kommitén för mänskliga rättigheter som förnekar alla psykiatriska och neuropsykiatriska diagnoser. De anser att alla diagnoser där själen mår dåligt är ett påfund av medicinindustrin för att kunna tjäna mer pengar. Det rätta receptet är enligt dem att i stället gå med i Scientologerna och ge dem pengarna. Är ni med?

Hur tror ni det känns att i en svag stund som personligt drabbad att söka runt på nätet och se sina egna eller sina barns problem helt förnekade, när man hamnar på sådana supportrars sidor. Det finns så klart enligt befolkningssnittet också supporters inom vården och läkarkåren där med, så många av sidorna kan vara väldigt välskrivna. Man får inte låta sig luras.

Att då läsa ovan nämnda ”debattartiklar” på en så stor läsararena som Aftonbladet blir som ett slag i magen. Vad vill de skribenterna, utgivarna? Syftet? Vems agenda med desinformationen?

Vetenskap om ADHD: Man kan se skillnader på aktiviteten i frontalloben på ADHD-hjärnor kontra ”normala”. Man kan också se en diskrepans på testresultat om kognitiva förmågor med osynk i vad man alltid borde prestera pga hyfsat IQ kontra poängresultat i arbetsminne och hastighet, som är ojämna vid ADHD. Allmänt i pressen har det skrikits ut det senaste att ADHD-medicinering är knark. Men det är ju inte amfetamin, utan amfetaminliknande. Som att jämställa receptbelagd medicinering med missbruk, inför de oinsatta. Morfin används som effektiv smärtstillare inom vården vid operationer och vid smärtsamma sjukdomar som cancer. Missbrukardrogen heroin är gjort av morfin. Varför tror ni Sveriges tredje största apotekskedja heter Kronans Droghandel och läkare skriver ut mediciner? Tills för drygt ett år sedan fick enbart särskilt certifierade psykaitriker skriva ut centralstimulerande ADHD-medicin, med följden att patienterna fick vänta. Idag kan alla specialläkare inom psykiatrin förskriva preparaten, med minskat lidande som följd. Men det går inte att gå till vårdcentralen eller be en ortoped ge ett recept.

Varför man kan behöva centralstimulansen för att höja en medfödd för låg stimulans i hjärnans kontaktämnen förklaras korfattat här. Man kan också om man inte reagerar bra på centralstimulans prova återupptagningshämmare av signalsubstanser så kroppen inte absorberar allt kroppseget den ger ut. Precis som serotoninåterupptagningshämmare mot depression. Man får alltså chansen att vara som man skulle ha varit, nå sin inneboende förmåga, lite enligt lyckopillersprincipen, få sinnesbalans nog för att ta tag i sina problem. Vilket Scientologerna inte heller tror på.

Alla svarar olika kemiskt och det kan ta upp till tre månader för en medicin att verka fullt ut, ofta en väldigt svajig och svår tid. Men man kan behöva byta preparat och därmed börja om processen igen med kroppens och psykets inställningar. Det är liksom ingen hobby att hitta medicin som fungerar vid ADHD. Alla som börjar medicinera har en enda önskan – att må bra. Det är ju inte självklart att få må bra om man inte hittar rätt i livet, där ens ovanliga egenskaper kommer till sin rätt. Medicineringen kan bara ge lite bonus – det de flesta tar som självklart: Att kunna att fungera optimalt, kunna ha samma chans som alla andra, i rättvisans namn? Är det övermedicinering? Bara för att fler hittat rätt specialistvård?

Jag tycker Aftonbladet Debatt skall skämmas för vad ni upplåter på publicistplats. Jag hörde igår Aftonbladet Debatts redaktör Karin Magnusson säga på SvT Debatt angående anonyma nätkommentar att: Man ska stå för vad man tycker.

Står du eller Jan Helin för att ADHD är en fejk, med tanke på vad skit ni släpper fram på debattplats, när texterna i själva verket är rena fördomar emot en redan utsatt grupp med medfött handikapp? Aftonbladet Debatt är i nuläget en publicistplats för osakliga fördomar och det medför att utsatta människor som redan lider blir mer misstrodda. Det är oetiskt. Jag hoppas diskrimineringslagarna ändras snart att gälla även för neuropsykiatriska diagnoser. Ni får gärna fundera över ert stora ansvar dessförinnan.

18 Responses to “ADHD och Aspergers svartmålat i pressen.”


 1. 1 Aspiggan september 5, 2011 kl. 8:48 e m

  Fantastiskt bra skrivet, som alltid. Önskar att vi vore många många fler som kunde uttrycka oss som du för att kunna göra nytta och sprida detta som är så viktigt!
  Hoppas att du aldrig slutar skriva//Kram Aspiggan

  • 2 Victoria september 6, 2011 kl. 7:37 f m

   Tack! Jag kommer nog aldrig sluta skriva, det är min terapi att bearbeta och att strukturera tankarna – jag har ju spatthjärna.;-)

 2. 3 Tänkaren september 6, 2011 kl. 4:25 f m

  Jag vill påstå att inte heller ADHD är orsaken till de flesta mord, utan håller mer för troligt att de flesta mord har någon form av motiv.
  Dock får jag hålla med om att man har sämre impulskontroll om man har ADHD, eller om man druckit mycket alkohol och att det kan bli den avgörande faktorn när gärningsmannen går från plan till handling.
  Att sen vissa menar att man skall hindra vår medicinering är helt absurt med tanke på att de flesta av oss självmedicinerar med just alkohol, när man inte får sin medicin.
  Kombinationen dålig impulskontroll som man har när man har ADHD och dålig omdömesförmåga som man får när man dricker alkohol säger sig själv att kan bli ganska förödande.
  Dock stämmer INTE pressens bild att de flesta med ADHD är våldsamma, vissa av oss brukar inte ens våld i självförsvar, och än mindre omotiverat.
  De flesta av oss mördar inte heller och skulle inte ens i sin vildaste fantasi komma på tanken att göra det, även om vi hade haft starka motiv.

  • 4 Victoria september 6, 2011 kl. 7:32 f m

   Jag menade att man kan vända och vrida på saker. (Och jag skrev inte mord.) ADHD:are är troligtvis mer utåtagerande än aspergare, som kan ha en tendens att vilja vara ifredistället, så tänkte jag utifrån vad jag vet om diagnoserna.
   Det är vansinne att hindra medicinering, för att inte tala om grymt för individerna som kan bli hjälpta. Att läsa massa negativt i pressen kan få människor att tveka och att avstå. Medicinering baseras så klart på frivillighet, inte alla deprimerade vill äta medicin och inte alla med ADHD vill heller. Men fördomar bland allämnheten förstör sakligheten, kan få patienter att skämmas så de nekar direkt. Jävligt onödigt helt enkelt att svartmåla.

 3. 5 Tänkaren september 6, 2011 kl. 4:51 e m

  Jag förstod det, men kan du hjälpa mig att sprida denna länken, och gärna klicka på den själv också…..vi vill att massmedia skall granska sig själva.
  Och när det gäller hur de sprider hat och skräck mot oss ”NPFare” så är det mer än väl motiverat:

  http://granskning.aftonbladet.se/?filer=granska-adhd-granskningen

  • 6 Victoria september 6, 2011 kl. 6:59 e m

   Se det som gjort! Spridit, även på grupper inom mitt npf-nätverk på facebook, lägger upp länken på twitter nu. Ska även nu kommentera själv under länken.

 4. 7 Tänkaren september 7, 2011 kl. 6:08 f m

  Tack för hjälpen, twitter har jag inte haft en tanke på själv men jag har lagt upp den på nätverket på facebook och föräldranätet.

  Jag har suttit ett par dagar nu till och från och lagt ner jättemycket jobb på att sprida länken.
  Tyvärr är omröstningen klar nu så det påverkar inte lika mycket längre.
  Men jag kan avslöja att Aftonbladet valt att skriva om psykologi, och att de skulle sätta sig in i ämnet och söker kontakt med personer som har EGNA erfarenheter av psykvård.
  Just ADHD verkar de ut att vara intresserade av speciellt.
  Jag har därför tipsat om att ta kontakt med ”Attention-riks” som källa.

  Även om omröstningen är klar så är det bra om många skriver ändå, så de får pressen på sig att vara mer nyanserade.

  Ännu en gång tack för hjälpen.

 5. 8 mariellejohnsson september 8, 2011 kl. 12:11 e m

  Åh jag tycker att det var toppenbra skrivet! Så himla bra!
  Kram från Marielle.

 6. 10 Karin Norling oktober 18, 2011 kl. 5:40 e m

  Hej!
  Jag vill tipsa dig om en nyskriven uppsats, som du kan hitta om du googlar ”Föräldrar som trampar i rabatten”. Uppsatsen fokuserar på hur föräldrar med ADHD missbedöms pga den rådande samhällsnormen. Jag är en av författarna, har själv ADHD, är förälder och har självklart blivit missbedömd av myndighetspersoner. Kanske känner även du igen dig? 😉

 7. 12 monique håfström december 30, 2011 kl. 1:46 e m

  bra skrivit, jag kämpar vidare med min adhd, jag står stolt och rakryggad. kommer alltid kämpa för oss!

  • 13 Victoria december 30, 2011 kl. 2:30 e m

   Det där du skrev gäller för mig också, bra formulerat! Ville kolla in din blogg. Har du avslutat den, för länken funkar inte? Lägger annars gärna länkar till andra npf-bloggar från min blogg, för den nyfikne.
   Mvh Victoria

 8. 14 Anders D H Pemer januari 1, 2012 kl. 3:24 f m

  Åh…. hade missat denna… gud, så bra skrivet!!

 9. 16 KJ augusti 7, 2013 kl. 3:02 e m

  Det är sant att alkohol kan göra folk med ADHD mer våldsmma eller impulsiva än andra personer.
  Men problemet är att alkohol är väldigt lätt att ta till när man har de svårigheterna, eftersom det dövar ångesten och oron man har inom sig, när man har ADHD.
  Men idag finns det mediciner som fungerar ÄNNU bättre än alkohol i det syftet, men då kommer ett nytt problem, och det är att det finns krafter som vill stoppa dessa mediciner trots att de ha mindre biverkningar, och att de till skillnad från alkohol, kräver betydligt mindre doser och SÄNKER impulsiviteten och därmed benägenheten till både våld och brott.
  Sen hur man fungerar i trafiken när man har ADHD är också en intressant fråga, själv är jag nog mer försiktig i trafiken än de allra flesta, och frågan är också om lämplighet inte har mer med mognad att göra, det finns medelålders män UTAN ADHD som är en mardröm att möta i trafiken, på grund av att de chansar för mycket, skickar sms medan de kör och kör om vid möte på vägen, sen finns det såna som jag, som har ADHD som ALDRIG ens skulle komma på att göra något så dumt.
  Dessutom så är nog min koncentration högre med mediciner i kroppen, än vad den är hos en normal bilförare, utan ADHD, och dessutom gör min ADHD så att reaktionsförmågan är nästan omänskligt snabb.
  Så i den frågan säger jag att jag hellre möter en mogen förare med ADHD än en omogen förare som är ”normal”.

  • 17 Victoria Qvarnström augusti 16, 2013 kl. 12:07 e m

   Håller med dig på alla punkter! Jag är superkoncentrerad i trafiken när jag kör. Man kan knappt prata med mig.

   Mvh Victoria

   • 18 KJ augusti 16, 2013 kl. 2:59 e m

    Missuppfattningen beror på att vi har svårt att koncenterara oss, och det är i princip den enda sanningen folk i allmänhet vet om ADHD. Men meningen fortsätter och lyder ”är uppgiften vi gör intressant eller rolig för oss, så har vi större fokus på uppgiften än vad som är normalt” .
    Vad folk TROR sig veta om ADHD är att man är våldsam, psykopat,dum och totalt obildbar…..ALLT detta är fördommar och ändå det ENDA folk i allmänhet vet om oss.
    Det som slagit mig är vilket hyckleri det där med ”vi gillar olika” egentligen är, man skall gilla vissa grupper och utan att veta något om andra grupper så skall man hata dem ändå.
    Vi hängs ut som dumma och psykopater på grund av okunnighet, och sen finns det grupper som kan bete sig under speciella parader på ett sätt som skulle få vem som helst att utan tvekan bli dömd för förargelseväckande beteende…och T.O.M få politiker att bete sig på samma sätt (tänker på Mona Sahlin när hon blottade brösten helt offentligt). Men till den bittra verkligeten hör att, OM vi skulle ha en sån parad och någon skulle kasta ett kolapapper på vägen, då skulle vi framställas som en grupp miljöbovar direkt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Bloggen är skriven av Victoria (Frances) Qvarnström.

Jag - med hjärtat för att uppmärksamma om det tidiga hjälpbehovet vid NPF.

Senaste inläggen

Arkiv


%d bloggare gillar detta: